Την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να ξαναξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron για εξορύξεις στα δύο θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στα ελληνοτουρκικά, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για τρία πιθανά σενάρια αντίδρασης εκ μέρους της Τουρκίας.
Το πρώτο σενάριο είναι η Τουρκία να επιλέξει να αντιδράσει εξ αποστάσεως στην επανέναρξη των ερευνών: Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση της θα είναι μεν έντονη, αλλά θα αρκεστεί σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει κάποια πιο άμεση εμπλοκή, όπως η αποστολή πλοίων στην περιοχή τα οποία θα παρεμποδίσουν τις έρευνες.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είδαμε εν πολλοίς να λαμβάνει σάρκα και οστά το περασμένο καλοκαίρι στο συμβάν της Κάσου, αφορά την άμεση προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις έρευνες. Τότε η γειτονική χώρα, στηριζόμενη στο παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη, δεν είχε περιοριστεί στο να απαντήσει με ANTINAVTEX στη NAVTEX που είχε εκδώσει το ελληνικό ναυτικό με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιούσε ιταλικό ερευνητικό σκάφος, αλλά είχε φτάσει στο σημείο να στείλει νότια της Κάσου και της Καρπάθου αρχικά δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, οι οποίες ενισχύθηκαν στη συνέχεια με άλλες δύο πυραυλάκατους.
Το τρίτο σενάριο είναι η Τουρκία να μην αντιδράσει, επιτρέποντας την ομαλή συνέχιση των ερευνών. Προς το παρόν, από τουρκικής πλευράς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση, παρότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι έρευνες για τον Great Sea Interconnector αναμένεται να ξαναξεκινήσουν το προσεχές διάστημα «σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας, τα οποία δεν υπόκεινται σε καθεστώς άδειας από την Τουρκία» όπως ανέφερε σε τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το πιθανότερο μάλιστα μέσα στον Απρίλιο.
Η επανέναρξη των ερευνών και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι πολύ πιθανό η επανέναρξη των ερευνών να προηγηθεί του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που μετά και τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του NATO, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί μετά το Πάσχα, σε χρόνο που θα καθορισθεί βάσει των προγραμμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν αμφότεροι.
Πέραν του ΑΣΣ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου, ενώ καθορίστηκε επίσης η επόμενη συνάντηση τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στις 14-15 Μαΐου.
Κύκλοι του ΥπΕΞ, σχολιάζοντας τη συνάντηση, ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί έχουν αναπτύξει μία στενή σχέση, με συχνές επαφές στο περιθώριο κάθε διεθνούς συνάντησης που λαμβάνουν μέρος και οι δύο, με στόχο να μπορούν, όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα, να προλαμβάνουν εντάσεις πριν εξελιχθούν σε κρίσεις.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού και ο ελλιμενισμός του «Ντε Γκωλ»
Παράλληλα, στις 14 Απριλίου, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται και το θέμα της πιθανής πώλησης των Meteor στην Τουρκία. Επίσης, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» θα ελλιμενιστεί την ίδια μέρα στον Πειραιά, ενώ ψηλά στην ατζέντα της συνάντηση, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.