Η ατζέντα της ημέρας: Το σφυροκόπημα της Γάζας – Ο αγώνας του β’ γύρου – Τα παρωχημένα Νόμπελ

Σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας προχώρησε το Ισραήλ καθώς όλα συνηγορούν ότι επίκειται χερσαία επέμβαση στον παλαιστινιακό θύλακα με τους αναλυτές να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί πιάστηκαν στον ύπνο οι καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο.

1

Το Ισραήλ σφυροκοπά την Λωρίδα της Γάζας

  • «Θα αλλάξει η Μέση Ανατολή»: Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν από χθες τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς, προκειμένου να διαλύσουν τις υποδομές και να προετοιμάσουν τον έδαφος για την ευρεία χερσαία επιχείρηση που θα εξαπολύσει ο στρατός. Σε μήνυμά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα αντίποινα στην αιφνιδιαστική και αιματηρή επίθεση της Χαμάς θα είναι τόσο σφοδρά που «θα αλλάξουν τη Μέση Ανατολή».
  • Το φιάσκο της Μοσάντ: Aναλυτές και ειδικοί επί του Μεσανατολικού ζητήματος, προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί η χώρα με μια από τις καλύτερες αντικατασκοπείες στον κόσμο, δεν προέβλεψε την καταστροφή. Σύμφωνα με μια από τις ερμηνείες, ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες υποβάθμισαν την απειλή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εστίασαν περισσότερο στο ζήτημα της ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η Χαμάς φαίνεται ότι προετοιμαζόταν καιρό και έδρασε μεθοδευμένα.
  • Οι μαρτυρίες από το Ισραήλ: Τρεις άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία του Ισραήλ περιγράφουν στο ΒΗΜΑ τις πρώτες στιγμές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. «Φανταστήκαμε ότι κάτι ξεκινάει, αλλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι ήταν κάτι τόσο μεγάλο».
2

Ολοταχώς για τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομίας

  • Το πρόσωπο: Η αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin),πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  • Η πορεία προς την ισότητα: H 77χρονη οικονομολόγος παρακολούθησε την μακρά εποποιία των αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.
  • Χρειάζεται λίφτινγκ ο θεσμός; Αρθρο της εφημερίδας «The Wall Street Journal», το οποίο υπογράφει ο δρ Ντέιβιντ Οσίνσκι, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικών Κλασικών Σπουδών στο ΝΥU Langone Health και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι τα Νομπέλ χρειάζονται ολικό «makeover» ώστε να συμβαδίζουν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα η προηγμένη έρευνα. Και αυτό κατ’ αρχάς προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των νικητών σε κάθε κατηγορία με δεδομένο ότι πλέον στην επιστήμη την επιτυχία την κάνουν οι ομάδες.
4

Πότε θα γεννηθεί ο τελευταίος Έλληνας;

  • Οξύ πρόβλημα το δημογραφικό: Σε πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, οι ειδικοί σκιαγραφούν με αδρές γραμμές το πρόβλημα του δημογραφικού. Οι γεννήσεις μειώνονται, ο πληθυσμός γερνάει. Αλλοι παράγοντες, οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί, παροξύνουν το πρόβλημα.
  • To «δυστοπικό σενάριο»: Eιδικοί του Ινστιτούτου European House – Ambrosetti που εδρεύει στην Ιταλία πως ο τελευταίος Ιταλός θα γεννηθεί το 2225 και θα φύγει από τη ζωή περίπου 100 χρόνια αργότερα. Αν επομένως στην Ελλάδα διατηρηθεί ένας ρυθμός μείωσης των γεννήσεων της τάξης του -1,5% (όσο είναι την τελευταία εικοσαετία) και ένας ρυθμός αύξησης των θανάτων της τάξης του +1,4%, τότε ο «τελευταίος Ελληνας» θα γεννηθεί το 2181. Η ίδια προβολή λέει πως το έθνος θα πάψει να υπάρχει περίπου 100 εκατό χρόνια αργότερα.
  • Το μεταναστευτικό και οι διαχείριση των πόρων: Την ίδια ώρα, πάντως, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Ο πλανήτης φιλοξενεί σήμερα 8,05 δισ. ανθρώπους, ενώ το 2050 θα φιλοξενεί 9,675 δισ. Η αύξηση αυτή θέτει νέες προκλήσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, των πόρων, του οικοσυστήματος.
5

Το επιδέξιο προφίλ του David Beckham

  • Η ιστορία του ντροπαλού πιτσιρικά: Tο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Beckham» καταπιάνεται με την ιστορία του ντροπαλού πιτσιρικά από το Leytonstone που έγινε παγκόσμιο είδωλο. Την εξιστόρηση της καριέρας αλλά και του δράματος που βίωσε κάτω από τα βάναυσα φώτα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων ο Beckham ανέλαβε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Fisher Stevens – ή, αν θέλετε, ο Hugo του Succession.
  • Η κόκκινη κάρτα του 1998: Από την ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει επίμαχη κόκκινη κάρτα που έλαβε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, στον αγώνα Αγγλία-Αργεντινή. Το σκορ ήταν 2-2 όταν ο 23χρονος βρετανός κλώτσησε αντίπαλο παίκτη. Η Αγγλία έχασε το παιχνίδι μετά από πέναλτι, αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και ο Beckham έγινε μισητός στο Νησί.
  • To ειδύλλιο με την Victoria: Φυσικά, μιας και πρόκειται για τον David Beckham, το ντοκιμαντέρ δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ειδύλλιο και ο γάμος του με την Victoria Beckham βρίσκεται στην καρδιά της αφήγησης, με την Posh Spice πιο ειλικρινή και αυτοσαρκαστική από ποτέ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr