Θα αρχίσω σήμερα με τις προετοιμασίες που γίνονται για την κηδεία του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και θα περιγράψω τι πρόκειται να  γίνει την προσεχή Δευτέρα στο Τατόι, ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας, αλλά και τι έγινε στο Τατόι, στην κηδεία της Φρειδερίκης.
 Από χθες  λοιπόν, το Τατόι κυρίως γύρω από τους βασιλικούς τάφους καλλωπίζεται, κάτω από αυστηρά μέτρα αστυνομικής προστασίας  προκειμένου να υποδεχθεί τους υψηλούς (γαλαζοαίματους και μη) ξένους που θα παραστούν στην κηδεία του τ, βασιλιά Κωνσταντίνου. Ειδικά συνεργεία βρέθηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, πραγματοποιώντας εργασίες απομάκρυνσης κορμών των καμένων δέντρων. Οι εργασίες γίνονται παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, αφού η καταστροφική πυρκαγιά είχε αφήσει το αποτύπωμά της. Η κυβέρνηση αποφάσισε ο τέως να κηδευτεί ως ιδιώτης και δεν είχε αντίρρηση να ταφεί στο Τατόι, όπου υπάρχουν και οι τάφοι των γονέων του Παύλου και Φρειδερίκης, αλλά και των Γεωργίου Α! και της Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη που ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής Όλγας. .
Η τελευταία κηδεία (και ταφή) που έγινε στο Τατόι, ήταν τον Φεβρουάριο του 1981, της μητέρας του Κωνσταντίνου, Φρειδερίκης, που πέθανε στην Ισπανία από καρδιά. «Το Βήμα, εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου , ήταν εκεί, στο Τατόι, καταγράφοντας τα πάντα.  Η χώρα τότε είχε πλέον εισέλθει  σε προεκλογική περίοδο, το ΠαΣοΚ κάλπαζε προς την εξουσία και πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Ράλλης, ένας πολιτικός  μετριπαθής (διάδοχος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία) βασιλόφρων για πολλούς, αλλά με ισχυρή αντιπολίτευση της τότε εποχής, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

***

Άδεια στον τέως Βασιλιά  μόνον για έξι ώρες στην Ελλάδα

Οι συγγενείς της Φρειδερίκης (διάβαζε τ. βασιλιάς  Κωνσταντίνος) ζήτησαν η κηδεία της Φρειδερίκης να γίνει στην Μητρόπολη και η ταφή στο Τατόι πλην όμως η κυβέρνηση αποφάσισε για να μην υπάρξουν επεισόδια με τους βασιλόφρονες η κηδεία και η ταφή να γίνει στο Τατόι. Θα ήταν η πρώτη φορά μετά το αντιμοναρχικό δημοψήφισμα που ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του θα ερχόταν στην Ελλάδα κάτω από αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης . Η κυβέρνηση Ράλλη έδωσε τελικά άδεια μόνον για 6 ώρες στην τέως βασιλική οικογένεια για να παραμείνει στην Ελλάδα για την κηδεία και αμέσως μετά να αναχωρήσει από την χώρα. Δεν ήταν, όπως έγινε γνωστό σύμφωνος με την απόφαση αυτή ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Καραμανλής, να επιτραπεί δηλαδή στον τέως να έρθει στην Ελλάδα, κάτι που το είπε στον Γεώργιο Ράλλη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν ξέχασε ότι είχε  συγκρουστεί με το Παλάτι, όταν αυτό θα στάθηκε εμπόδιο στις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Και βεβαίως αρκετοί  πολιτικοί εκείνης της εποχής δεν είχαν ξεχάσει , όπως έλεγαν, «ότι η μοναρχία στον τόπο συνδέθηκε με τον Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή και στιγμές μεγάλης πολιτικής κρίσης». Ας δούμε όμως τι έγινε  στην κηδεία της Φρειδερίκης

***

Οι αποδοκιμασίες των φιλομοναρχικών

Το φέρετρο της Φρειδερίκης σκεπάστηκε με τη σημαία του Βασιλείου της Ελλάδος και μια ελληνική σημαία και στο Τατόι κατάφεραν να εισέλθουν παρά τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα περίπου τρεις χιλιάδες βασιλόφρονες που μπήκαν στο κτήμα , μαζί με τους επισήμους. Δημιουργήθηκε ένταση κυρίως όταν έκανε την εμφάνισή του  ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τότε υπουργός Προεδρίας Κωστής Στεφανόπουλος τον οποίο ορισμένοι  αποδοκίμασαν οι συγκεντρωθέντες και ορισμένοι πλησίασαν το υπουργικό του αυτοκίνητο με απειλητικές διαθέσεις. Η κηδεία και η ταφή ολοκληρώθηκε και για να κατευνάσουν τα πνεύματα, ο τέως μαζί με την οικογένειά του έφυγε από την Ελλάδα. Να σημειώσω ότι όταν πάτησε το πόδι του στην χώρα μας γονάτισε, έσκυψε και φίλησε το χώμα, κάτι που εξόργισε μερίδα υπουργών της τότε κυβέρνησης Ράλλη. Βεβαίως τότε ήταν άλλοι καιροί και ο χρόνος από το δημοψήφισμα ήταν, μικρός  μόλις 7 έτη. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, το ίδιοι και οι πολιτικοί  και ο τέως Βασιλεύς είχε αποδεχθεί το δημοψήφισμα.

***

Οι κουμπαριές του Τέως και το Ίδρυμα του Καρόλου στην Ελλάδα

Οι σχέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και κυρίως με την βασίλισσα Ελισάβετ ήταν πυκνές και άριστες. Πολύ συχνά ο τέως βασιλιάς επισκεπτόταν το Μπάκινγχαμ για να δει και να συνομιλήσει με την Ελισάβετ, αλλά και να συνομιλήσει  με τον τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος ήταν εξάδελφος με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Πολλές ήταν και οι… κουμπαριές που έγιναν μεταξύ των δύο οικογενειών, με τον ίδιο των τέως βασιλιά Κωνσταντίνο να είναι νονός του τωρινού διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ, ενώ ο τωρινός βασιλιάς ο Κάρολος, του έχει βαφτίσει την εγγονή του, Μαρία Ολυμπία. Και ακόμα ο σημερινός βασιλιάς της Βρετανίας τοποθέτησε τον γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο υπεύθυνο του Ιδρύματός του (Prince’s Trust International) στην Ελλάδα. Ένα ίδρυμα για το οποίο πολύ ενδιαφέρεται ο Βασιλιάς Κάρολος που έχει προγράμματα που στηρίζουν τους νέους.

***

Στη Μητρόπολη, στις 16 Ιανουρίου

Όσον αφορά την κηδεία (που θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου)  οι πληροφορίες ήθελαν την οικογένειά του τέως βασιλιά των Ελλήνων να εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει και η εξόδιος ακολουθία σε κάποια εκκλησία κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, ωστόσο οι ναοί της περιοχής θεωρήθηκαν μικροί για τον κόσμο που αναμένεται κυρίως από εξωτερικό. Έτσι η οικογένεια φαίνεται να είχε καταλήξει στη λύση της Μητρόπολης, η οποία φάνταζε ως η ιδανική επιλογή. Η Ιερά Σύνοδος έδωσε την άδεια και την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η οικογένεια κάλεσε και τον Πατριάρχη.
Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιοι ξένοι (γαλαζοαίματοι και μη) θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά. Μέλη της οικογένειας έλεγαν ότι η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή ίσως ακόμα και το Σάββατο. Σίγουροι θα πρέπει ωστόσο να θεωρούνται εκπρόσωποι από τους βασιλικούς της Ισπανίας και της Δανίας, καθώς και από τη Βρετανία.

***

Ο Βενιζέλος, κατά Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και η κριτική για την γνωμοδότηση Ντογιάκου: Με τη φράση «έχω την ελπίδα ότι ένας ευφυής, έμπειρος και εγκρατής νομικός με τη διαδρομή και την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη Γνωμοδότηση» κλείνει άρθρο – παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Θέτει τέσσερα ζητήματα που ανακύπτουν από την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου. Πρώτον, το ζήτημα των ορίων της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεύτερον, το ζήτημα της ερμηνείας του Συντάγματος, τρίτον, το ζήτημα των σχέσεων δικαστικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών και τέταρτον, το ζήτημα του εύρους της συνταγματικής και διεθνούς προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.

***

Το ποδαρικό του 2023  στο ΥΠΕΞ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόραν Μάρισιτς ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Εξωτερικών τη νέα χρονιά.Η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έγινε, όπως μαθαίνω  σε καλό κλίμα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας τονίζοντας, παράλληλα, ότι η πορεία αυτή συνδέεται με την καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

***

Το σιγοψημένο αρνάκι γάλακτος με κρέμα μελιτζάνας

Το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στον ομόλογό του μετά τις συνομιλίες σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Το μενού εκτός από πολιτική, περιλάμβανε πράσινη σαλάτα με χαλούμι και σος εσπεριδοειδών και φράουλας καθώς και σιγοψημένο αρνάκι γάλακτος με λαχανικά, πατάτες και κρέμα μελιτζάνας, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε τσιζκέικ με μάνγκο και παγωτό με φρούτα. Το γεύμα συνοδεύτηκε από ξινόμαυρο κρασί.

***

Πώς οι Τούρκοι θέτουν σε κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα

Ανέβηκαν επίπεδο χθες οι τουρκικές προκλήσεις. Οι Τούρκοι δεν έστειλαν αυτή τη φορά για υπερπτήσεις πάνω σε νησιά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους (UAV) αλλά μαχητικά αεροσκάφη F-16, για να πραγματοποιήσου υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και νάταν μονάχα αυτό; Τα τουρκικά που εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών (αφού δεν υπέβαλαν ως όφειλαν σχέδια πτήσεως) πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά (Παναγιά, Ζουράφα και Οινούσες) στα 32.000 πόδια ύψος που συνήθως πετούν τα πολιτικά αεροσκάφη γεμάτα επιβάτες. Ο κίνδυνος για την αεροπλοΐα ήταν μεγάλος και έτσι όπως πάνε οι προκλήσεις ο διεθνή αεροπορικός οργανισμός ICAO ίσως πάρει κάποια μέτρα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε χθες στις 15:22 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 32.000 πόδια.

***

Ο Ερντογάν συντηρεί το κλίμα έντασης

Πάντως να ξέρετε ότι το κλίμα έντασης στο Αιγαίο συντηρεί με νέες του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε προστάτης των προσφύγων.
Συνέχεια στην προκλητική του ρητορική έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε ως «λυτρωτής» των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο.

 

***

Ένα Mirage F-1 στήθηκε στο χωριό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος, που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού, έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018, σε ηλικία 34 ετών. Το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών. Προς τιμήν του Γεώργιου Μπαλταδώρου τοποθετήθηκε αεροσκάφος Mirage F1, στο  χωριό του το Μορφοβούνι Καρδίτσας.