Λέω σήμερα να αφήσω για παρακάτω τα θέματα της τοξικής πολιτικής που συνέβησαν στην Βουλή με τον Πολάκη και να σας μεταφέρω στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου τα Rafale, άρχισαν ήδη τις πτήσεις τους στον ελληνικό ουρανό. Πρόκειται για εκπαιδευτικές πτήσεις (καθότι εκπαιδεύονται και άλλοι πιλότοι από Έλληνες εκπαιδευτές), αλλά οι πτήσεις είναι εντυπωσιακές. Βρέθηκαν στο Αιγαίο, πάνω από την Σκύρο, πραγματοποίησαν ασκήσεις πετώντας αόρατα κάτω από τα ραντάρ και έχει ξεκινήσει η σταδιακή «εξάπλωση» των Rafale σε όλη την επικράτεια. Μία τριάδα αεροσκαφών πέταξε ανατολικά της Άνδρου και έφτασε έως τις νησίδες «Καλόγεροι».

Όταν οι κάτοικοι της Άνδρου κοίταξαν ψηλά και είδαν τα Rafale να πετούν σε άψογους σχηματισμούς, ένιωσαν αυτό που λέμε «εθνική υπερηφάνεια». Αυτά ίσως να είναι τα πιο θετικά νέα του Φεβρουαρίου με την προσθήκη ότι η επόμενη φορά που θα δούμε Rafale πάνω από την Ακρόπολη θα είναι την 25η Μαρτίου στην παρέλαση για την εθνική επέτειο. Ίσως μαζί μετά ελληνικά Rafale να δούμε και γαλλικά που θα απονηωθούν από τα αεροπλανοφόρο Ντε Γκολ που εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες. Ήδη το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Τουλόν και στην ομάδα μάχης του θα ενταχθεί και η ελληνική φρεγάτα «Αδρίας».

***
Η… τρομοκρατία στη Βουλή

Πάμε τώρα στα της Βουλής. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας μεταφέρω την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον Παύλο Πολάκη. Τον παραπέμπουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή. Καλά θα πείτε τι σημαίνει αυτό; Επίπληξη; Μομφή; Παρατήρηση; Κίτρινη κάρτα; Να ξέρετε ότι η ποινή, όπως μου εξήγησε ο κ. Τασούλας, μπορεί να φθάσει και μείωση μισθού!! Ωστόσο εκεί που νομίζαμε πως τα πνεύματα θα είχαν κατευνάσει στη Βουλή, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η συνεδρίαση ήταν και χθες θυελλώδης: «Δεν αφήνετε άλλο δρόμο εκτός από το «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν θα κάνετε κόλαση τη Βουλή και τη χώρα» απάντησε ο Κ. Τασούλας. Η συνέχεια λοιπόν από το προχτεσινό πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη διαδέχτηκε τη σύγκρουση του Κώστα Τασούλα με τον Γιάννη Ραγκούση:«Κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε. Το πολύ να βραχνιάσετε», είπε στον κ. Ραγκούση ο Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής δεν συνιστά τρομοκρατία –για να δανειστώ τη φρασεολογία σας- και παραβίαση του συντάγματος; Παραβίαση του κοινοβουλευτισμού; Εκεί θα πάμε;» συνέχισε και κατέληξε προκαλώντας αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Και αγωγή Άδωνη εναντίον Πολάκη

Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτο: Με αγωνία περίμενε η αγορά και ο εμπορικός κόσμος την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου από τη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου υποτίθετο πως θα άρχιζε το πρωί της Δευτέρας. Υπήρξε όμως αυτή «εικόνα ροντέο» (όπως την ονόμασαν) με τον Πολάκη και τις αναφορές του για την Νοβάρτις, καθώς και το πόρισμα για τον Άδωνη Γεωργιάδη που θέτει την υπόθεση στο αρχείο και η συζήτηση επί του νομοσχεδίου δεν έγινε ποτέ. Την Τρίτη το πρωί, επί δύο ώρες στη Βουλή (με πρωταγωνιστή πάλι τον Πολάκη) αντί να συζητούν το νομοσχέδιο, συζητούσαν την σκευωρία της Νοβάρτις. Έληξε με τον Άδωνη Γεωργιάδη να λέει πως θα καταθέσει μήνυση κατά του κ. Πολάκη: Ο Άδωνις λοιπόν είπε στο τέλος για το «σόου Πολάκη»: «Καταθέτω αγωγή, λύνουμε τις διαφορές μας θεσμικά και όχι με τσίγκινα σωβρακάκια».

***
Τα σουβλάκια του Εικοσιδυό και οι αντιεμβολιαστές

Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης είχαν προγραμματίσει να υπάρξει γεύμα στην συμπρωτεύουσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι τίποτα γκουρμέ, αλλά… Street food και συγκεκριμένα σουβλάκια στην Πλατεία Αριστοτέλους και στον «Εικοσιδυό», έναν θρύλο της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του. Αυτός ο κύριος, έλεγαν οι βουλευτές, πήρε από το χέρι το σουβλάκι της παράδοσης για να το ξαναδημιουργήσει new, καινούργιο, μεταμοντέρνο, όπως θες πες το. Τώρα δεν γνωρίζω εάν του Πρωθυπουργού αρέσει να τρώει μεσημεριάτικα σουβλάκια και είπε στους βουλευτές, ότι θα πρέπει στις 3.30 μ.μ. να βρίσκεται στην Αθήνα. Έτσι πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο της επιστροφής. Τώρα, εάν ακυρώθηκε το γεύμα με τα σουβλάκια, επειδή 20 μέτρα από το σουβλατζίδικο, εκείνη την ώρα γινόταν συγκέντρωση αντιεμβολιαστών, θα σας γελάσω.

***
Τα έργα στη Θεσσαλονίκη

Εκείνο που έμαθα είναι ότι στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή επιθεώρησε έργα. Και δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια, αλλάζει στην πράξη και με μεγάλα έργα», τόνισε στη διάρκεια της επίσκεψής του σε τρία σημαντικά έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης. Σε ένα από τα τρία έργα, την οδική σύνδεση του της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που εκκρεμούσε από το 2000, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, ενώ ενημερώθηκε ότι ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και πλέον προσελκύει αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για αναπτυξιακή αξιοποίηση.

***
Ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση της Αττικής Οδού

Το αργότερο έως την Παρασκευή ανοίγει, όπως μαθαίνω η πλατφόρμα για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Διότι η αφενός η αποζημίωση θα δοθεί κατά αυτοκίνητο και όχι κατά επιβάτη. Τι γίνεται όμως με τους επιβάτες των ταξί ή των πούλμαν που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό; Θα τα βρουν μαζί με τον οδηγό, αφού και αυτοί ταλαιπωρήθηκαν, απουσίασαν από τις δουλειές τους, ξεπάγιασαν, έλειψαν από τις οικογένειές τους; Γιατί οι εγκλωβισμένοι επιβάτες του τρένου για την Οινόη θα εισπράξουν αποζημίωση 1.000 ευρώ και όχι οι επιβάτες των πούλμαν της Αττικής Οδού; Τι γίνεται εάν κάτοχοι των αυτοκινήτων είναι εταιρίες leasing; Η αποζημίωση πάει στον οδηγό ή στην εταιρία leasing;

***
Η πρώτη συνάντηση Ανδρουλάκη με γαλάζιους βουλευτές

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στη… βεράντα του Εντευκτηρίου βουλευτών, όπου καταφεύγουν οι περισσότεροι βουλευτές για να καπνίσουν επιζητώντας την ηρεμία. Ήταν μια παρέα γαλάζιων βουλευτών λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας. Ήτοι ήταν εκεί ο Διονύσης Χατζηδάκης πρώην δήμαρχος και ναύαρχος έ.α., ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι ο πλέον ενεργός στην ατάκα στη Βουλή. Έως και του Μπογδάνου του την είπε όταν πήγε να μιλήσει: «Άλλο τα μακαρόνια και άλλο τα κανόνια», του είπε. Ήταν επίσης εκεί ο Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής Β Πειραιά, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε θερμό επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη (που έλεγε πως θα κατέβει στις εκλογές στην Β Πειραιά, με τον κ. Μαρκόπουλο να του λέει πως είναι ευπρόσδεκτος). Ήταν επίσης ο Γιάννης Μελάς και ορισμένοι άλλοι, όταν ξαφνικά αντελήφθησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη όρθιο πίνοντας καφέ. Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήρθε και κάθισε μαζί με τους γαλάζιους. Με το «καλημέρα» ο κ. Χατζηδάκης του την πέταξε: «Εύχομαι να έχουμε πάντα Πρωθυπουργό από την Κρήτη και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάλι από την Κρήτη». Η συζήτηση δεν ήταν καθόλου πολιτική, γιατί μίλησαν για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήπιε τον καφέ του και έφυγε. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά από χθες (με αφορμή την σκευωρία Νοβάρτις) η ΝΔ άρχισε την επίθεση εναντίον του ΚΙΝΑΛ. Αιτία; Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που αποδίδει ίσες ευθύνες στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Πολάκη.

***
Και συνάντηση με τον Στουρνάρα

Την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη είχαν ενημερωτική συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, το τραπεζικό σύστημα και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η δημοσιονομική επέκταση στη διετία 2020-2021 ήταν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αλλά η αποτελεσματικότητα των μέτρων ήταν χαμηλή. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο να καταστεί πιο εξωστρεφές και να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.