Το πολυνομοσχέδιο είναι η λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση; Ο ιστορικός της Οικονομίας Ματίας Μόρις θεωρεί ότι δεν υπήρχε εναλλακτική και ότι η συζήτηση για το χρέος έχει πολιτική και όχι οικονομική σημασία.

Ένα τρίτο βαρύ πακέτο μέτρων ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, την περασμένη Κυριακή. Ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει την αύξηση των έμμεσων φόρων και πολλά άλλα μέτρα, τα οποία αυξάνουν τη δυσθυμία των πολιτών. Όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας θα βοηθήσουν πράγματι όμως την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση ή θα την οδηγήσουν σταδιακά στην κατάρρευση;Το ερώτημα αυτό έθεσε το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio στον ιστορικό της Οικονομίας Ματίας Μόρις, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Ο Γερμανός επιστήμονας λέει σχετικά με τα νέα μέτρα που ψήφισε η ελληνική βουλή: «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι σοβαρά. Η χώρα θα πληγεί για άλλη μια φορά αλλά σε τελική ανάλυση πρόκειται για την εφαρμογή των αποφάσεων του περασμένου Ιουλίου. Και οι Έλληνες ξέρουν φυσικά σήμερα ποια θα ήταν η εναλλακτική. Η εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ. Και αυτό δεν το θέλει κανείς ή σχεδόν κανείς. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και οι πολίτες θα αποδεχθούν τα μέτρα ως το μικρότερο κακό».


Ενίσχυση της κυβέρνησης Τσίπρα

Η δυσαρέσκεια εντείνεται εν τω μεταξύ στον απλό κόσμο και ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν τελικά απομένει πολύς χρόνος στην κυβέρνηση για να φάνουν κάποια αποτελέσματα από την οικονομική ανάκαμψη, η οποία υποτίθεται ότι θα φανεί σύντομα.

«Νομίζω πως θα υπάρξει χρόνος. Πιστεύω πως έχει αλλάξει η διάθεση στη χώρα. Δεν λέω πως έχει βελτιωθεί, ίσως το αντίθετο να έχει συμβεί. Ωστόσο πιστεύω πως η κατάσταση από τον τελευταίο χρόνο, όταν γινόταν η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, ξεκαθάρισε τη θέση των δανειστών απέναντι στους Έλληνες. Τότε υπήρχε λίγο η άποψη πως μπορεί να μείνουμε στο ευρώ αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε πως δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά και πως αν θέλει κανείς να παραμείνει στο ευρώ υπάρχει μόνο ο δρόμος της συνεργασίας, ο περίπλοκος δρόμος της συνεργασίας με τους δανειστές», αναφέρει ο ίδιος.

Τέλος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ματίας Μόρις υποστηρίζει: «Θα προχωρήσει κανείς σίγουρα σε παραχωρήσεις απέναντι στη χώρα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Οι όροι αποπληρωμής των δανείων σταδιακά έγιναν καλύτεροι. Σε τελική ανάλυση όμως θα πρέπει να πούμε το εξής, ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει πολιτική συμβολική σημασία και δεν είναι πραγματικά σημαντική από οικονομική άποψη (…). Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν είναι σημαντικό να διασφαλίσουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να καταφέρει μια μικρή πολιτική νίκη ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσει νέα υποστήριξη από το λαό».

DR / Μαρία Ρηγούτσου