Την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» προελαύνει εκτοξεύοντας καθημερινώς τα νέα κρούσματα σταθερά πάνω από 3.000 (για την ακρίβεια 3.442), υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της χώρας που κάνουν ύστατη προσπάθεια και δραματικές εκκλήσεις για εμβολιασμό. Η πρώτη είναι του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος με αφορμή τα σχόλια για τον θάνατο του άτυχου 70χρονου οδοντίατρου που είχε κάνει και τις δύο δόσεις σημειώνει: «Ο άδικος θάνατος ενός εμβολιασμένου συμπατριώτη μας γίνεται κυρίαρχη είδηση ενώ «ξεχνάμε» ότι είχαμε 13,204 άδικους θανάτους ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας μέχρι στιγμής. Στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλονται απόψεις για τα εμβόλια από ‘πανεπιστημιακούς’ και ‘ειδικούς’ μπροστά στις οποίες η ανώριμη τοποθέτηση του επωνύμου τενίστα είναι ήσσονος σημασίας». Αλλά ο κ. Μόσιαλος δεν σταματά εδώ, αναφέρεται και στα διάφορα δημοσιεύματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο από αρνητές του εμβολίου και από διάφορους «ψεκασμένους» όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων, λέγοντας: «Οι ελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων είναι ειδήσεις καθημερινά και όχι το πόσοι έχουν σωθεί λόγω της προστασίας των εμβολίων».

Να σημειώσω εδώ ότι ο καθηγητής κ. Μόσιαλος που ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να συμβάλει και αυτός με τις επιστημονικές του γνώσεις στην ανάπτυξη τείχους ανοσίας, αναφέρεται τελευταίως για ένα νέο φάρμακο κατά της covid, το οποίο εάν πάρει τελικά την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στα πρώτα στάδια της ασθένειας.

Έτσι τη στιγμή που τα νοσοκομεία αρχίζουν να γεμίζουν και οι εισαγωγές να αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ (282 ήταν χθες), η διευθύντρια των ΜΕΘ Ευαγγελισμού καθηγήτρια Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου κάνει και αυτή έκκληση για εμβολιασμό: «Είναι κρίμα την ώρα που στην χώρα μας έχουμε δωρεάν εμβόλιο να υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να εμβολιασθούν. Σκεφτείτε τους πολίτες σε χώρες της Αφρικής που δεν διαθέτουν καν εμβόλιο», είπε για να συμπληρώσει: «Από εδώ και πέρα ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του. Δεν μπορούν ορισμένοι να ζητούν λύσεις στα συστήματα Υγείας και να μην φροντίζουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους μας».

Η τρίτη περίπτωση δραματικής έκκλησης για εμβόλιο έρχεται από το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς του «Σωτηρία», όπου η υπεύθυνη των ΜΕΘ Αντωνία Κουτσούκου αναφέρει ότι ήδη τα 17 κρεβάτια των ΜΕΘ είναι γεμάτα. Αλλά σε ένα από αυτά υπάρχει διασωληνωμένος ένας 51χρονος επιχειρηματίας που ήταν αρνητής του εμβολίου. Λίγο πριν τον διασωληνώσουν δεσμεύτηκε σε όλο το προσωπικό της ΜΕΘ, ότι εάν την γλυτώσει θα ξεκινήσει με δικά του έξοδα καμπάνια (έτσι την ονόμασε) υπέρ του εμβολιασμού.

***

Χαρδαλιάς: Εξήλθε του νοσοκομείου σε άριστη κατάσταση

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ύστερα από σχεδόν δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωνίας – Κωνσταντοπούλειο, πήρε εξιτήριο. Είχε μεταφερθεί εκεί εσπευσμένα ύστερα από ισχαιμικό επεισόδιο. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει πως ο κ. Χαρδαλιάς «εξέρχεται σε άριστη κατάσταση με οδηγίες για ολιγοήμερη παραμονή κατ’ οίκον». Να σημειώσω, εδώ ότι ο κ. Χαρδαλιάς έπαθε το έμφραγμα στο πύρινο μέτωπο της Κερατέας. «Δεν αισθάνομαι καλά» είπε ξαφνικά στον υπασπιστή του, ενώ βρισκόταν στη μεγάλη φωτιά συντονίζοντας τις ενέργειες από την πλευρά της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η εμπειρία του, που στο παρελθόν είχε ξαναπάθει έμφραγμα, τον έσωσε αφού μπόρεσε έγκαιρα να συνειδητοποιήσει ότι οι πόνοι στο στήθος είναι κάτι σοβαρό και να ζητήσει βοήθεια.

***

Δεν υπάρχει χώρος για καπετανάτα στην Εύβοια

Στην πρώτη κιόλας συνάντηση που είχε ο Σταύρος Μπένος με τον Πρωθυπουργό και με τα μέλη της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είχε έτοιμο σχέδιο κάτι που εντυπωσίασε. Την προηγουμένη βρισκόταν στη Μάνη παρά θιν΄ αλός και εκεί ετοίμαζε το σχέδιο: «Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε ο κ. Μπένος,. Τον οδικό χάρτη που παρουσίασε για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα αναφέρεται για:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια
-master plan για το νέο δάσος
-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
-μελέτη για αγροδιατροφή
-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

***

Όταν Καραμανλής συνάντησε τον Ντε Γκωλ στο Θησείο

Τρίτη βράδυ και στον θερινό κινηματογράφο «Θησείον» εμφανίζεται ένας υπουργός, από τους λίγους που παραμένουν στην Αθήνα στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής ο οποίος θέλησε να παρακολουθήσει την ταινία «Ντε Γκωλ (De Gaulle)». Είχε, μου είπε εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η ταινία κυρίως επειδή την ώρα που οι ναζιστικές δυνάμεις χτυπούσαν την πόρτα του Παρισιού κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άγνωστος ακόμα στρατηγός, ο Σαρλ Ντε Γκωλ, αναλαμβάνει δράση για να σώσει την Γαλλία. Ωστόσο για τον υπουργό Κώστα Καραμανλή η ταινία αυτή του θύμισε και τις σχέσεις που είχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ντε Γκωλ., Μάλιστα θυμήθηκε και ένα περιστατικό που του είχε αφηγηθεί ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ήταν στην πρώτη περίοδος της πρωθυπουργίας του, όταν ο Ντε Γκωλ τον προσκάλεσε στο Παρίσι. Ο Καραμανλής ήταν τότε ένας νέος Πρωθυπουργός προερχόμενος από την επαρχία, σχεδόν άγνωστος στην Ευρώπη, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας ισχυρός πολιτικός με διεθνή φήμη. Μόλις εισέρχεται στο γραφείο του Ντε Γκωλ, ο Γάλλος Πρόεδρος τον ρωτάει χωρίς περιστροφές και χωρίς τα συνηθισμένα καλωσορίσματα του γαλλικού προεδρικού πρωτοκόλλου: «Σε ακούω. Τι έχεις να μου πεις;» Και ο Καραμανλής του απάντησε: «Δεν έχω να σας πω τίποτα, εσείς με καλέσετε…». Αυτή η καραμανλική ατάκα έμεινε στην ιστορία.

***

Ο φόβος της επιστροφής των παραθεριστών

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών, είναι τι θα συμβεί στην επιστροφή των εκδρομέων; Μπορεί, λένε, να μεταφέρουν κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Η επιστροφή αυτή αναμένεται να αρχίσει από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εν συνεχεία, αυτό που προγραμματίζεται να γίνει είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Και τούτο γιατί οι ρυθμοί του εμβολιασμού όλο τον Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλά, κάνοντας ανέφικτο τον στόχο του 70%-80% εμβολιασμένων έως τα τέλη του μήνα (σήμερα μόλις ξεπερνά το 52%). Αυτό που μελετάται είναι μία αναθέρμανση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό, με δεδομένo μάλιστα πως τουλάχιστον ημερολογιακά εισερχόμαστε στο φθινόπωρο. Σύμμαχος της κυβέρνησης και της κοινωνίας σε αυτή τη μάχη είναι πως το καλοκαίρι διαρκεί κατά κανόνα τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών πριν μπούμε και κατ’ ουσίαν στο φθινόπωρο.

***

Η τρίτη δόση στις αρχές Σεπτεμβρίου

Για τα εμβόλια, την αναγκαιότητα χορήγησης τρίτης δόσης σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού αλλά και την πορεία του ιού στη χώρα αναφέρθηκε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρώτα απ΄όλα επιβεβαίωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφάσισε (αυτό που διαβάσατε χθες από την στήλη αυτή) τη χορήγηση «αναμνηστικής» (τρίτης) δόσης εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους, σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με προβλήματα υγείας. Οι χορηγήσεις της «αναμνηστικής» δόσης θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εν συνεχεία αναμένεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς.

***

Οργή για τον ανεμβολίαστο τενίστα

Μπορείς άραγε με μια γκάφα να διορθώσεις άλλη γκάφα; Αποκλείεται να γίνει αυτό, πλην όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς το επιχείρησε. Μετά το σάλο που προκάλεσε με τη δήλωσή του ότι μένει ανεμβολίαστος και ότι θα εμβολιαστεί όταν και όποτε καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός, προσπάθησε να το… διορθώσει λέγοντας ότι: «προσέχει τον εαυτό του και τους γύρω του». Επανήλθε συγκεκριμένα με μία ανάρτηση στο Instagram και με μια φωτογραφία στην οποία έγραψε στη λεζάντα: «Με το να προσέχεις τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που είναι δίπλα σου».

Η εν λόγω φωτογραφία συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν πλήθος αρνητικών σχολίων, με τα περισσότερα να σχολιάζουν το ότι κάποιος μη εμβολιασμένος δεν μπορεί να μιλάει για φροντίδα των διπλανών του, καθώς λόγω κορωνοϊού μπορεί μέχρι και να αποτελεί κίνδυνο για αυτούς. Πολλοί από τους χρήστες του Διαδικτύου κάλεσαν τον Στέφανο Τσιτσιπά να εμβολιαστεί εάν θέλει να αποδείξει όσα γράφει ενώ άλλοι δεν δίστασαν να τον κριτικάρουν για τις δηλώσεις του. Ο αποκαλούμενος με τέτοιου είδους δηλώσεις κορυφαίος τενίστας, ως «Σελέμπριτι Ψεκ» προκάλεσε την οργή των Λοιμωξιολόγων, αλλά και των αρμόδιων του εμβολιαστικού προγράμματος, που τον λένε ότι «κατεδαφίζει όσο με πολύ κόπο εμείς χτίζουμε».

Πάντως το Twitter πήρε φωτιά με φαρμακερά σχόλια: Για παράδειγμα κάποιος έγραψε: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανεμβολίαστος από… άποψη. Ο Harrods βγήκε παγανιά».

***

Οι γκάφες του Τσιτσιπά

Αλλά ο Τσιτσιπάς είναι συνηθισμένος στις γκάφες. Ήταν αυτή η γκάφα με τα Harrods που ζήτησε να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ένα Harrods. Εν συνεχεία προέτρεψε κάποιον που τον ρώτησε τι μπορεί να κάνει για την κλιματική αλλαγή, να αγοράσει ένα αυτοκίνητο… Tesla. Και ακόμα έδωσε στη δημοσιότητα το κινητό τηλέφωνο του Νικ Κύργιου και όπως είναι λογικό ο Ελληνοαυστραλός τενίστας δέχτηκε καταιγισμό μηνυμάτων και κλήσεων! Το γεγονός ότι είχε γενέθλια δε βοήθησε την κατάσταση αφού δέχτηκε σωρεία ευχών.