Δύσκολα φαντάζεται κανείς μεγαλύτερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μετά την επίθεση της Χαμάς, το περασμένο Σάββατο, η οποία αιφνιδίασε το Ισραήλ.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί επί του Μεσανατολικού ζητήματος, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί η χώρα με μια από τις καλύτερες αντικατασκοπείες στον κόσμο, δεν προέβλεψε την καταστροφή.

Το σχέδιο… εξαπάτησης

Σύμφωνα με μια από τις ερμηνείες, ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες υποβάθμισαν την απειλή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εστίασαν περισσότερο στο ζήτημα της ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επειδή η Χαμάς δεν πραγματοποίησε, το τελευταίο διάστημα, επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας, προέρχονταν από την μικρότερη οργάνωση, την Ισλαμική Τζιχάντ, και όχι από τη Χαμάς.

Επικαλούμενη ανώτερες στρατιωτικές πηγές, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί ολοκληρωτική σύρραξη με το Ισραήλ.

Τι πήγε στραβά με το Iron Dome

Η WSJ τονίζει ότι το ισραηλινό αμυντικό σύστημα Iron Dome ( “Σιδηρούς Θόλος”) θεωρείτο από τους Ισραηλινούς αποτελεσματικό στο να αποκρούει τα πλήγματα με ρουκέτες μικρού βεληνεκούς, τις οποίες εκτόξευε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Απεδείχθη ότι δεν ήταν.

Οι Νew York Times το χαρακτήρισαν ξεπερασμένο ενώ αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Χαμάς είχε μελετήσει προσεκτικά τα τρωτά σημεία του αμυντικού συστήματος.

Μόλις τον περασμένο μήνα, στρατιωτικές πηγές στο Ισραήλ εκτιμούσαν ότι στη Λωρίδα της Γάζας επικρατεί “σταθερή αστάθεια”, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι η ισχύς της Χαμάς είχε περιοριστεί, και επέμεναν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση προσέβλεπε κυρίως στην όξυνση της βίας στη Δυτική Όχθη.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η λάθος εκτίμηση

Μιλώντας στο Foreign Affairs, ο Μάρτιν Ίντινκ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, θεωρεί ότι την ευθύνη για την αποτυχία του Ισραήλ να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, φέρει πρωτίστως η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία, με υπερβολική αυτοπεποίθηση, θεωρούσε ότι η Χαμάς είχε αλλάξει τακτική και είχε εστιάσει στην προοπτική μιας διαρκούς εκεχειρίας: 19.000 Παλαιστίνιοι πήγαιναν καθημερινά από τη Λωρίδα της Γάζας να εργαστούν στο Ισραήλ, γεγονός θετικό για την παλαιστινιακή οικονομία.

Η προειδοποίηση που αγνοήθηκε

Την περασμένη άνοιξη, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, τόνιζε ότι παρά την πρόοδο που είχε σημειωθεί σε διπλωματικό επίπεδο, η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν πιθανόν να αυξηθεί.

Οι προειδοποιήσεις του φαίνεται ότι δεν ελήφθησαν σοβαρά από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διακριβωθεί τι είδους πληροφορίες είχαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ποιες ενδείξεις επικείμενης επίθεσης αγνόησαν.