• Αναζήτηση
 • Καταλονία: Μπλόκο της ισπανικής δικαιοσύνης για το οριστικό adios

  Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Ραχόι να διανύει μια «καυτή» εβδομάδα προσπαθώντας να αποτρέψει την έναρξη μια νέας εποχής. Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πατά εκ νέου «φρένο» στην απόσχιση της Καταλονίας, ενώ η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ισπανία, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει απότομα και τον πρωθυπουργό Ραχόι να διανύει μια «καυτή» εβδομάδα προσπαθώντας να αποτρέψει την έναρξη μια νέας εποχής. «Αντίο» στην Ισπανία είπαν εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδηλώνοντας στη Βαρκελώνη με σημαίες, ταμπούρλα και διατρανώνοντας τη θέση υπέρ του «ναι» στην ανεξαρτησία τους.

  Στο κέντρο της Βαρκελώνης σχηματίστηκε από τις σημαίες ένας μεγάλος σταυρός μήκους ενός χιλιομέτρου που συμβόλιζε το πολυπόθητο για τους Καταλανούς «X» με το οποίο θα σφραγίσουν την απόφασή τους συμπληρώνοντας το κουτάκι του «ναι» στα ψηφοδέλτια, την 1η Οκτωβρίου.

  Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πατά, ωστόσο, εκ νέου «φρένο». Ανέστειλε έναν καταλανικό νόμο που σκιαγραφεί το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, κίνηση που χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη μετά την αναστολή από το δικαστήριο, την περασμένη εβδομάδα, του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

  Οι νόμοι εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το καταλανικό κοινοβούλιο, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει διακηρύξει πως οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι παράνομο καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη.

  Μπλόκο και από την εισαγγελία Καταλονίας

  Η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση.

  «Οι αστυνομικοί υπάλληλοι θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος» τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

  Η εισαγγελία ζητά μεταξύ άλλων να κατασχεθούν «οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους» και «κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος», εντολή που φέρνει σε δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra.

  Εντατικοποιύνται οι πολιτικές ζυμώσεις στη Μαδρίτη, τη στιγμή που ο καταλανός πρόεδρος δηλώνει ότι το να μην «υλοποιήσουμε το δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή για εμάς» υπενθυμίζοντας το σύνθημα της ογκώδους διαδήλωσης στη Βαρκελώνη: «Μια Ντιάδα για το ναι».

  Ο Ραχόι από την πλευρά του εξετάζει προσεχτικά τον βηματισμό του ώστε να μην πέσει στην παγίδα της «δράσης – αντίδρασης» αλλά να αντιμετωπίσει το «καταλανικό ζήτημα» ως μακροπρόθεσμη υπόθεση, αποφεύγοντας τη λύση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος για την επαναφορά στη νομιμότητα όποιας αυτόνομης περιοχής αποκλίνει από το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, κάτι που στην Καταλονία το εξισώνουν με πραξικόπημα.

  Ο ισπανός πρωθυπουργός καλείται να εξηγήσει στη Γερουσία, την Τρίτη, την πολιτική που θα ακολουθήσει για την Καταλονία.

  Κόσμος