• Αναζήτηση
 • Η Μαρία απειλεί τώρα τα νησιά της Καραϊβικής

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η τροπική καταιγίδα Μαρία αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα εντός των επόμενων ωρών και μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ αλλά και τη Γαλλία εκδίδουν προειδοποιήσεις για αρκετά νησιά της Καραϊβικής, όπου οι πληγές δεν έχουν κλείσει μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιρμα πριν από δύο εβδομάδες.

  Η Μαρία βρίσκεται περίπου 655 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Υπήνεμων Νήσων με τους ανέμους που τη συνοδεύουν να φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) στις 21.00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας.

  Το φαινόμενο «προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών και αναμένεται να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα σήμερα Δευτέρα» τονίζεται στο μετεωρολογικό δελτίο.

  Το Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και τμήμα του Πουέρτο Ρίκο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη Μαρία να αναμένεται στην περιοχή την Τρίτη.

  «Ριπές 200 χλμ./ώρα»

  Η καταιγίδα κατευθύνεται δυτικά- βορειοδυτικά με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα και προβλέπεται να διασχίσει τις Υπήνεμες Νήσους τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με το NHC.

  Την ίδια ώρα, σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» κήρυξαν τη Γουαδελούπη οι γαλλικές αρχές ενόψει της Μαρίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή και άλλων 110 στρατιωτικών της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

  «Από αύριο (σήμερα) Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ότι στη Γουαδελούπη θα επικρατήσουν συνθήκες τρικυμίας, σφοδροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων θα ανέλθουν έως τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, και ισχυρές βροχοπτώσεις…» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η νομαρχία.

  Η «Μαρία» προσεγγίζει το ανατολικό τμήμα της Καραϊβικής δύο εβδομάδες αφότου ο κυκλώνας Ιρμα σάρωσε την περιοχή προτού κατευθυνθεί στη Φλόριντα. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Καραϊβική.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk