Στις εικόνες από τη Μαδρίτη είδαμε τα εμφανή και προφανή. Οσα πήγαζαν από τις επίσημες συναντήσεις, τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις που τις συνόδευσαν. Ωστόσο παρασκηνιακώς εξελίχθηκαν απείρως περισσότερα. Αλιεύσαμε ορισμένα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν τις εθνικές μας υποθέσεις. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ έγιναν και συναντήσεις των επίμαχων διδύμων. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να τα πει με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παπαναγιωτόπουλος με τον «στρατάρχη» Χουλουσί Ακάρ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κλίμα ήταν εύκρατο και ουδεμία σχέση είχε με το εχθροπαθές, στο οποίο εντόνως υπηρέτησαν οι γείτονες όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι κεραίες μας μάλιστα έπιασαν ότι στις συναντήσεις των διπλών διδύμων έγιναν νύξεις για κινήσεις και πράξεις κατευνασμού, μέσω της ενεργοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, των περιβόητων «ΜΟΕ», που συνήθως ανασύρονται έπειτα από θύελλες στο Αιγαίο. Παρά ταύτα δεν υπήρξαν εξειδικεύσεις, καθώς η κάθε πλευρά αναμένει πρωτοβουλίες από την άλλη. Εστω και έτσι πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών στις ενημερώσεις που έκανε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ, κ.κ. Γ. Κατρούγκαλο και Α. Λοβέρδο, μετέφερε ότι κατά τα φαινόμενα οδεύουμε προς ήρεμα νερά στη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού και ότι, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν, τον Σεπτέμβριο ίσως δούμε και τις πρωτοβουλίες διά των ΜΟΕ. Ολα αυτά βεβαίως στη σκιά του Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή επέμεινε στο δικό του βιολί. Πάλι με τον Μητσοτάκη τα έβαλε, πάλι για τα νησιά που οχυρώνονται μίλησε και ότι δεν θέλει τρίτους στο παζάρι μαζί μας. Οπότε μην το δένετε κόμπο. Αλλο τα δίδυμα και άλλο αι βουλαί του σουλτάνου που τα θέλει όλα δικά του.

***

Με την πίστη στο… 31,5%

Εσχάτως μάθαμε μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σεμνής τελετής παράδοσης – παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου, το καλοκαίρι του 2019, από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τις διηγήσεις λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε γαλαντόμος απέναντι στον κ. Τσίπρα. Φέρεται να του είπε ότι «δεν περίμενα πως θα αντέξεις πέντε χρόνια», όπως και ότι «δεν ανέμενα ότι θα λάβεις τόσο υψηλό ποσοστό, στα επίπεδα του 31,5%». Μαθαίνουμε λοιπόν ότι εκείνες οι δύο διαπιστώσεις χαροποίησαν τον κ. Τσίπρα και συγκρατήθηκαν βεβαίως από τον ίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εσωτερικές εκλογικές συζητήσεις στο κόμμα του εκκινεί με την πεποίθηση ότι διατηρεί έστω ψυχική επαφή με το 31,5% του ελληνικού λαού. Και επιμένει ότι το ποσοστό αυτό είναι και πάλι διεκδικήσιμο. Μηχανιστική και υπεραπλουστευμένη η προσέγγισή του, καθώς έκτοτε πολλά άλλαξαν και ακόμα περισσότερα μετακινήθηκαν. Αλλά φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας παρότι αγνωστικιστής επιμένει στην πίστη του, στη δική του πίστη.

***

«Κάστινγκ» στους αποδήμους

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ανάψει για τα καλά στα κόμματα. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή των ψηφοδελτίων Επικρατείας συνδέεται με τη συμμετοχή σε αυτά εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού. Οπως είναι γνωστό, ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Τα κόμματα λοιπόν είναι υποχρεωμένα να συμπεριλάβουν στις πρώτες τρεις εκλόγιμες έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο του Απόδημου Ελληνισμού. Και έτσι τα επιτελεία των κομμάτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αναζήτηση των δημοφιλέστερων αποδήμων. Καθηγητές πανεπιστημίων, επιφανείς γιατροί και πανίσχυροι επιχειρηματίες στο στόχαστρο των ηγεσιών. Θα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση και η δυνατότητα των κομμάτων να προσελκύσουν πρόσωπα ξεχωριστά και διακεκριμένα στις μεγάλες χώρες της ελληνικής μετανάστευσης. Ισως δι’ αυτής της αλίευσης υποψηφίων να αναδειχθούν και νέες ελληνικές προσωπικότητες. Ιδωμεν…

***

Η ανάπτυξη και το «αν»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι από τους προσεκτικότερους της κυβέρνησης. Προσέχει τα λόγια του, είναι μετρημένος στις εκτιμήσεις του και γενικώς λαμβάνει τα μέτρα του. Κοινώς, δεν πετάει στα σύννεφα. Εσχάτως μας έκανε εντύπωση η εκτίμησή του πως «αν δεν υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε τις υψηλότερες επιδόσεις από τη δεκαετία του ’60». Οπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κόντρα στη χειροτέρευση των όρων εμπορίου διεθνώς». Και επέμεινε ότι και στο δεύτερο τρίμηνο θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης ίσος ή και υψηλότερος του 7%, που επικράτησε στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως δείχνει το εύρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Γενικώς η αίσθηση που υπάρχει εκεί έξω είναι ότι παρά τις πολλές γκρίνιες για τις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων οι δουλειές «τρέχουν», ο τουρισμός καλπάζει, οι επενδύσεις βρίσκονται σε πρωτοφανή τροχιά και όλα συνηγορούν με την υπουργική εκτίμηση πως αν δεν υπήρχε ο αποδιοργανωτικός πόλεμος του Πούτιν η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από τον κύκλο της μακράς υποχώρησης και να καταστεί και πάλι χώρα πρότυπο της ανάπτυξης για τον ΟΟΣΑ, όπως είχε καταχωρηθεί στη δεκαετία του ’60.

***

Η ώρα των «ταπεινών»

Ενδεικτικές των τάσεων αυτών είναι και οι πολύ διαφορετικές πια αγωνίες των μεγάλων επιχειρήσεων. Τις ισχυρές κατασκευαστικές, τις διακεκριμένες ξενοδοχειακές και τις υπερμεγέθεις πια εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας δεν απασχολεί πλέον το εργατικό κόστος παρά η αναζήτηση τόσο εξειδικευμένων στελεχών όσο και ταπεινού προσωπικού. Για τους κατασκευαστές είναι δυσεύρετοι οι μηχανικοί, οι ξενοδόχοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να βρουν έμπειρες καθαρίστριες, καθώς οι απαιτήσεις καθαριότητας μετά την υγειονομική κρίση έχουν πολλαπλασιαστεί, και τα μεγάλα νοσοκομεία χρυσοπληρώνουν για έμπειρες νοσηλεύτριες και παραϊατρικό προσωπικό. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη… Ισως έφθασε ο καιρός να κατακτήσουν και οι ταπεινότεροι τη θέση που τους αξίζει σε αυτόν τον κόσμο…

***

Μέτρησε η ιατρική εμπειρία

Η σκέψη μας στον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη αγγειοπλαστική επέμβαση για διπλό στεντ και πλέον αναρρώνει. Του ευχόμαστε γρήγορα περαστικά και σύντομα να προεδρεύει πάλι στα έδρανα της Βουλής. Ως γιατρός, ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε εμπειρία και εγκαίρως αντιλήφθηκε τις ενοχλήσεις. Ετσι αυτό που έκανε πάντα το έκανε και τώρα, και απευθύνθηκε αμέσως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις απαραίτητες εξετάσεις (στεφανιογραφία) που οδήγησαν τελικά στην επέμβαση.

***

Εφυγε ένας πρωτοπόρος

Θλίψη προκάλεσε στον πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό κόσμο ο αιφνίδιος θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου. Τον πρόδωσε, όπως ειπώθηκε, η καρδιά του. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αληθεύουν κάποιες πληροφορίες ότι είχε αισθανθεί κάποιες ενοχλήσεις και για τον λόγο αυτόν είχε κλείσει ραντεβού για στεφανιογραφία την προσεχή εβδομάδα, ωστόσο ο άνθρωπος δεν πρόλαβε και έφυγε από τη ζωή. Και μπορεί κάποιοι, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να απαξιώνουν τις δημοσκοπήσεις, όμως στο πρόσωπο του Ηλία Νικολακόπουλου όλοι έβλεπαν την εγκυρότητα, την επιστημοσύνη, την πρωτοπορία. Να θυμηθούμε ότι ο Νικολακόπουλος ήταν αυτός που το 1994 εισήγαγε στις ελληνικές εκλογές κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Τη «μέθοδο δημοσκόπησης έξω από τις κάλπες», που πλέον είναι γνωστή ως «exit polls». Στις ευρωεκλογές του 1994 στήθηκαν λοιπόν οι «δεύτερες κάλπες» και ο προσφάτως εκλιπών σπουδαίος πολιτικός επιστήμονας ονομάστηκε «πατριάρχης». Ωστόσο, πάντα έλεγε: «Καμία δημοσκόπηση δεν είναι φωτογραφία των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά σου προσφέρει δυνατότητες για να προχωρήσεις σε εκτιμήσεις».

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κρήτη

Πριν από δύο μήνες πολυπληθές κλιμάκιο της Alpha Bank που είχε επισκεφθεί την Κρήτη γύρισε εντυπωσιασμένο από όσα είδε στη Μεγαλόνησο. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν η σειρά αντίστοιχου κλιμακίου της Eurobank να αντλήσει ανάλογες θετικές εντυπώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας δεν κρύβει ότι «η Κρήτη είναι μια ξεχωριστή Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα». Διαθέτει ισχυρό πρωτογενή τομέα, διατηρεί ιδιαίτερη παρουσία μέσω των τροφίμων και άλλων προϊόντων στον δευτερογενή, και βεβαίως πλεονεκτεί στον τομέα των υπηρεσιών, με πλήθος μοντέρνων υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεικών μονάδων. Τα πανεπιστήμιά της επίσης είναι εξαιρετικά, απολύτως ανταγωνιστικά και προσεχώς το νησί πρόκειται να προικοδοτηθεί με ξεχωριστές υποδομές. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα προσεγγίζει τις προδιαγραφές του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το παλαιό του Ηρακλείου θα εξελιχθεί σε ένα μικρό Ελληνικό, η ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα θα αλλάξει τις μεταφορές στο νησί, η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα την ελευθερώσει παραγωγικά. Πιστεύει κι αυτός ότι η Κρήτη, με την εξωστρέφεια και την προσαρμοστικότητά της, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και προόδου για ολόκληρη τη χώρα.