Μόλις στο 20% η συμμετοχή γυναικών στη διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα των γυναικών σήμερα, αλλά στη χώρα μας καταγράφεται ένα πισωγύρισμα σε ότι αφορά στη συμμετοχή του «ασθενούς» φύλου στις διοικητικές ομάδες επιχειρήσεων.

Παγκόσμια ημέρα των γυναικών σήμερα, αλλά στη χώρα μας καταγράφεται ένα πισωγύρισμα σε ότι αφορά στη συμμετοχή του «ασθενούς» φύλου στις διοικητικές ομάδες επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα International Business Report της Grant Thornton, το ποσοστό στην Ελλάδα υποχώρησε το 2017 σε 20%, σε σύγκριση με το 27% που σημειώθηκε πέρυσι, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις 10 τελευταίες χώρες της λίστας.
Το ποσοστό αυτό είναι, επίσης, το χαμηλότερο που σημειώνει η Ελλάδα από το 2011. Θετικό είναι το γεγονός, όμως, πως παρά την πτώση αυτή, το ποσοστό των εταιρειών που δεν έχουν καθόλου γυναίκες στη διοίκηση, μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 27%, πολύ κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου, που είναι 34%.
Γενικότερα, η έρευνα επισημαίνει πως παρά τα στοιχεία που συνδέουν την πολυμορφία με τις βελτιωμένες επιχειρηματικές επιδόσεις, η διαφορετικότητα των φύλων σε διοικητικές θέσεις, εξελίσσεται με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό. Η έρευνα Grant Thornton, αποκαλύπτει ότι, παγκοσμίως, το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές ομάδες έχει αυξηθεί κατά μόλις 1% το τελευταίο έτος, από 24% το 2016 σε 25% το 2017.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 2017, οι διοικητικές ομάδες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις σχετικά με τους διεθνείς κινδύνους. Με ελάχιστους να έχουν προβλέψει τα γεγονότα των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να προετοιμαστούν για περαιτέρω απρόβλεπτα γεγονότα.

Όμως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από μια απλή αντίδραση
στις προκλήσεις της εποχής μας. Καθώς ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμα ερεθίσματα, θα πρέπει ταυτόχρονα να λάβουν υπόψη τους ευκαιρίες που προάγουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία