Ο κυκλώνας Ίρμα, ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα, οδεύει προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού ισοπέδωσε μια σειρά νησιών της Καραϊβικής και άφησε πίσω του τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Με ανέμους ταχύτητας έως και 290 χιλιομέτρων την ώρα, η Ίρμα σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

Νωρίς σήμερα το πρωί το μάτι του κυκλώνα πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο. Από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσέλο.

Ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη. Είναι όμως πιθανό να εξασθενήσει και να υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4 μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. “Υπάρχει πολύς αέρας και βροχή. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί” είπε ο αντεισαγγελέας Χουάν Κάρλος Κάστρο Ερνάντες.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γαλλοολλανδικό νησάκι Άγιος Μαρτίνος και άλλοι 23 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στις απομονωμένες, αποκομμένες κοινότητες. “Πρόκειται για πελώρια καταστροφή. Το 95% του νησιού καταστράφηκε.
Είμαι σοκαρισμένος”, είπε ο Ντάνιελ Γκιμπς, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Μαρτίνου.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το κατεστραμμένο λιμάνι, με βάρκες και γιοτ στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, δρόμους που έχουν βουλιάξει και σπίτια βυθισμένα στο νερό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι νωρίτερα προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα.
Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Ανγκουίλα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο νησί Μπαρμπούντα, που χτυπήθηκε άγρια από την Ίρμα. Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Γκάστον Μπράουνι, είπε ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι. “Πετάξαμε στην Μπαρμούντα και είδαμε μια σφαγή. Ήταν μια από τις οδυνηρότερες εμπειρίες που έζησαν ποτέ” είπε ο Μπράουνι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μπαρμούντα ενώ στα Μπαρμπέιντος αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός σέρφερ.
Στο Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όμως είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια εκτίμηση της καταστροφής. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ήταν στρωμένοι με ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες πινακίδες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ είπε ότι δεν είναι σαφές ακόμη αν η Ίρμα θα πλήξει τα ανατολικά ή τα δυτικά παράλια, κάλεσε όμως τους κατοίκους σε όλες τις περιοχές να είναι προετοιμασμένοι για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Ζήτησε επίσης από όλους να είναι έτοιμοι να φύγουν από την περιοχή όταν δώσουν την εντολή οι αρχές και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει μέσα μεταφοράς σε όσους τα χρειαστούν.

Στα δημοφιλή τουριστικά νησάκια Φλόριντα Κις πάντως, οι αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν τους τουρίστες. Στο Κι Γουέστ οι δρόμοι έχουν ήδη αδειάσει και το 90% των επιχειρήσεων έκλεισαν. Θα φύγουν επίσης από την περιοχή όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών.

“Αν μείνετε, θα είστε μόνοι σας”, προειδοποίησε ο διοικητής της κομητείας Μονρό.

Στην Κούβα, που απέχει 145 χιλιόμετρα νότια των Φλόριντα Κις, έχει σημάνει συναγερμός για κυκλώνα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι της Αβάνας περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Άλλοι δύο κυκλώνες έχουν σχηματιστεί από την Τετάρτη στον Ατλαντικό. Η Κάτια, στον κόλπο του Μεξικού, δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί αύριο να πλήξει τη Βερακρούζ. Ο Χοσέ, που ακολουθεί την Ίρμα και απέχει 1.310 χιλιόμετρα ανατολικά των Αντιλλών, θα μπορούσε να φτάσει επίσης στα παράλια των ΗΠΑ.

Δηλώσεις Εμανουέλ Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από σύσκεψη αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση της κατάστασης, δήλωσε ότι θα υπάρξουν θύματα στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε συνολικό αριθμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», τόνισε.

«Θα υπάρξουν θύματα και οι ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι σημαντικές», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της κυβέρνησης.

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί του Αγίου Μαρτίνου είναι «αδύνατο αυτήν τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ακόμη αγνοεί «αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί».

Η Βρετανία αποστέλλει 12 εκατ. λίρες και πολεμικό πλοίο στην Καραϊβική

Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

«Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής», πρόσθεσε.

Το υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχει βοήθεια στα θύματα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Ντάνκαν, έχουν αναφερθεί εννέα νεκροί.

Το πολεμικό πλοίο RFA Mounts Bay, που βρίσκεται στη ζώνη της Καραϊβικής, αναμένεται να φτάσει αργότερα την Πέμπτη στα βρετανικά νησιά που έχουν πληγεί. Επίσης, αεροσκάφη είναι έτοιμα να απογειωθούν ανά πάσα στιγμή για να μεταφέρουν βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Στην Ανγκουίλα, ένα νησί με πληθυσμό 13.500 ανθρώπους, αναφέρονται πολύ σοβαρές ζημιές, ακόμη και «κρίσιμης σημασίας σε ορισμένα σημεία». Το λιμάνι και το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστά. Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές.

«Θα προχωρήσουμε κατεπειγόντως στην εκτίμηση των αναγκών των κοινοτήτων για να δούμε τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική. «Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, μαζί και με τους Ολλανδούς (σ.σ. το νησί Άγιος Μαρτίνος ανήκει εξ ημισείας στη Γαλλία και την Ολλανδία) για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να συντονίσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας», είπε ένας εκπρόσωπός της.

Σημειώνεται ότι ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε ένα κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.

Γαλλία: Ο κυκλώνας Ίρμα έσπασε το «ρεκόρ» του σούπερ-τυφώνα Χαϊγιάν, όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια

Η Ίρμα, ένας κυκλώνας κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Η Ίρμα, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι οκτώ από αυτούς στο γαλλικό τμήμα του νησιού Άγιος Μαρτίνος.

Τρομερές περιγραφές για την κατάσταση που επικρατεί

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν κατάμεστα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους.

Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιρμα.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Αγιο Μαρτίνο.

Ηδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «σχηματίσουν εικόνα για την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Σε ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από την καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Ολα τα θύματα του κυκλώνα Ιρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

«Νερά στον τρίτο όροφο»

Τα νησιά Αγιος Βαρθολομαίος και Αγιος Μαρτίνος βρέθηκα από νωρίς σε κατάσταση συναγερμού και όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι άνεμοι, που πνέουν με ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν ξεριζώσει δέντρα και έχουν ξηλώσει στέγες ενώ η βροχή είναι καταρρακτώδης.

Και στα δύο νησιά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές. «Οι άνεμοι ενισχύονται, το σπίτι τρέμει» αφηγήθηκε 57χρονος που ζει στον Αγιο Βαρθολομαίο εδώ και 20 χρόνια και έχει βιώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού RCI, που διαμένει στο ξενοδοχείο Marigot στον Αγιο Μαρτίνο, έγραψε στο Facebook ότι «είναι κλεισμένη στο μπάνιο» και μολονότι βρίσκεται στον τρίτο όροφο, «υπάρχει νερό στο δωμάτιο». Χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική», περιγράφοντας ότι το κτίριο «κουνιέται απίστευτα».

Η «Ιρμα» έπληξε επίσης την Μπαρμπούντα και απειλεί τις Αντίλλες και τη Φλόριντα.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στη Γουαδελούπη, κάνοντας λόγο για «ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες» και «επικίνδυνη θάλασσα».

Η Ιρμα είναι πιο ισχυρή από τον Χάρβεϊ που χτύπησε πρόσφατα το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω του 42 νεκρούς και καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πλήξει το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή και ίσως τη Φλόριντα.

Και δυο νέοι κυκλώνες

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ, η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική, ενισχύθηκε σε κυκλώνα την Τετάρτη και ενδέχεται η ένταση του φαινομένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Οι Μικρές Αντίλλες ήδη πλήττονται από τον κυκλώνα Ιρμα —κατηγορίας 5— ο οποίος απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής και τη Φλόριντα.

Παράλληλα, και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC.

Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύουν ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

Αερογέφυρα ανάμεσα σε Αγίο Μαρτίνο και Γουαδελούπη

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας» και πως «οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές» επειδή η επικοινωνία με τα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.