ΟΠανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ως θεσμικό ρόλο και υποχρέωση να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς δημόσιου συστήματος υγείας, προσβάσιμου σε όλους, με αξιοπρεπή λειτουργία όμως του ιατρικού επαγγέλματος, με αναβάθμιση του κύρους και της λειτουργίας του.
Η εποχή που ζούμε, με τις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες και προσαρμογές, απαιτεί παρεμβάσεις ψύχραιμες και αποτελεσματικές προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανό το σύστημα υγείας.
Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα δε με τις υπερβολικές περικοπές στον χώρο της Υγείας, συνεργαζόμαστε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και στην επιβίωση των παρόχων υγείας μέσα από αξιοπρέπεια και προσφορά.
Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη όπου παρατηρούμε ότι προσβάλλονται δικαιώματα και κανόνες δικαίου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής επιστήμης, το βιώσιμο σύστημα υγείας, αλλά και την προσφορά προς την κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι λογιστικές πρακτικές στην ιατρική λειτουργία, χωρίς όρια και κανόνες, δημιουργούν βραχυπρόθεσμα ταλαιπωρία και επιβαρύνσεις και μακροπρόθεσμα αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Είμαστε όχι μόνο σύμφωνοι αλλά και υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας εξορθολογισμού δαπανών με εφαρμογή σύγχρονων κανόνων, της εφαρμογής και του ελέγχου θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, προμηθειών υγειονομικού υλικού και υποδομής ιατρικών μονάδων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Η προκλητή ζήτηση και η αλόγιστη υπερβολή οδηγούν σε εκφύλιση και μαρασμό κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς σε αποδυνάμωση του κύρους και της λειτουργίας τους.
Αποτελεί οικονομικό όφελος για όλους η πάταξη της διαφθοράς, της κατασπατάλησης υπηρεσιών υγείας και της προχειρότητας στην αντιμετώπιση ελέγχου υπηρεσιών και λειτουργιών.
Η οικοδόμηση ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, σε απόλυτη συνεργασία και ικανοποιητική προσφορά της ζήτησης υπηρεσιών αλλά και των αμοιβών, αποτελεί στόχο μας αλλά και προϋπόθεση λειτουργίας ολοκληρωμένου συστήματος υγείας.
Η νοσοκομειακή περίθαλψη με σύγχρονη υποδομή, στελέχωση και υπηρεσίες υψηλής στάθμης, με πρόσβαση στους πολίτες χωρίς εμπόδια, αποτελεί κορυφαία για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στόχευση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.
Η ισχυροποίηση του ρόλου του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων μέσα από την αναμόρφωση της σύγχρονης ιατρικής νομοθεσίας που προωθούμε έπειτα από πολλά χρόνια απαρχαιωμένης νομοθεσίας θα αποτελέσει σταθμό για τη λειτουργία κανόνων που θα διέπουν το ιατρικό λειτούργημα στη χώρα μας, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα, πράγμα που θα συμβάλει θετικά στο πλαίσιο των όλων μεταρρυθμίσεων.
Η Υγεία στην Ελλάδα υπόκειται σε αλλαγές. Από τη θέση μου ως προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επιθυμώ να διαβεβαιώσω πολίτες και γιατρούς πως ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να δρα από την πρώτη γραμμή για τη διαμόρφωση των συνθηκών υγείας στην Ελλάδα τού σήμερα και να λειτουργεί ως φορέας ευθύνης στις αντικρουόμενες απόψεις που επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας.
Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ