Σήμερα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν λίγα! Πληρώνουν ακόμη και καθημερινά φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, οι γιατροί δίνουν πολλά και παίρνουν λίγα: αγωνίζονται καθημερινά, απλήρωτοι για μήνες στα νοσοκομεία και εθελοντές στον ΕΟΠΥΥ! Και όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, παίρνουν ένα υποπολλαπλάσιο αυτών που δικαιούνται, μήνες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζήτησε 82 φορές από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να πληρώσει ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες οφειλές.
Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας, αφουγκραζόμενοι το πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε δύο επίπεδα: στην επιβίωση των γιατρών μας και στην εξυπηρέτηση των ασθενών μας. Πρωταρχικό μας μέλημα στον διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ είναι οι συλλογικές συμβάσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους συναδέλφους, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη επιλογή γιατρού. Ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών και για τη Νέα Συλλογική Σύμβαση των κλινικοεργαστηριακών και των ΙΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό αιτηθήκαμε κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις ιατρικές πράξεις, με αναπροσαρμογή, βάσει των αναγκών, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης παρόχου ανά ειδικότητα και ανά νομό. Και πραγματικά χαιρετίζουμε θερμά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να διανείμει στους παρόχους Υγείας ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και ανά περιφέρεια, γιατί έτσι θα αποφύγουμε τα λουκέτα στη λειτουργία των περισσότερων μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και θα στηρίξουμε τη βιωσιμότητά τους.
Οσον αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών τιμών στα φάρμακα που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να πούμε ότι η ασφαλιστική τιμή είναι η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και βγαίνει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων γενοσήμων. Στην πραγματικότητα, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει, εκτός από τη συμμετοχή του, και τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η αγωγή του έχει φάρμακα πρωτότυπα. Ομως αυτή η πωλησιακή πολιτική «πρωτότυπου ή γενόσημου» αποτελεί ένα εμπορικό ψευδοδίλλημα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να έχει επιστημονική βάση και να στηριχτεί σε θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines).
Ο ΙΣΑ είναι παρών και επαγρυπνά, βήμα προς βήμα, για να στηρίξει το έργο του κάθε γιατρού-μέλους του και να προστατέψει τη δημόσια υγεία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, γιατί υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ