Την στιγμή που όλος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία με τον Πούτιν να αποστέλλει στρατό στις αποσχισθείσες περιοχές, με τις χρηματαγορές να βρίσκονται σε αναστάτωση, με απειλές του Μεντβέντεφ που καλεί τους Ευρωπαίους να ετοιμαστούν για 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου, με μπαράζ κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και σε ρωσικές τράπεζες κάνουν την κατάσταση εκρηκτική: «Μυρίζει μπαρούτι», άκουσα τους διεθνολόγους από τα ραδιόφωνα, να λένε. Στην Ελλάδα, αν και δεν επηρεάζεται άμεσα από την κρίση, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας. Εκείνο που εκτιμήθηκε και σας το μεταφέρω είναι ότι «η χώρα μας είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που κλείσουν αγωγοί φυσικού αερίου σε Ουκρανία και Ρωσία. Έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία με ανεκτούς όρους».

Αλλά δεν είναι μόνον η ενέργεια που μπορεί να επηρεαστεί από την Ρωσο- Ουκρανική κρίση. Είναι και ο Τουρισμός. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε ήδη τις εκτιμήσεις του: «Βλέπω δύο σημεία παγκόσμιας αστάθειας τα οποία συνυπολογίζουμε. Το πρώτο είναι εάν και εφόσον θα υπάρχει οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη και πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την κρίση στην Ουκρανία που έχει δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με τους επισκέπτες-ταξιδιώτες από τη Ρωσία και από την Ουκρανία. Υπενθυμίζω ότι προ πανδημίας οι δύο αυτές χώρες έφεραν κοντά στο μισό δις έσοδα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, τις οποίες έχω ζητήσει και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και από το Υπουργείο Οικονομικών να συνυπολογίσουν. Δηλαδή, τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το αυξημένο κόστος ενέργειας για τα ξενοδοχεία και πώς θα επηρεάσει αυτό τις αλλαγές στις τιμές και τα πακέτα παγκοσμίως.

***
Ποιον αντέγραψε ο Πούτιν;

Από προχθές που ο Πρόεδρος Πούτιν κήρυξε την ανεξαρτησία των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ στην Ουκρανία και την εισβολή του στρατού του στην περιοχή αυτή, εισβολή την οποία «βάφτισε» «ειρηνευτική δύναμη», όλο και μου έρχεται στο μυαλό κάποιον που… αντέγραψε. Τα ίδια ακριβώς έκανε και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, το καλοκαίρι του 1974. Με το πρόσχημα ότι ήθελε να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, εισέβαλε στην Κύπρο και τους εισβολείς του Αττίλα τους βάφτισε «ειρηνική επιχείρηση». Μια ονομασία που ακόμα και σήμερα, παρά την κατοχή του 38% του εδάφους της Κύπρου, παρά τις βιαιότητες που συμμετείχαν τα τουρκικά στρατεύματα στη Μεγαλόνησο, την επικαλείται ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατα μάλιστα την επικαλέστηκε όταν παρανόμως και παρά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε την περίκλειστη για 48 χρόνια περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολύ σωστά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις ενέργειες Πούτιν στην Ουκρανία για την εισβολή και για κάθε αποσχιστική ενέργεια. Στην καταδίκη της ρωσικής «εισβολής» αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός λέγοντας: «Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών και τόνισε ότι ενέργειες, όπως αυτές της Ρωσίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

***
Ο γαλάζιος βουλευτής που συνάντησε Ρώσους προέδρους

Ίσως ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος να είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που είχε, δίπλα στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, συχνές συναντήσεις με τους ηγέτες της Ρωσίας Αυτό που θυμάται από τους Ρώσους ηγέτες τα εξιστορούσε χθες στη Βουλή και σας τα μεταφέρω, έτσι όπως τα έλεγε: «Ποιος από τους παλαιότερους θα ξεχάσει τα τσιμπήματα στα οπίσθια των γραμματέων του σε δημόσια θέα, από τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν; Ή τα τρεκλίσματα στο περπάτημα αποτέλεσμα της μεθυστικής κατανάλωσης βότκας; Αυτή ήταν η διεθνής εικόνα της Ρωσίας πριν αναλάβει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορεί ο ανώτερος υπάλληλος της KGB να μην είχε πολιτική εμπειρία αλλά αυτό απεδείχθη σωτήριο για τον ίδιον καθώς ουδεμία από τις βεβαιότητες των δια μακρόν διατελεσάντων πολιτικών τον οδήγησε σε ανεπίγνωστη γκάφα. Ο Πούτιν διαμόρφωσε έναν χαρακτήρα στην διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος –το οποίο σήμερα βδελύσσεται- που ταιριάζει γάντι στον προεδρικό θώκο μιας μεγάλης χώρας, η οποία από ξεπεσμένη κατάφερε να ξανακερδίσει τον σεβασμό ή τον φόβο των αντιπάλων. Αυστηρός. Σιωπηλός, συχνότερα από άλλους ηγέτες που ασκούν πολιτική μέσω τουίτερ και επίμονος όσο λίγοι. Όσοι συνομίλησαν μαζί του θα επιβεβαιώσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και έναν ακόμη: Εάν θέλει κάτι θα το πάρει οπωσδήποτε».

***
Ο Βενιζέλος για τον Ανδρουλάκη

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, το βράδυ της Τρίτης, στο «Mega», ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε και για τον κ. Ανδρουλάκη, τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο πρώην υπουργός εξέφρασε κριτική υποστήριξη στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Πώς; Εκτίμησε ότι η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη είναι «μία πολύ αισιόδοξη στιγμή για το κόμμα μας, για την παράταξή μας». Δεν παρέλειψε βεβαίως να προσθέσει πώς «η νέα ηγεσία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με μία δημοσκοπική αλλαγή, η οποία οφείλεται και στην εκλογή, αλλά οφείλεται βεβαίως και στη φθορά της κυβέρνησης και στη φθορά του κ. Τσίπρα». Θύμισε φυσικά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν πρόεδρος του ενώ επεσήμανε ότι «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει να πει κάτι, το οποίο να είναι πέραν του προλόγου και πέραν των καλών προθέσεων». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αντίπαλος είναι πάντα η ευκολία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, και το μεγάλο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είναι το ερώτημα εάν θα κινηθεί αντιλαϊκιστικά».

***
Τα δεξιά και τα αριστερά δεκανίκια

«Λέει ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα γίνω ένας μνημονιακός Πρωθυπουργός». Λέει ο κ. Ανδρουλάκης «δεν θα είμαστε το δεκανίκι, τελείωσαν αυτά». Δεν ξέρω, συμπλήρωσε με νόημα, ο κ. Βενιζέλος, πότε ήταν δεκανίκι το ΠΑΣΟΚ, γιατί και στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οι άλλοι προσχώρησαν στη δική μας πολιτική, η δική μας πολιτική εφαρμόστηκε.

***
Όταν ο Τούρκος υπουργός θαύμαζε την Βουλή των Ελλήνων

Ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που διεξήχθη στην Αθήνα. Ήταν όπως αναμενόταν δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη αλλά και με κάποια ανακούφιση για την ύπαρξη διαύλων, ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ. Εκείνο που είχε ενδιαφέρον στη συνάντηση Φραγκογιάννη- Ονάλ ήταν το γεύμα που του παρέθεσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών στο δώμα της Μεγάλη Βρετανίας. Συνολικά παρακάθισαν 12 άτομα (έξι από κάθε πλευρά) και το μενού ήταν υπερβολικά πλούσιο: Άρχιζε με κριθαρότο με γαρίδες και φινόκιο, συνεχιζόταν με λαβράκι ψητό στα κάρβουνα, λευκό κρασί και επιδόρπιο μπισκότο βουτηγμένο σε σοκολάτα και φρούτα. Εκεί στο δώμα η θέα είναι εκπληκτική. Του Τούρκου του έκανε βεβαίως εντύπωση η Ακρόπολη για την οποία ο κ. Φραγκογιάννης ανέλαβε χρέη ξεναγού κάνοντάς του μια ιστορική διαδρομή. Ο Τούρκος υπουργός δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να εντυπωσιάζεται από την θέα. Ήθελε πληροφορίες για τη Βουλή. Ήθελε συγκεκριμένα να μάθει πότε είχε κτισθεί και πότε είχε μετατραπεί από ανάκτορα σε κοινοβούλιο. Κάποια στιγμή είδε και το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο κ. Φραγκογιάννης ανέλαβε πάλι την εξιστόρηση του Σταδίου, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων με εξαιρετική επιτυχία. Αλλωστε οι δύο υπουργοί έχουν στις συνομιλίες τους συμφωνήσει σε πολλά και συγκεκριμένα σε 23 από τα 25 σημεία της ατζέντας και ευελπιστούν στην ερχόμενη συνάντησή τους να τα κλείσουν όλα.

***
Dear Nicos

Κι όμως ο Ακάρ, μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, του έστειλε και… κάρτα. Πρόκειται για μια φωτογραφία- κάρτα των δύο τους από παλαιότερη συνάντηση με αφιέρωση: «Dear Nicos, με ευχές για σταθερότητα και ευημερία στους λαούς μας», έγραψε. Αυτό το «Dear Nicos», το προσπέρασε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συνέστησε στον κ. Ακάρ να σταματήσει να ομιλεί και να προκαλεί: «Μπορείς να σταματήσεις να προκαλείς για δύο μήνες;», του είπε ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να αρχίσουν τα ΜΟΕ; Και ο Ακάρ τι απάντησε νομίζετε; «Μπορούμε»! Αλλά όταν επέστρεψε στην Τουρκία άρχισε πάλι τα ίδια κατηγορώντας την Ελλάδα για την στρατιωτικοποίηση των νησιών.

***
Η Πρόεδρος και ο Νικόλαος Γύζης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι ίσως η μοναδική Πρόεδρος της χώρας η οποία δημιούργησε στο Προεδρικό Μέγαρο ένα μουσείο όπου σε αυτό τοποθετεί με τιμή τα δώρα που λαμβάνει στα πλαίσια του αξιώματός της. Τέτοιο μουσείο δεν υπήρχε ποτέ και ίσως κανείς προκάτοχός της δεν το σκέφτηκε. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι αυτοί που είχαν την απορία πού πάνε τα δώρα που λαμβάνουν οι αρχηγοί των κρατών, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και οι γενικά οι πολιτικοί; Στόχος του μουσείου του Προεδρικού είναι να βρουν οι διάδοχοί της τα δώρα ενθύμια, αυτά που με τόση αγάπη τα πρόσφεραν στον Θεσμό της Προεδρίας, οι πολίτες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και βεβαίως οι αρχηγοί χωρών και κυβερνήσεων. Εάν κάποιος επισκεφθεί τούτες τις ημέρες το γραφείο της Προέδρου, πέραν των νομικών βιβλίων που υπάρχουν εκεί (ίσως κληρονομιά από την εποχή του πρώτου Προέδρου της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνου Τσάτσου) και της θερμής υποδοχής της γάτας «Καλυψούς», που σπεύδει ναζιάρικα να υποδεχθεί τους πάντες, θα συναντήσει ελληνικές σημαίες (και σημαία της ΕΕ), μια πλακέτα από την Κύπρο και βεβαίως τον πίνακα του Νικολάου Γύζη «Δόξα». Η Πρόεδρος έχει τοποθετήσει τον πίνακα ακριβώς απέναντι από το γραφείο της όταν αυτός παραδόθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τον μέχρι πρότινος κάτοχό του Δημήτρη Γκέρτσο. Ο κ. Γκέρτσος, όπως είχε πει η Πρόεδρος, αποχωρίστηκε ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο με την σκέψη, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ένας πίνακας με τόσο «μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση δεν μπορούσε να του ανήκει».

***
Ανοίγει το Προεδρικό στους πολίτες

Σε λίγες ημέρες (στις 13 Μαρτίου) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επέτειο εκλογής της στο ύπατο αξίωμα. Εκείνο που θέλει να κάνει αλλά οι έως τώρα συνθήκες της πανδημίας δεν της το επέτρεψαν (μόλις όμως αποκλιμακωθεί η πανδημία θα το κάνει) είναι να ανοίξει τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου σε όλον τον κόσμο. Να μπορούν να το επισκέπτονται οι πολίτες (καθώς και τα σχολεία) με ειδική ξενάγηση και να απολαύσουν τον κήπο του και να ξεναγηθούν στις ιστορικές αίθουσές του. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πολλοί ηγέτες ανοίγουν τις πύλες των προεδρικών μεγάρων ή ακόμα και των ανακτόρων όπου διαμένουν με ειδικές ξεναγήσεις.