Θα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, η Πέμπτη 24η Μαρτίου. Όχι μόνον επειδή θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (μαζί με τον Μπάιντεν), για το θέμα της Ουκρανίας και για το ενεργειακό, αλλά επειδή παραμονή της εθνικής επετείου στο Φαληρικό Δέλτα θα συμβούν τα εξής γεγονότα.

Πρώτα απ΄όλα θα εμφανισθεί εκεί με όλη του τη μεγαλόπρεπα το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE με όλα τα Rafale πάνω σε αυτό, με τα ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα και με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης. Την ίδια ώρα θα φθάνει στο Τροκαντερό η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί μαζί με τον αρχηγό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και με 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, όσο και των ναυπηγείων Naval Group, κατασκευάστριας εταιρίας των Belharra. Ένα αεροπλάνο Φάλκον της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα έρθει γεμάτο με Γάλλους αξιωματικούς και αξιωματούχους. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί στο Τροκαντερό;

Θα επιβιβασθούν στο θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και θα βάλουν τις τελικές υπογραφές στις συμβάσεις απόκτησης 3+1 φρεγατών Belh@rrα και των 6 επιπλέον Rafale (σ.σ. υπενθυμίζω ότι ήρθαν να προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών). Τη σύμβαση για τα 6 επιπλέον Rafale, δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός όμως ότι οι υπογραφές για τις γαλλικές φρεγάτες μπαίνουν σε ένα θωρηκτό που είναι θρύλος για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί, όπως μου λένε από το Πεντάγωνο, ξεκάθαρα μια συμβολική κίνηση για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Μόλις μπουν οι υπογραφές και ολοκληρωθεί αυτή η τελετή, κάτω από τα ιστορικά κανόνια του Αβέρωφ, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE. Δεν θα είναι μια τυπική επίσκεψη, αλλά Έλληνες και Γάλλοι θα ενημερωθούν για την αποστολή του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο καρέ των αξιωματικών, πρόκειται να εξετασθούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Επρόκειτο να έρθει και Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ Ηierry Bukhard, αλλά την τελευταία στιγμή τον κράτησε στην Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για αμυντική συνδρομή. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι κοινές ασκήσεις που έχουν δρομολογηθεί ανάμεσα στις ελληνικές δυνάμεις ειδικών δυνάμεων και της περίφημης γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και σε ελληνικό και σε γαλλικό έδαφος. Την επομένη, 25η Μαρτίου, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα βρίσκεται στην εξέδρα των επισήμων (όπως ήταν και πέρυσι) για να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση. Όπως έκανε και πέρυσι, έτσι και εφέτος όταν περνούν τα 4 γαλλικά και τα 4 ελληνικά Rafale, θα στρέψει το κεφάλι της στον ουρανό για να τα χαιρετήσει.

Και Γάλλοι πεζοναύτες

Αλλά οι Γάλλοι δεν θα μείνουν μόνον στα Rafale για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Την ώρα της παρέλασης θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εξέδρα επισήμων ένα άγημα Γάλλων πεζοναυτών από το αεροπλανοφόρο. Θα είναι Γάλλοι πεζοναύτες ένστολοι πλην όμως άοπλοι μαζί με Έλληνες πεζοναύτες για να τιμήσουν την επέτειο.

***

ΠτΔ: «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη, είδα την δολοφονία του Λαμπράκη»

Ήταν μια ιδιαίτερη και συνάμα ζεστή εκδήλωση αυτή που έγινε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην παρουσίαση του τόμου με τίτλο «Το βιώσιμο Κράτος» που η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Σάκκουλα, εξέδωσαν προς τιμήν της. Ιδιαίτερη, λέω, γιατί είχε έντονο προσωπικό ύφος. Ζεστή, γιατί σε βίντεο προσωπικοί της φίλοι και όχι μόνο μίλησαν για εκείνη όπως ο Βασίλης Μαρκής, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, η φίλη και συμμαθήτρια της Προέδρου Κατερίνα Ταμάμη, ο πωλητής του περιοδικού Σχεδία Μιχάλης Σαμόλης. Ήταν επίσης συγκινητική η ομιλία της. Άρχισε κάπως ανορθόδοξα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που συνήθως οι ομιλίες τους δεν ξεφεύγουν από το αυστηρό πρωτόκολλο:

«Γεννήθηκα στη Σαλονίκη. Πολλούς ποιητές δεν πρόλαβα να δω, τους διάβασα αργότερα. Είδα τη δολοφονία του Λαμπράκη και μετά κατεβήκαμε στην Αθήνα. Αρσάκειο και Νομική Αθήνας, γνωστός συνδυασμός. Στο Αρσάκειο διδαχθήκαμε σωστά ελληνικά και δεθήκαμε με στέρεες φιλίες που κρατάνε ακόμη. Δεν ήταν εύκολες μέρες, στις εκδρομές απομακρυνόμασταν από τους καθηγητές και ακούγαμε κασέτες με τραγούδια του Θεοδωράκη, που έφερναν συμμαθήτριες με αδέλφια στον Ρήγα Φεραίο. Βρέθηκα στη Νομική αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Ώρες ατελείωτες σε αμφιθέατρα και στην Ίριδα με Γενικές Συνελεύσεις για τους Τουπαμάρος και τους Φενταγίν. Μου άρεσε το ποινικό, δεν ήθελα, όμως, να είμαι στον ίδιο χώρο με τον πατέρα μου, με κέρδισε το Συνταγματικό και έδωσα εξετάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι θα κρατούσε από τις υποθέσεις που χειρίστηκε ως δικαστής;

*Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μια από τις υποθέσεις που με άγγιξαν πολύ. Στη διάσκεψη, διαβάζοντας τα πρακτικά του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, και όσα κατέθεσαν οι κάτοικοι, απόγονοι προσφύγων που ήθελαν να κρατήσουν τα σπίτια τους, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου και είδα τον Πρόεδρο Κώστα Μενουδάκο βουρκωμένο.

* Τη γνωστή περιπέτεια της εκτροπής του Αχελώου θα μπορούσε να γεμίσει τόμους, μια δύσκολη ιστορία που ακόμα απασχολεί. Τα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου αναδείχθηκε η ισότιμη μεταχείριση αρχαιοτήτων και νεώτερων μνημείων και άλλα. Τι την συγκίνησε; «Με συγκινούσε», είπε, «όταν νεαροί δικηγόροι και σπουδαστές στη Σχολή Δικαστών αναφέρονταν σε σκέψεις που είχα διατυπώσει σε υποθέσεις ως εισηγήτρια ή ως μέλος που μειοψήφησε. Η φράση «Κυρία Σύμβουλε σας γνωρίζω / σας θαυμάζω από τις μειοψηφίες σας» ηχούσε συγκινητικά στ’ αυτιά μου».

***

Η γέφυρα των κατασκόπων στο Κίεβο

Στις γέφυρες και στα μπλόκα του πολιορκούμενου Κιέβου δεν γίνονται ανταλλαγές κατασκόπων, αλλά συλλήψεις κατασκόπων. Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας σημειώθηκε στο Κίεβο «η νύχτα των κατασκόπων», σαν κινηματογραφική ταινία, μόνον που δεν είχε ίχνος μυθοπλασίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας λειτούργησε και 159 κατάσκοποι από 14 ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης των Ρώσων κατακτητών έχουν ήδη συλληφθεί. Την ανακοίνωση την έκανε σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και Έλληνες που βρίσκονται στην πολύπαθη ουκρανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της Εδαφικής Άμυνας του Κιέβου Igor Sabiy. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά αυτόν τον χορό των κατασκόπων:

Στο Uzhgorod, αξιωματικοί της στρατιωτικής αντικατασκοπείας συνέλαβαν μια ρωσική DRG υπό την ηγεσία ενός πράκτορα της FSB από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό ανέφερε ο δημοσιογράφος Vitaly Glagola στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα σαμποτάζ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και να πραγματοποιήσει δολιοφθορές στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ο διοργανωτής DRG είναι πράκτορας της FSB. Κρατήθηκε «σταθερά» στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας βάσει του Μέρους 1 του άρθρου. 111 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (προδοσία) κατά την ελεγκτική αγορά όπλων. Ο άνδρας σχημάτισε ομάδα δολιοφθορών έως 25 ατόμων, με τα όπλα και τον μεταφορικό εξοπλισμό τους. «Σχεδιάστηκε, υπό το πρόσχημα μιας μονάδας Troo, να αναπτυχθούν στο Κίεβο και να πραγματοποιήσουν εγκληματικές δραστηριότητες στην κυβερνητική συνοικία», είπε ο δημοσιογράφος. Στο Κίεβο τους κατασκόπους δεν τους εκτελούν, παρότι η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο. Τους συλλαμβάνουν και τους δείχνουν να απολογούνται σε κοινή θέα.

***
Στην Λβιβ περιφρονούν τον πόλεμο και τον Πούτιν

Θα σας πάω τώρα στην Λβιβ, την πόλη που θεωρείται το στολίδι της Ουκρανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ιστορικό κέντρο της έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στην πόλη αυτή συμβαίνουν, όπως μαθαίνω τα εξής. Οι σειρήνες κτυπούν αλλά οι κάτοικοι τις περιφρονούν. Αισθάνονται ότι βρίσκονται μακριά από τον πόλεμο και πως οι Ρώσοι ότι είχαν να βομβαρδίσουν στην πόλη τους, το βομβάρδισαν (περιλαμβανομένου και του αεροδρομίου). Στην Λβιβ που τα αγάλματα τα έχουν οι κάτοικοι προφυλάξει με άσπρες σακούλες από άμμο (και σιδερένιες σκαλωσιές) καταφθάνει καθημερινώς όχι μόνον η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και διάφοροι εθελοντές από πολλές χώρες (Νορβηγία, Καναδάς, Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία κ.α.). Ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του στον απεσταλμένο του «Σκάι» Σταύρο Ιωαννίδη ένας Έλληνας, ο οποίος άρχισε να συστήνεται ως μέλος της «Λεγεώνας των Ξένων» και ότι ήρθε στην Ουκρανία για να πολεμήσει τους Ρώσους. Ουδείς όμως του έδωσε σημασία. Και ξέρετε γιατί; Εκτός του ότι δεν φαινόταν ότι ήταν… μαχητής ζήτησε, όπως μου είπαν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι και χρήματα για να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η Λβιβ είχε πολλά μεσαιωνικά κτίρια, αλλά και δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής, τα οποία καταστράφηκαν στις πυρκαγιές των ετών 1527 και 1556. Στα αξιοθέατα που σώζονταν μέχρι σήμερα υπάρχουν δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και παλαιές εκκλησίες και προσόψεις κτιρίων από το 18ο και 19ο αιώνα. Επιπλέον, το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί την πιο ολοκληρωμένη συλλογή της χώρας με δείγματα μεσαιωνικής τέχνης και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.

***
Η ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια για την Μαριούπολη

Με διπλωματική νότα του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας πρότεινε να μεταβεί ο ίδιος στη Μαριούπολη, επικεφαλής αποστολής που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της πόλης. Οι εικόνες που έρχονται από τη πόλη σοκάρουν. Παιδάκια πεθαίνουν από αφυδάτωση, οι κάτοικοι βρίσκονται στα συντρίμμια χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα. Κατά πληροφορίες η ελληνική πρόταση σχηματοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί σε συνεννόηση με την ουκρανική και ρωσική κυβέρνηση. Προς τούτο αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας – Μόσχας και Κιέβου. Σε περίπτωση που τα εμπόλεμα μέρη αποδεχτούν την πρόταση της Αθήνας για μετάβαση του Νίκου Δένδια, ως επικεφαλής της αποστολής που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την επιστροφή του Νίκου Δένδια από το Νέο Δελχί.

***
Ο πρόξενος Ανδρουλάκης έτοιμος να επιστρέψει

Δεν είμαι ωστόσο βέβαιος ότι θα σταλεί (τις επόμενες ημέρες) και πάλι γενικός πρόξενος στην Μαριούπολη. Μόλις όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ξέρετε, ότι ο Μανώλης Ανδρουλάκης θα ήθελε και πάλι στην Μαριούπολη προκειμένου να οργανώσει το προξενείο σε μια πόλη που καταστράφηκε από τους Ρώσους εισβολείς, αλλά με πολλούς Έλληνες ομογενείς. Σε μια πόλη στην οποία κυριαρχεί ο τρόμος, οι άταφοι νεκροί, η πείνα και η δυστυχία. Ο πρέσβης κ. Κωστελένος που οργάνωσε την διαφυγή των Ελλήνων από την Μαριούπολη βρίσκεται στη Ρουμανία, έτοιμος και αυτός να επιστρέψει μόλις του δοθεί εντολή και βεβαίως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το ίδιο και ο γενικός πρόξενος στην Οδησσό Δ. Δόχτσης που οργάνωσε την «έξοδο» από την πολιορκούμενη Οδησσό όσων Ελλήνων ήθελαν να μεταβούν σε ασφαλές μέρος.

***
Παράσημο στους προξένους

Ανακοινώθηκε (και καλώς ανακοινώθηκε) η παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση. «Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα προτείνω την παρασημοφόρησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας..

***
Ο Στουρνάρας και τα αχαρτογράφητα ύδατα της Οικονομίας

Μιλώντας ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στις επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μιλώντας, λοιπόν, σε τραπεζικό συνέδριο, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει όλα τα τρωτά σημεία του συστήματος και έχει περιπλέξει την κατάσταση. «Αναπόφευκτα, οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

***
Οι ούριοι άνεμοι της ελληνικής οικονομίας

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως υπάρχουν ισχυροί ούριοι άνεμοι καθώς το 2021 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% . Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ευνοϊκές με την αύξηση της απασχόλησης να επιταχύνεται και την ανεργία να μειώνεται. Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα επτά χρόνια.