Μην νομίζετε ότι η πρόσληψη του Γιώργου Χουλιαράκη, οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε απαρατήρητη από ορισμένους κομματικούς (και άλλους) κύκλους. Λένε φερ΄ειπείν ότι δεν είναι δυνατόν ένας «ορίτζιναλ Συριζαίος» που χρημάτισε και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, αρχεία και δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπερβολές, θα πείτε. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης ως οικονομικός σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, με γραφείο στον ίδιο όροφο με το δικό του, μπορεί, όντως να έχει πρόσβαση παντού, έλεγαν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτές τις «γκρίνιες και υποψίες» πληροφορήθηκε ο κ. Στουρνάρας και θέλησε να καθησυχάσει τους… «ανησυχούντες». Λέει λοιπόν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει εδώ και καιρό στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνεργάζεται άψογα και έως τώρα δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό προς τα έξω από τα υποτιθέμενα «απόρρητα» της Τραπέζης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε:

Οι προαγωγές Συριζαίων

Στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή μάλιστα θητεία παραμένουν η Όλγα Χαρίτου και ο Δημήτρης Σιδέρης: Και οι δύο προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επαγγελματική σχέση τους με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι άψογη, τόσο που στήριξαν την ανανέωση της θητείας του. Για αυτήν την επιλογή τους δέχθηκαν πολύ σκληρό πόλεμο από την Κουμουνδούρου: «Δεν βγαίνει άχνα από την Τράπεζα, είναι οι πιο καλοί συνεργάτες μου», λέει ο κ. Διοικητής για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι επιτελείς του, υπενθυμίζουν ότι και η Σκωτσέζα σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου Έλεν Γκίμπσον εργάζεται επί χρόνια σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα στη Διεύθυνση Επιθεώρησης των Τραπεζών. Στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής εργάζονται επίσης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γρηγόρης Στεργιούδης, για παράδειγμα, ήταν, όπως με πληροφορούν από την ΤτΕ, επί ΣΥΡΙΖΑ διορισμένος στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και μετά τη λήξη της θητείας του ο κ. Στουρνάρας τον τοποθέτησε στην Επιτροπή Ελέγχου της Τραπέζης. Ένας άλλος που ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Θόδωρος Μητράκος, όταν έληξε η θητεία του ο κ. Στουρνάρας αντί να τον στείλει υποδιευθυντή όπως ήταν η οργανική του θέση, του έδωσε γενναία προαγωγή και τον έκανε διευθυντή. Πάντως για να τα λέμε όλα στις εκλογές της Τράπεζας το ΠαΣοΚ αύξησε τη δύναμη του και πήγε στο 52% (επί Προεδρίας Βαγγέλη Γερανιωτάκη) και ο ΣΥΡΙΖΑ (με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις), παρά τις τόσες προαγωγές των στελεχών του από τον κ. Στουρνάρα, από 29% που είχε το 2013, έπεσε τώρα στο 12%.

Δώρο κάτι σαν… Monopoly

Αλλά όπως σας είπα άρχισε ήδη μια «μουρμούρα» από ορισμένα κομματικά στελέχη για τις επιλογές Στουρνάρα. Πρόσεξαν για παράδειγμα ότι η συνάντηση που είχε προσφάτως ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη ήταν εξαιρετικά γόνιμη (όπως χαρακτηρίστηκε) και το σημαντικότερο ότι ο κ. Ανδρουλάκης έφυγε από το γραφείο του κ. Στουρνάρα με δώρο, ένα βιβλίο του εμβληματικού νομικού Τάσου Μπάνου. Ο προηγούμενος που έφερε δώρο στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ο Μάριο Ντράγκι, όταν αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χάρισε τότε ένα… επιτραπέζιο παιχνίδι, κάτι σαν «Μονόπολη», αλλά για την νομισματική πολιτική.

***
Λαχανοντολμάδες από καραβίδες και μπακαλιάρος στο Προεδρικό

Κάθε φορά που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό, το φαγητό το αναλαμβάνει και ένας διαφορετικός σεφ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας διαθέτει τον δικό της σεφ. Αυτή τη φορά στο δείπνο προς τιμή του Προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Dukanovic, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου διάλεξε τον βραβευμένο σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, γεννημένο στον Τύρναβο σε μια πόλη γεμάτη από γαστρονομικούς θησαυρούς. Ο σεφ που μαγειρεύει, όπως λέει, με την «κουζίνα της καρδιάς», ετοίμασε ένα δείπνο βασισμένο στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Δηλαδή: αγιορείτικη ψαρόσουπα, λαχανοντολμάδες με καραβίδες και κρόκο Κοζάνης, μπακαλιάρος με κρέμα πατάτας και σάλτσα από πράσινα χόρτα φρικασέ. Αιγαιοπελαγίτικο φαγκρί με ραγού από χειμωνιάτικα λαχανικά αυγολέμονο και επιδόρπιο: μπισκότο κανέλας με ψητά μήλα και παγωτό βανίλιας. Να σημειώσω επίσης ότι στη βραδιά στο Προεδρικό επιστρατεύθηκαν και οι τρεις έξοχοι τενόροι του Πολεμικού Ναυτικού που έδωσαν άλλη νότα στο επίσημο δείπνο.

***
Οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

Πάμε τώρα σε κάτι θετικό, με μια οικονομική είδηση που αφορά εκατομμύρια φορολογουμένους, έτσι για να ξεφύγουμε κάπως και από την καταχνιά της πανδημίας που τόσο μας ταλαιπωρεί, με τους θανάτους που επιφέρει που εξακολουθούν για άλλη μια φορά να είναι πάνω από 100, με την πίεση που έχουν και πάλι οι ΜΕΘ και βεβαίως να ξεφύγουμε από το πολιτικό κλίμα που τώρα τελευταίως γίνεται τοξικό με τις επιθέσεις Πολάκη, με την σκευωρία Νοβάρτις, με την καρατόμηση υπουργού κτλ. Εκκαθαριστικά, λοιπόν τριών ταχυτήτων φέρνουν οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους, όπως έμαθα από το υπουργείο Οικονομικών Καλή είδηση θα πείτε για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, αλλά για περίπου 900.000 δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ενώ για περίπου 350.000 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Στους κερδισμένους του νέου φόρου περιλαμβάνονται: Όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας λόγω των αλλαγών στα κλιμάκια, της μείωσης του συντελεστή του κύριου φόρου και της επέκτασης της έκπτωσης για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με συνολική ατομική περιουσία που φθάνει τις 300.000 ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που θα δουν σημαντικές ελαφρύνσεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κατά μέσον όρο κυμαίνονται στο 50% λόγω της δραστικής μείωσης των συντελεστών για τον υπολογισμό του φόρου.

***
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από διδαχές

Εδώ και καιρό η Τουρκία, πότε με τον Τσαβούσογλου, πότε με τον Ακάρ και πρωτίστως με τον Ερντογάν προκαλεί την χώρα μας στο μεταναστευτικό. Ήρθε η ώρα να πάρει μια απάντηση και μάλιστα από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία -επαναλαμβάνω η Τουρκία- είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. “Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί”, για να θυμίσουμε μια παλιά φράση», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αυτά είπε ο υπουργός Εξωτερικών, έτσι όπως τα κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευσαν στην Ιταλία.

***
Όταν ο Λιβανός συνάντησε τους Κρητικούς αγρότες

Η συνάντηση του Σπήλιου Λιβανού με αγρότες από την Κρήτη (που είχε τις προάλλες), επρόκειτο, λένε οι γνωρίζοντες, να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Σε εκείνη τη συνάντηση το κλίμα ήταν βαρύ, υπήρξε μεγάλη ένταση και καβγάς και οι Κρητικοί έφυγαν απογοητευμένοι. Ήταν ωσάν να μιλούσαν σε τοίχο, έλεγαν. Αυτή η συνάντηση δεν πέρασε απαρατήρητη τόσο από το Μαξίμου όσο (και εδώ ήταν το πρόβλημα) και από την Χαριλάου Τρικούπη. Ακόμα, το πιο «λάθος» (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) ήταν ότι εξαγγέλθηκε μείωση φορολογίας αγροτών, η οποία είχε εξαγγελθεί και πριν από 18 μήνες.

***
Έλληνας πολίτης ο Αλεξάντερ Πέιν

Έλληνας πολίτης ορκίστηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν. Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη ανέφερε: «Συγχαρητήρια στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Αλεξάντερ Πέιν που ορκίστηκε Έλληνας πολίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη». Απέδειξε και πάλι ότι δεν ξεχνά τις οικογενειακές του ρίζες» ανέφερε από την πλευρά του, επίσης μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο 60χρονος Πέιν βραβεύτηκε δύο φορές με Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και ήταν τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη.

***
Με εξώδικα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλήθηκε σε δηλώσεις στη Βουλή ή στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά εξελίχθηκε σε… εξώδικα. Όπως το εξώδικο που έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος στον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο ζητώντας του να ανακαλέσει τα «όσα βαριά και αναληθή είπε εις βάρος του» σε τηλεοπτική εκπομπή. Διότι, όπως αναφέρει στο εξώδικο, «φράσεις του τύπου «είσαι κανίβαλος» ή «είσαι πληρωμένος τυμβωρύχος, δεν αρμόζουν στον πολιτικό διάλογο».

***
Πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ ο Κοντονής

Ο Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται ότι «πλησιάζει» το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: «Θεωρώ ότι αυτή την ώρα όποιος ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ χάνει την ώρα του» ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Action24, ενώ παράλληλα ήταν επικριτικός τόσο για τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis αλλά και την «παροχολογία» που όπως είπε «έχει κουράσει». Εκθείασε τον Νίκο Ανδρουλάκη τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζει τα ζητήματα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και μέτρο. Η παρουσία Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι εξ ορισμού θετική». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να στηρίξει και να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ»

***
Τι γύρευε ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο ΓΕΕΘΑ;

Σας πληροφορώ ότι το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα νέο ηχητικό αφιέρωμα στις κοιτίδες των μελλοντικών ηγητόρων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το podcast, που επιμελήθηκε ο στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος έχει τον τίτλο «Οι Στρατιωτικές Σχολές ως επιλογή για έναν σύγχρονο νέο» και απευθύνεται στους νέους και στις νέες που θα ήθελαν να επιλέξουν το λειτούργημα του στρατιωτικού και να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ηχογράφηση του podcast συμμετείχε ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος.