Ενθετο Υγεία: Ο «πόλεμος» των φαρμάκων και οι χαμένες ευκαιρίες

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι αν είχαν εφαρμοστεί πριν από λίγα χρόνια τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα,

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι αν είχαν εφαρμοστεί πριν από λίγα χρόνια τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, σήμερα πιθανότατα να μη γινόταν συζήτηση για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων ή για έκδοση μεγάλου αριθμού παραπεμπτικών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Οπωσδήποτε, δεν θα ήταν αναγκαία η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, δηλαδή του «άδικου» πλαφόν, όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί γιατροί και οικονομολόγοι.
Να θυμίσουμε ότι απόφαση για κατάρτιση πρωτοκόλλων από τις ιατρικές εταιρείες είχε βγει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στο τέλος του 2006, όταν πρόεδρός του ήταν ο καθηγητής κ. Κυριάκος Στριγγάρης. Στα μέσα του 2007 η εισήγηση του ΚΕΣΥ ενεκρίθη από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το 2008 η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συνέταξε τα πρώτα πρωτόκολλα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το 2010 και το 2011 τα πρωτόκολλα τυπώθηκαν σε δύο μικρά βιβλία. Αμέσως ετοιμάστηκε η ηλεκτρονική έκδοσή τους. Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος τα προώθησε στους ελεγκτές του Οργανισμού ώστε να αποτελούν ανάχωμα στην υπερσυνταγογράφηση. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αμέσως μετά τη σύσταση του Οργανισμού, επίσης τα υιοθέτησε. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκαν.
Τα πρώτα πρωτόκολλα της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, τα οποία επικαιροποιούνται, έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο των υπουργών Υγείας την τελευταία τριετία. Ολοι έδειξαν ενθουσιασμό και δεσμεύτηκαν να τα προωθήσουν προκειμένου να παίξουν τον ρόλο του «κόφτη» της υπερσυνταγογράφησης, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο λόγια και υποσχέσεις.
Αντί αυτών, εφαρμόζονται μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, όπως είναι το πλαφόν, και τιμωρητικού – θα μπορούσε να πει κανείς – όπως το clawback και το rebate (μέτρα για την επιστροφή χρηματικών ποσών από τους παρόχους υγείας).
Το θέμα αυτό απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και περισσότερο τους ίδιους τους πάσχοντες οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία στο πρόσφατο παρελθόν από την εφαρμογή του αρχικού μέτρου του πλαφόν.Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στην παραλία και στο βουνό

Δίπλα στον γιατρό και στον πολίτη

Στρατηγικής σημασίας ο πόλεμος κατά της ηπατίτιδας

Οπλα κατά της εκφύλισης ωχράς κηλίδος

Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να… αξιοποιηθεί

Nέο φάρμακο για το λέμφωμα μη-Hodgkin

Συμφωνία MSD και Santen

Στο «Υγεία» το μάνατζμεντ του «Ντυνάν»

Η AbbVie επενδύει στην έρευνα

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη σκλήρυνση

Προσοχή στα μάτια σας το καλοκαίρι

Σχέδια για τον ιατρικό τουρισμό

Οι μολύνσεις αγαπούν το καλοκαίρι

Στήριξη του μητρικού θηλασμού

Σεμινάριο Βιοϊσοδυναμίας

Aναπτυξιακό εργαλείο η φαρμακοβιομηχανία

Οι αριθμοί στέλνουν μηνύματα

Πολιτική φαρμάκου ή φαρμακευτικής δαπάνης;

Επένδυση στην καινοτομία για βιώσιμο σύστημα υγείας

Ισορροπημένη προσαρμογή στην πολιτική του φαρμάκου

Ο ρόλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk