Ενας άλλος, διαφορετικός αυτή τη φορά, ελληνοτουρκικός διάλογος διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα σε Αγκυρα και Αθήνα, ο οποίος όπως φάνηκε έφερε και κάποια αποτελέσματα.
Πρόκειται για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, δηλαδή της ΕΥΠ και της ΜΙΤ. Στόχος; Ο εντοπισμός και η σύλληψη των λαθροδιακινητών, η ανταλλαγή πληροφοριών για τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Ως τώρα η συνεργασία των Θεμιστοκλή Δεμίρη και Ιμπραήμ Καλίν (τον εξ απορρήτων του Ερντογάν) φαίνεται πως πάει καλά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΥΠ παρέδωσε μόλις προχθές έναν χάρτη 10 σημείων στα οποία δρούσαν τα κυκλώματα των διακινητών από τα τουρκικά παράλια, με τον Καλίν να ενεργεί αμέσως και να συλλαμβάνει δεκάδες διακινητές κατάσχοντας τα σκάφη τους.
Οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών θα βρεθούν στις αρχές του 2025 στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα συζητήσουν, αφού το Μεταναστευτικό θα είναι πρώτο στην ατζέντα των Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Κάτι λείπει από την… εξίσωση
Δικαιολογημένα ή μη, στο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες η ανησυχία δεν κρύβεται. Οπως μαθαίνω, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού διαπιστώνουν τη σταθεροποίηση, όμως δεν βλέπουν το πώς αυτή θα μπορέσει να μετατραπεί σε δυναμική που θα δικαιολογεί την αισιοδοξία για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε γίνουν.
Το Μυστικό της Κοιλάδας: Το Κατηγορητήριο |
Τα πειστήρια εναντίον της Δήμητρας Βούλγαρη δεν ήταν πολλά: Ένα αποτύπωμα σε μία εξωτερική μπαλκονόπορτα και DNA κάτω από το νύχι του άντρα της. Όμως κάποιες μαρτυρίες άλλαξαν το κλίμα. Άκου το πέμπτο επεισόδιο. |
Παρεμπιπτόντως, έχουν ήδη τσεκάρει ημερομηνίες για το 2027 και εκεί υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Αν όντως εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης, οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο του ’27, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Και αυτός είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυτής η Ελλάδα θα έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδιαφέρουσα παρένθεση, ειδικά αν από τις εκλογές δεν προκύψει προφανής κυβερνητική λύση. Τέλος πάντων, όλα αυτά μοιάζουν κάπως μακρινά, αλλά καλό είναι να τα έχουμε υπόψη.
***
Πάμε όμως και πάλι στα δημοσκοπικά και στις μετρήσεις του Μαξίμου για να σας μεταφέρω μια άλλη εικόνα. Τους τελευταίους μήνες ο πολύς Σταν Γκρίνμπεργκ διαπίστωσε ότι «δεν περνάει» στον κόσμο η κυβερνητική ικανοποίηση για τα οικονομικά της επιτεύγματα.
Πάλι καλά που έχουν και τον Γκρίνμπεργκ δηλαδή, για να τους λέει αυτά που γνωρίζουμε όλοι. Οπως και να έχει, αποτέλεσμα αυτής της… επιστημονικής διαπίστωσης ήταν και εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό να κόψει τις αυτάρεσκες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών με τα όσα είπε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.
***
Το άλλο όμως που διαπιστώνουν στο Μαξίμου είναι ότι λείπει κάτι. Η πολιτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί μπορεί να αναδεικνύει τα ελλείμματα της αντιπολίτευσης, όμως την ίδια στιγμή αναδεικνύει και την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα στοιχειώδες πολιτικό αφήγημα, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι. Με λίγα λόγια, απουσιάζει το «διά ταύτα», που θα πείσει τους διστακτικούς και απογοητευμένους να επιστρέψουν.
***
Τι θα κάνει ο Σαμαράς
Το ερώτημα για πολλούς στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, είναι τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Αλλά η συνέντευξη ήταν πριν από τη διαγραφή του.
Μετά τη διαγραφή του άλλαξαν πολλά. Συνεπώς; Υπάρχουν δύο δεδομένα, λένε, όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά. Είτε θα απέχει και από τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία, είτε θα παραστεί στην ψηφοφορία και θα ψηφίσει μόνον τις δαπάνες για την Εθνική Αμυνα.
Βεβαίως, εάν παραστεί στην Ολομέλεια της Βουλής ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε θελήσει και να εκφράσει τις απόψεις του. Εάν συμβεί αυτό τότε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα πάρει άλλη διάσταση.
***
Ατοπη επίθεση
Αρκετά διδακτική ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική «κόντρα» του Σωκράτη Φάμελλου με τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό. Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του είναι φύσει και θέσει αξιωματική αντιπολίτευση ήχησε κάπως στην αίθουσα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον «σκιά του εαυτού του».
Και μάλλον είχαν λάθος αποδέκτη, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης όχι μόνον δεν επιδεικνύει την «αναβάθμιση» του ΠαΣοΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και για τα τυπικά και εξόχως συμβολικά ζητήματα που άπτονται του νέου του θεσμικού ρόλου έχει δείξει εξαιρετική προσοχή και τακτ. Απόδειξη ότι δεν χρησιμοποιεί το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, το οποίο παραμένει κλειστό, αν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει παραδώσει στο ΠαΣοΚ τα κλειδιά.
Ο κ. Ανδρουλάκης παραμένει στο γραφείο του στον πρώτο όροφο και η απόφασή του να μη σπεύσει να καταλάβει το αρκετά πιο πληθωρικό γραφείο του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε θετικά στη Βουλή ως δείγμα έλλειψης έπαρσης και μικρομεγαλισμού.
***
Ενας σημαντικός Ελληνοαμερικανός
Τον ελληνοαμερικανό βουλευτή των Ρεπουμπλικανών της Φλόριντα Γκας Μπιλιράκη συνάντησε ο τ. υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ και πραγματοποιεί σειρά επαφών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι προτεραιότητες της επικείμενης προεδρίας Τραμπ.
Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπιλιράκης εκπροσωπεί τη 12η περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο στις 7 Νοεμβρίου 2006 και έτσι αποτελεί τον μακροβιότερο ελληνοαμερικανό βουλευτή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αντιτίθεται σθεναρά στην παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της επανένωσης της Κύπρου εκ μέρους όλου του κυπριακού λαού.
***
Κρησάρες…
Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την εθνική κάλπη θα γίνει, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, το 2027, εν τούτοις όσοι έχουν βάλει στόχο μία θέση στα έδρανα της Βουλής, έχουν βγει στο… κυνήγι της ψήφου εδώ και αρκετούς μήνες. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού πολλών υποψηφίων, είναι και τα… γλυκά μάτια πολλών ανεξάρτητων προς το ΠαΣοΚ, που φαίνεται ότι εγκαθίσταται για τα καλά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως όμως έλεγε στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, η είσοδος στα ψηφοδέλτια του κινήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί θα περάσει από πολλές κρησάρες.
***
Η Μέρκελ, ο Τσίπρας και ο Κασσελάκης
Θα διαβάσατε δημοσιεύματα ή θα ακούσατε ρεπορτάζ σχετικά με τις απόψεις της Μέρκελ για τον Αλέξη Τσίπρα που περιέλαβε στο βιβλίο της. Από το κείμενό της προκύπτει μια θετική εικόνα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας για τον πρώην πρωθυπουργό και στο προσωπικό επίπεδο, πέρα από το πολιτικό. Είναι μία πλευρά του πρώην πρωθυπουργού που δεν είδε μόνον αυτή.
Οσοι συναντούν τον Αλ. Τσίπρα μου λένε (ακόμη και αν διαφωνούν πολιτικά) καλά λόγια για αυτόν, τώρα βεβαίως που είναι εκτός της πρώτης γραμμής της πολιτικής. Ο ίδιος τώρα που αποκαταστάθηκε η τάξη στο κόμμα του εμφανίζεται πιο ευδιάθετος, πιο χαμογελαστός, πιο χωρατατζής. Και εάν σε αυτό το προφίλ προστεθούν οι ταβέρνες με παϊδάκια και τσίπουρα, τότε η εικόνα του θα μοιάζει με αυτή του ομολόγου του, πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Αντιθέτως, δεν λέει «τα καλύτερα» για αυτόν, όπως ακούω, ο Στέφανος Κασσελάκης στο βιβλίο που μαθαίνω ότι ετοιμάζει και αναφέρεται και στον κ. Τσίπρα. Μου λένε πως είναι σχεδόν έτοιμο και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό θα αναφέρεται στον έναν χρόνο περίπου που έμεινε στα ηνία του κόμματος.
***
Η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου είναι το «απόσταγμα» της συνάντησης που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον βρετανό ομόλογό του σερ Κιρ Στάρμερ (φωτογραφία), συνάντηση στην οποία τέθηκε φυσικά και το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο επικεφαλής των Εργατικών δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου, κάτι που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Με το αρνητικό δεδομένο της (ανορθόδοξης) ακύρωσης της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί πριν από έναν χρόνο μεταξύ του Μητσοτάκη και του προκατόχου τού Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, εξαιτίας των Μαρμάρων, η συνομιλία των δύο πρωθυπουργών αποκτά εκ των πραγμάτων ένα ειδικό βάρος.
Και μάλιστα σε ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μιας χώρας στον τόπο της γέννησής τους. Ενα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων διεθνώς.
Το ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σταθεί, εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα θετικό σήμα, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο υπάρχουν «προχωρημένες συζητήσεις» και «ιδιωτικές επικοινωνίες» του έλληνα πρωθυπουργού με επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών.