Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής που συνεχίζεται σήμερα. Ξεχώρισαν αναμφίβολα η κόντρα Γεραπετρίτη-Κοτζιά και οι αναφορές κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά. Θα σηκώσει απόψε το γάντι ο πρωθυπουργός;
Κορυφώνεται το Συνέδριο για την Εξωτερική Πολιτική
Το πλαίσιο: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργανώνει το Βήμα, από κοινού με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ανέφερε ως κορυφαία στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε πως «η φοβικότητα και η έλλειψη πολιτικού θάρρους από την επόμενη κυβέρνηση εμπόδισαν την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης το 2004 στο Κυπριακό».
Η κόντρα που ξεχώρισε: Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν αναμφίβολα η κόντρα του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην υπουργού, Νίκου Κοτζιά, οι οποίοι αντάλλαξαν βολές για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι σημερινές ομιλίες: Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, στο βήμα θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
«Τους χαλάω τη σούπα»: Την πρώτη του ομιλία μετά την διαγραφή του από την ΝΔ πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι χάλασε «τη σούπα του δικαιωματισμού», του «κατευνασμού» και της «μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι» ενώ κατήγγειλε «οργανωμένο μιντιακό στρατό με σούπερ τρόλ». Όσο για το πολιτικό του μέλλον δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».
Αιχμές για τα ελληνοτουρκικά: Αφού η μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα αφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «τότε τι συζητάνε ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν επί ώρες;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «Πρέσπες του Αιγαίου» λέγοντας παράλληλα ότι «έχουμε αφήσει μόνη της την Κύπρο». Υποστήριξε ότι τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κατευνασμού. «Τα »ήρεμα νερά» παρέμεναν »ήρεμα», γιατί αυτοί μας προκαλούσαν ανοικτά κι εμείς κοιτάμε αλλού» σχολίασε.
Βέλη κατά της Μέρκελ: «Δεν πιστεύω ότι ο λαός ξεχνά τη γερμανική στάση. Μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια, όταν τα πάντα είχαν λήξει και υπήρχε ρητή αναφορά του Ecofin και δεν έληξε για 900 εκ ευρώ», είπε ο πρώην πρωθυπουργός με την αναφορά αυτή να εκλαμβάνεται ως απάντηση στις αναφορές της Μέρκελ για εκείνον στα απομνημονεύματα της.
Δεν πρόκειται να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι η Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ είχε ενσωματωθεί ως πλήρως οργανική μονάδα στη Γαλλική Δύναμη Κρούσης Carrier Strike Group (CSG) του γαλλικού πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 25».
Και ξέρετε γιατί επειδή η άσκηση «κύλισε» πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο της το ακυρώνει πλήρως.
Ο Ρούτε προειδοποιεί την Ευρώπη
Πολεμική ανησυχία: Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δαπανήσει «πολύ περισσότερα» για την άμυνά της, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι είναι απροετοίμαστη για την απειλή πολέμου με τη Ρωσία. «Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες».
Πόσα ξοδεύουν οι χώρες για την άμυνα; Οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν «πολύ λιγότερα» για την άμυνα από ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν αφιέρωναν πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Το 2023, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Αλλά μόνο 23 από αυτούς έχουν φτάσει σε αυτό το όριο. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν για την ανάγκη αύξησης του ορίου αυτού στο 3%. Κάθε επιπλέον μονάδα του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει περίπου 200 δισεκατομμύρια επιπλέον για τις χώρες της ΕΕ, 23 από τις οποίες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.
Λυγίζει η Ουκρανία: Η έκκληση του Ρούτε διατυπώνεται σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο πεδίο της μάχης μπροστά στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό.
Σε ποιον ασκήθηκε: Ο εφέτης ανακριτής άσκησε ποινική δίωξη για την τραγωδία των Τεμπών σε βάρος της τότε Διευθύντριας της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπουργείου. Η δίωξη αφορά στο κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων δια παραλείψεως και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.
Νέα προθεσμία για τον σταθμάρχη: Η προγραμματισμένη για χθες συμπληρωματική απολογία του σταθμάρχη στον εφέτη ανακριτή δεν έγινε καθώς μέσω του συνηγόρου του πήρε νέα προθεσμία για την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Μυστικό της Κοιλάδας: Διπλό επεισόδιο την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου
Το φινάλε του δικαστικού crime podcast του Βήματος «Το Μυστικό της Κοιλάδας» θα πάρει τη μορφή ενός διπλού συναρπαστικού επεισοδίου που θα είναι διαθέσιμο στο Spotify και το Apple Podcasts την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις: Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg, όλοι, εκτός ενός, οι αναλυτές, προέβλεψαν τη μείωση. Μόνο η JPMorgan Chase ανέμενε μια μεγαλύτερη μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν πιο ήπιο πληθωρισμό, αλλά και ανάπτυξη.
Η αντίδραση της αγοράς: Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό ημέρας χθες στα 1,0470 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά αντέδρασε στο ότι η ΕΚΤ απέσυρε το κομμάτι της «περιοριστικής πολιτικής» από την ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα έχει φύγει η φράση που αφορά στον στόχο του πληθωρισμού «Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου».