• Αναζήτηση
 • Καμπανάκι Λαγκάρντ για διαφθορά:Πάνω από 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως

  Καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς ζήτησε η Κρ.Λαγκάρντ, του ΔΝΤ τονίζοντας ότι όλο και περισσότερα κράτη συμφωνούν ότι πρόκειται για σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια, τονίζοντας ότι μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται ετησίως τον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισ. δολ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς ζήτησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι όλο και περισσότερα κράτη συμφωνούν ότι πρόκειται για σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα.

  «Είναι αλήθεια πως η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον.

  «Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

  Μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή φθάνουν περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

  Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.

  «Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

  Η ίδια παραδέχθηκε πάντως πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.

  Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk