• Αναζήτηση
 • «Μακρόν την έβαψες»:Χιλιάδες γάλλοι κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης

  «Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι» κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας για να διαδηλώσουν κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, ανέφερε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ. Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο. Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι» κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας για να διαδηλώσουν κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, ανέφερε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

  Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Στο Παρίσι η αστυνομία υπολογίζει ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους ανέρχεται σε 24.000.

  Νέες κινητοποιήσεις

  Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο.

  Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ’ Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

  Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.

  Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

  Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό… Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.

  Ο Μελανσόν στη Μασσαλία

  Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μερικά επεισόδια ξέσπασαν στη Μασσαλία όπου μαχητικοί αντιφασίστες ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και έριξαν κροτίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών.

  «Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

  Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».

  Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απολύσεις, συγχώνευση των αντιπροσωπευτικών οργάνων του προσωπικού στις επιχειρήσεις, αυξημένο κύρος των συμφωνιών που συνάπτονται εντός της επιχείρησης: το πρόγραμμα αυτό αφορά πολλές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μακρόν. Αν και η εργοδοσία εκτιμά πως το εν λόγω πρόγραμμα «θα εξαλείψει τον φόβο της πρόσληψης», τα συνδικάτα βλέπουν σ’ αυτό ένα «φιλελεύθερο» κείμενο προς την κατεύθυνση της επέκτασης του εργασιακού νόμου, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.

  Όμως το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο. Το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, αντίθετα με ό,τι είχε κάνει το 2016 για τον εργασιακό νόμο, όμως ένα μέρος των μελών του αποφάσισαν να διαδηλώσουν. Όπως και ορισμένα τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFE-CGC, CFTC και UNSA.

  «Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια επίδειξη αδυναμίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ, ο οποίος προτιμά τη δράση «για να αλλάξουμε τα διατάγματα».

  «Θα επιμείνουμε»

  Το διακύβευμα είναι σημαντικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ελπίζει πως αυτή η μεταρρύθμιση «θα μας κάνει να κερδίσουμε τη μάχη της μαζικής ανεργίας». Και η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, στα επιδόματα ανεργίας, τη μαθητεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις συντάξεις.

  «Θα επιμείνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ δήλωσε πως «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στον δρόμο και στη διαδήλωση».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk