5_headerImage.png

Η απόφαση των ΗΠΑ για εμπλοκή τους στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με την Τεχεράνη να δηλώνει αποφασισμένη για εκδίκηση.

ΒΗΜΑ HISTORY

Σε αχαρτογράφητα νερά

  • Το χτύπημα: Τα ξημερώματα της Κυριακής οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίθεση σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αποφασίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Τεχεράνης με το Ισραήλ. Αμέσως μετά τα χτυπήματα ο Τραμπ έστειλε μήνυμα στο Ιράν τονίζοντας ότι «τώρα ήρθε η ώρα για ειρήνη».
  • Η αντίδραση: Λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε η Τεχεράνη απάντησε με δική πυραύλους κατά του Ισραήλ. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι τόνιζαν ότι θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα αυτή τη φορά προς τις ΗΠΑ. Ήδη, η πρώτη αντίδραση φαίνεται ότι θα είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ σε μία κίνηση και με οικονομικό αντίκτυπο.
  • Άγνωστη η συνέχεια: Το δεδομένο είναι ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει με σιγουριά ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις στην «σκακιέρα» τόσο από τους εμπλεκόμενους, όσο και από άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Τρομοκρατική επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό

  • Χτύπημα του Ισλαμικού κράτους: Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε τρομοκρατικό χτύπημα από βομβιστή αυτοκτονίας σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.
  • Τραγικός απολογισμός: Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο δράστης αρχικά πυροβόλησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια ενεργοποίησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 52.
  • Απερίφραστη καταδίκη: Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι θρησκευτικοί χώροι δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχοι τρομοκρατίας» και ζήτησαν από τις αρχές της Συρίας την απόδοση ευθυνών στους εμπλεκόμενους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
vimatodotis

Η δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Ενδεχομένως σήμερα να φτάσει στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφέρει ονόματα δύο γαλάζιων υπουργών, των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι περιμένει να διαβάσει την δικογραφία. Το ίδιο και η αντιπολίτευση όπου δεν αποκλείεται να ζητηθεί και νέα προανακριτική για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες.

Πάντως, ο Παύλος Μαρινάκης κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε αιχμηρά ότι «αυτή η νοσηρή κατάσταση, η οποία ξεκινά συνολικά για το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων τη δεκαετία του ’80 στη χώρα μας.

Η χώρα μας έχει πληρώσει δισεκατομμύρια από αυτό το θλιβερό φαινόμενο, του να δίνονται επιδοτήσεις, δυστυχώς, επί των ημερών όλων των κυβερνήσεων, σε ανθρώπους οι οποίοι δεν δικαιούνται τις επιδοτήσεις», βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα είναι το έργο που θα ανεβάσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν κόβει εισιτήρια.

Σε συναγερμό η Αθήνα

  • Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η επίθεση των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία και της Αθήνας. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Οι αποφάσεις: Κατά τη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σύνθετα θέματα που αφορούν την περιοχή και αποφασίστηκαν οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης.
  • Σε επιφυλακή το υπουργείο Ναυτιλίας: Ήδη, το Υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις εταιρείες που έχουν πλοία ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ με σύσταση παραμονής τους σε ασφαλές λιμάνι ή αγκυροβόλιο γειτονικών χωρών μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Σε πύρινο κλοιό η Χίος

  • Πύρινη κόλαση: Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (22/6) στην περιοχή του Κοφινά στη Χίο, κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, κοντά σε κατοικημένες περιοχές με την πυροσβεστική να δίνει μάχη σε τρία μεγάλα μέτωπα.
  • Μάχη από εκατοντάδες πυροσβέστες: Κατά τη διάρκεια της Κυριακής έφτασαν στη Χίο εκατοντάδες πυροσβέστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ από αέρος επιχείρησαν εκ περιτροπής συνολικά 18 πτητικά μέσα.
  • Μπαράζ μηνυμάτων: Την ίδια ώρα το 112 έστειλε ειδοποιήσεις για εκκένωση πολλών οικισμών αφού οι φλόγες σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν δίπλα από τις αυλές των σπιτιών. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τρία σπίτι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου κάηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Συμβιβασμός λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

  • «Λευκός καπνός»: Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο (θα διεξαχθεί την Τρίτη στη Χάγη), οι 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, συμφώνησαν να αφιερώσουν το 5% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και την ασφάλεια.
  • Τι προβλέπει η συμφωνία: Οι διαπραγματευτές της Συμμαχίας κατέληξαν σε τελική εκδοχή του σχεδίου το σαββατοκύριακο, μετά τις ενστάσεις της Μαδρίτης. Το πλαίσιο προβλέπει διαχωρισμό του 5% σε 3,5% του ΑΕΠ για καθαρά στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για δαπάνες ευρύτερης ασφάλειας.
  • Τι πήρε η Ισπανία: Με βάση τον συμβιβασμό, η Ισπανία θα μπορεί να διαμορφώνει ελεύθερα το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνει στην άμυνα, εφόσον τηρεί τους επιχειρησιακούς στόχους που ενέκριναν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας στις 6 Ιουνίου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
Απόρρητο