Στην Ελλάδα το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας βίωσε –και βιώνει –τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση. Και σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για τον χώρο της Υγείας, είναι κοινά αποδεκτό πως η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν σε έναν βαθμό αναγκαία.
Η πράξη όμως έδειξε ότι τα οριζόντια μέτρα με τα οποία εφαρμόστηκε επέφεραν έντονες συνέπειες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμώ ότι υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμο το σύστημα υγείας στη χώρα αν ο χώρος προσεγγιστεί διαφορετικά. Ο στόχος για την Υγεία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να τεθεί υπό το πρίσμα μιας ολοκληρωμένης, τεχνοκρατικής προσέγγισης.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειαζόμαστε πολιτικές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα σέβονται τις ανάγκες των ασθενών και θα επιτρέπουν την είσοδο νέων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπουν μέτρα για να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος έλεγχος.
Πολιτικές που θα αναγνωρίζουν τα οφέλη της καινοτομίας και θα την προσεγγίζουν ως σημαντικό πυλώνα αναδιάρθρωσης του συστήματος αποτελούν τη μόνη βιώσιμη και αποτελεσματική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις ημέρες μας τα εθνικά συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο. Μπορούν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στη σταδιακή μείωση των δαπανών και να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα η εξατομικευμένη θεραπεία που αποτελεί την πλέον εξελιγμένη εφαρμογή της καινοτομίας είναι μια ανάγκη για τη χώρα εντονότερη τώρα από ποτέ. Προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: ασθενείς, γιατρούς και όσους επιβαρύνονται με πληρωμές και αποζημιώσεις, ενώ συνιστά αποτελεσματική διαχείριση των δαπανών για τη δημόσια υγεία.
Ως η Νο 1 εταιρεία στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας είμαστε σε θέση να είμαστε απόλυτοι σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν τα προϊόντα εξατομικευμένης θεραπείας –τόσο για τους ασθενείς όσο και για την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Η εξατομικευμένη θεραπεία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα-ακόλουθο σε ηγετική δύναμη εφαρμόζοντας πρωτοβουλίες e-health (π.χ., με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), επιστημονική αριστεία, αξιοποιώντας συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ενα επίσης πολλά υποσχόμενο και μη επαρκώς αξιοποιήσιμο έδαφος, με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, είναι αυτό των κλινικών ερευνών. Οι ασθενείς επωφελούνται αποκτώντας πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και πρωτοποριακές θεραπείες, η επιστημονική κοινότητα επωφελείται αποκτώντας πρόσβαση στην πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και, τέλος, η εθνική οικονομία επωφελείται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διενέργεια άμεσων ξένων επενδύσεων και την εισροή συναλλάγματος.
Το σημαντικό είναι ότι διαθέτουμε ήδη τις υποδομές –πληρούμε τα πληθυσμιακά κριτήρια, διαθέτουμε ικανό αριθμό δημόσιων νοσοκομείων και ιατρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και χαμηλό κόστος διεξαγωγής κλινικών μελετών. Αν αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, μπορούμε να επιταχύνουμε ως χώρα και να αξιοποιήσουμε τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα –η Ελλάδα το 2012 άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην κλινική έρευνα, όταν το Βέλγιο απορρόφησε επενδύσεις πενταπλάσιας αξίας.
Στη Roche, ωστόσο, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη στην Ελλάδα στοχεύοντας να ξεπεράσουμε εφέτος τις 30 κλινικές έρευνες που ήταν ενεργές κατά το 2013.
Γενικότερα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Εχοντας ξεπεράσει δύο πολύ δύσκολες οικονομικά χρονιές για τη Roche Hellas, το 2011 και το 2012, και με την υποστήριξη της μητρικής μας εταιρείας, καταφέραμε το 2013 να είναι μια πετυχημένη χρονιά για τα οικονομικά μας μεγέθη, γεγονός που αποτέλεσε εφαλτήριο για να ενισχύσουμε το 2014 τις δράσεις μας για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Τον Απρίλιο ανακοινώσαμε το Roche Assistance Program υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας που αφορά τη στήριξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας με φάρμακά μας αξίας 2 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ανακοινώσαμε το Management Trainee Program που αφορά την παροχή επαγγελματικών ευκαιριών νέων επιστημόνων στην εταιρεία μας, ενώ περαιτέρω βραβευτήκαμε ως Best Work Place για το περιβάλλον και την προσέγγισή μας προς τους εργαζομένους μας.
Εν όψει κι άλλων δράσεων που θα ανακοινωθούν το 2014, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όλες αυτές τις επενδύσεις που σχεδιάζουμε έχουμε τη δυνατότητα να τις υλοποιούμε μέσα από τα οφέλη της καινοτομίας που παράγουμε στη Roche.
Ο κ. Alexander Zehnder είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Roche Hellas.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ