Να αλλάξει σελίδα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την αναμενόμενη επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά από τα μέλη του κόμματος, την Κυριακή 15 Μαΐου. Το μεγάλο στοίχημά του όμως θα είναι πώς θα κλείσουν οι πληγές του 3ου συνεδρίου, διότι το κόμμα όχι απλά δεν εξήλθε ενωμένο, αλλά αντίθετα μεγάλωσαν οι πολιτικές αντιθέσεις και το κυριότερο είναι ότι υπάρχει σοβαρή διάρρηξη των προσωπικών και ψυχικών δεσμών μεταξύ κεντρικών στελεχών. Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό ο κ. Τσίπρας; Θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει κατά κάποιον τρόπο τις σχέσεις με την «Ομπρέλα», με «όπλο» το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει για νέο γραμματέα του κόμματος. Ενα πρόσωπο που θα έχει ευρύτερη αποδοχή από το σύνολο των βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος. Ενα πρόσωπο που θα μπορεί να συνομιλεί χωρίς προβλήματα και δεύτερες σκέψεις τόσο με τους προεδρικούς όσο και με τα μέλη της «Ομπρέλας», της πιο αριστερής τάσης.

Κερδίζει έδαφος η Ξενογιαννακοπούλου

Αυτό το πρόσωπο φέρεται να είναι η βουλευτής και προερχόμενη από το ΠαΣοΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είναι το πρόσωπο που αυτή τη στιγμή κερδίζει έδαφος και εκτός απροόπτου θα προταθεί και για γραμματέας του κόμματος. Αυτό θα γίνει μετά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου σε ειδική συνεδρίαση, όπου και θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να αποτελέσει «γέφυρα» μεταξύ των διαφόρων ομάδων, ενώ έγινε αποδεκτή από την πρώτη περίοδο που μετακινήθηκε από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ανοίγματος που έκανε ο κ. Τσίπρας.

Κατά καιρούς, πολλοί της «Ομπρέλας» έχουν εκφραστεί θετικά για την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, και μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει πολύ θερμά, ενισχύοντας το επιχείρημα πως θα είναι μια ενωτική επιλογή στην προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές του συνεδρίου. Και τούτο καθώς όσο και αν η προεδρική ομάδα προβάλλει το επιχείρημα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες είναι στην κουλτούρα και στο DNA της Αριστεράς, τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο, ειδικά την τελευταία ημέρα, θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τις σχέσεις των διαφόρων ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος.

Τα θετικά στοιχεία και η προηγούμενη εμπειρία

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εάν τελικά επιλεγεί και δεν υπάρξει ανατροπή την ύστατη στιγμή, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται, πιστώνεται ότι δεν κινήθηκε τα χρόνια που βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με όρους ομάδας ή φράξιας και δεν είχε μπει σε μια διαδικασία αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων με την «Ομπρέλα» στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των συσχετισμών εν όψει και του 3ου συνεδρίου, τις εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές, κ.ά. Επίσης, είναι πασοκογενής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα πρόσωπα που μετακινήθηκαν από το ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατανοεί πλήρως τις ενστάσεις, τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τους ή και τους προβληματισμούς τους και ως εκ τούτου θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα εσωκομματικά. Το άλλο θετικό στοιχείο που αξιολογήθηκε είναι η θητεία της ως γραμματέως του ΠαΣοΚ και άρα το γεγονός ότι μπορεί να οργανώσει το κόμμα και να δουλέψει πάνω σε αυτό, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία.

Η αλλαγή του γραμματέα είναι αναμενόμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βάζει αρνητικό βαθμό στον νυν γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι σχέσεις τους παραμένουν πολύ καλές και μάλιστα στην τελευταία περίοδο ενισχύθηκαν περισσότερο. Ο πρώην πρωθυπουργός τού πιστώνει την αναδιοργάνωση του κόμματος εν μέσω πανδημίας, τόσο με το isyriza, δηλ. την ψηφιακή μετάβαση του κόμματος, αλλά και την άψογη διοργάνωση του 3ου συνεδρίου και των εσωκομματικών διαδικασιών στο πλαίσιο αυτό.

Δίαυλος επικοινωνίας με το ΠαΣοΚ

Ομως, η άμεση ανάγκη για να υπάρξει μια μεγάλη γέφυρα με τους πασοκογενείς και να διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο επικοινωνίας και με το ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ το επόμενο διάστημα, πάντα στη γραμμή του κ. Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, έφερε την κυρία Ξενογιαννακοπούλου στο επίκεντρο. Και αυτό διότι θεωρείται πως μπορεί να αποτελέσει τον δίαυλο επικοινωνίας με διάφορα στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά ακόμα και με την ηγεσία του.

Ποιοι θέλουν τον Σπίρτζη για νέο γραμματέα

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε και ένα άλλο όνομα που έχει ενδιαφέρον, καθώς προέρχεται επίσης από τους πασοκογενείς, αλλά δεν κέρδισε έδαφος στη στενή προεδρική ομάδα. Πρόκειται για τον βουλευτή και πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο θέλει για γραμματέα ένα κομμάτι των προεδρικών, όπως π.χ. ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Παππάς, για τον οποίο άσπονδοι φίλοι του έλεγαν, παραμονές του συνεδρίου, ότι επιθυμούσε να είναι αυτός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα.

ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένας παρασκηνιακός αγώνας δρόμου μεταξύ των προεδρικών και της «Ομπρέλας» και για τις εκλογές των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για την προεδρία, όπου είναι ανοιχτοί οι κατάλογοι για εγγραφές μελών και την ημέρα της εκλογής, η προσοχή των ομάδων στρέφεται και στην εκλογή της ΚΕ. Εκεί το παιχνίδι είναι πιο οριοθετημένο με δεδομένο πως θα ψηφίσουν όσοι έχουν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι την 21η Μαρτίου 2022. Η «Ομπρέλα» θα προσπαθήσει το 25% του συνεδρίου να το κάνει 30% στην ΚΕ και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα σχηματοποιηθεί η νέα ΚΕ των 300 μελών που θα εκλεγούν ανά περιφέρεια και βέβαια με ποσοστώσεις. Η ετερόκλητη ομάδα των προεδρικών (Κίνηση Μελών, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ, ΡΕΝΕ και η τάση του Δ. Τζανακόπουλου, κ.ά.) θα δώσει μάχη για την εκλογή των δικών της ανθρώπων και μένει να φανεί εάν εκεί θα δημιουργηθεί εκ νέου ρήγμα.

Το στοίχημα της 15ης Μαΐου

Το μείζον για τον κ. Τσίπρα είναι το στοίχημα της 15ης Μαΐου, ημέρα της εκλογής προέδρου, για πρώτη φορά από τη βάση. Και αυτό διότι μια μικρή συμμετοχή, περίπου 50.000-60.000 μελών, δημιουργεί πολιτικό θέμα, όταν π.χ. στις αντίστοιχες διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ συμμετείχαν 270.000 (α’ γύρος) και 207.000 (β’ γύρος). Μάλιστα, θα υπάρχει και άλλη σύγκριση που θα γίνει με την 8η Μαΐου, ημέρα εκλογών και πάλι στο ΚΙΝΑΛ για συνέδρους και το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την επιστροφή του ΠαΣοΚ ως βασικό όνομα. Εάν η συμμετοχή είναι μικρή, τίθεται ένα ευρύτερο ζήτημα οργάνωσης και απήχησης του κόμματος, αλλά και αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους ψηφοφόρους.