Στις 6:35 ακριβώς το πρωί του περασμένου Σαββάτου οι πρώτες σειρήνες ηχούσαν επί ισραηλινού εδάφους καθώς η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έβαζε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Ακσά», εξαπολύοντας τη μαζικότερη πυραυλική επίθεση όλων των εποχών κατά του Ισραήλ μέσα από τον περίκλειστο παλαιστινιακό θύλακα.

Σε μια σπάνια δήλωση, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ανακοίνωνε ότι «ο εχθρός μας θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ». Και πράγματι, μέσα στις επόμενες ώρες η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση εξαπέλυε περί τις 5.000 ρουκέτες – 2.500 σύμφωνα με το Ισραήλ- κατά ισραηλινών οικισμών και πόλεων όπως το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, την Ασκελόν και τη Σντερότ και άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.

Προφανής στόχος της Χαμάς, ήταν να προκαλέσει ένα καίριο πλήγμα στο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Αποδείχτηκε ωστόσο τελικά, ότι ήταν μια επιχείρηση αιφνιδιασμού πολύ καλά συντονισμένη. Ένας αντιπερισπασμός που σύμφωνα με αναλυτές, προετοιμάζονταν πολύ καιρό πριν, ίσως και χρόνια.

Μια ώρα αργότερα, γύρω στις 7:40 καθώς οι προερχόμενες από τη Γάζα ρουκέτες έπεφταν με σφοδρότητα επί ισραηλινού εδάφους, δεκάδες ένοπλοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν μαζικά από το Νότο, καλύπτοντας μέσα στα εδάφη του Ισραήλ μια απόσταση ακόμη και 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γάζας. Η αιφνίδια επίθεση έγινε με κάθε τρόπο.

Από αέρος προσγειώθηκαν με ειδικά ανεμόπτερα. Από ξηράς, ξεπηδώντας μέσα από τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς. Από τη θάλασσα, αν και με αυτόν τον τρόπο, λίγες από τις δυνάμεις τους κατάφεραν να βγουν στις ακτές του Ισραήλ. Με drone, βομβαρδίζοντας τανκ των Ισραηλινών, ακόμη και με μοτοσικλέτες, όπως φάνηκε σε βίντεο όπου μαχητές κατάφεραν να περάσουν το τείχος. Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, έδειχνε μπουλντόζα να γκρεμίζει τμήμα του στα σύνορα με τη Γάζα. Στις 10:00 ο ισραηλινός στρατός δήλωνε ότι οι παλαιστίνιοι της Χαμάς είχαν διεισδύσει σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τις επόμενες ώρες ακολούθησε το απόλυτο χάος.

Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην πόλη Σντερότ, στο κιμπούτς Μπεερί και την πόλη Οφακίμ στο Νότο. Σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες Ισραηλινούς, απήγαγαν άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών -σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες- αιχμαλωτίζοντάς τους στη Γάζα και κράτησαν ισραηλινές θέσεις του στρατού υπό πολιορκία για πολλές ώρες. Οι εικόνες της πρωτοφανούς σε κλίμακα και φρίκη επιχείρησης μεταδίδονταν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διόλου τυχαία, θέλοντας να προκαλέσει σοκ και δέος και κυρίως να αιφνιδιάσει το Ισραήλ, η Χαμάς επέλεξε να επιτεθεί στη γιορτή του Σιμχάτ Τορά. Εκατοντάδες Ισραηλινοί διασκέδαζαν αμέριμνοι, άλλοι στα κιμπούτζ, άλλοι στο μεγάλο υπαίθριο Φεστιβάλ Μουσικής κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πάνω από τους μισούς στρατιώτες των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονταν σε άδεια.