Σε τούτες τις ιδιαίτερες και ευαίσθητες για τα εθνικά μας θέματα ημέρες, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντάται με διάφορους επιφανείς και μεταφέρει, όπως πληροφορούμαι, σήματα και μηνύματα. Αναγνωρίζει μεν τα ελληνικά δίκαια, καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν βάζει και τα χέρια του στη φωτιά. Αποδίδει εξαιρετική σημασία στη γερμανική προσπάθεια για την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο και εκθειάζει ιδιαιτέρως τις πρωτοβουλίες της κυρίας Μέρκελ για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου. Αντιθέτως, με έναν τρόπο αφήνει υπονοούμενα για τον Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο αποδίδει εμπορικές προθέσεις. Προφανώς επειδή θεωρεί ότι ενδεχόμενες παραγγελίες γαλλικών φρεγατών ή πολεμικών αεροσκαφών θα αφαιρέσουν δυνατότητες από τον ίδιο, που λογικά ενδιαφέρεται για την προώθηση αμερικανικών όπλων.

Οπως και να έχει πάντως, ο αμερικανός πρεσβευτής δεν κρύβει ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα τύχουν ευθείας βοηθείας. Αποφεύγει γενικώς να δεσμευτεί. Αλλωστε, δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, όλοι υποθέτουν ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι ισχυροί θα δράσουν πυροσβεστικά για να μην επεκταθεί η πολεμική πυρκαγιά. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι κατά τις συναντήσεις του η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι το μόνο θέμα συζήτησης. Ορισμένες φορές, μάλιστα, δεν είναι καν το πρώτο. Είμαστε σε θέση να σας βεβαιώσουμε ότι ο σινοαμερικανικός ανταγωνισμός είναι ψηλά στην ατζέντα του αμερικανού πρεσβευτή. Τον απασχολεί η κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα και ενδεικτικό προς τούτο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην Αττική. «Παλεύει», όπως λένε οι γνωρίζοντες, για την εξεύρεση αμερικανού επενδυτή ικανού να αναλάβει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, απλά για να μην πέσουν σε κινεζικά χέρια και ενισχυθεί η παρουσία του Πεκίνου στην Ελλάδα. Είναι οι καιροί, βλέπετε, άστατοι και οι ανταγωνισμοί σφοδρότατοι. Και εξ αυτών, γιατί όχι, ίσως να αναδειχθούν κάποιες ευκαιρίες για τη φτωχή Ελλάδα…

Χαιρέκακος Παππάς

Περισσεύουν τα σχόλια για τις επιλογές Τσίπρα για τον ανασχηματισμό της «σκιώδους» που έκανε τις προηγούμενες ημέρες. Ο Νίκος Παππάς, για παράδειγμα, δηλώνει ενθουσιασμένος από τις αλλαγές και καθόλου «ριγμένος», παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Περιχαρής περιδιάβαινε το Περιστύλιο τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας ότι «πήρε τη θέση του φίλου του Σπίρτζη» και πως είναι ευτυχής που θα έχει απέναντί του τον Κώστα Καραμανλή, «έναν γόνο μιας ιστορικής οικογένειας της Δεξιάς», όπως χαρακτηριστικά λέει. Επίσης χαιρέκακα δήλωνε σε αγορά πλήθουσα ότι πάντα διαφωνούσε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και πως εν τέλει από την ευθεία διαφωνία μαζί του δεν ήταν αυτός που βγήκε χαμένος. Διαβεβαίωνε δε τους πάντες ότι η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και η κατάληψη της θέσης του στη «σκιώδη» από την κυρία Αχτσιόγλου δεν είναι προϊόν συμφωνίας ή συμβιβασμού μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του άλλοτε υπουργού Οικονομικών. Κατά τον κ. Παππά, «οι επιλογές είναι του Τσίπρα και μόνο, χωρίς παζάρια ή άλλες διευθετήσεις». Και πως για τον ίδιο παραμένει δυσεξήγητο πώς η κυρία Αχτσιόγλου δέχτηκε να αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος μέντορα και υψηλό καθοδηγητή της στον κύκλο των «53+». Ολα τα παραπάνω, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αποδίδουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η νέα φυλακή στον Ασπρόπυργο

Στα τέλη του 2021 θα έχει μπει στην τελική της φάση η κατασκευή του «νέου Κορυδαλλού». Σήμερα θα σας αποκαλύψω τις λεπτομέρειες του συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί στον Ασπρόπυργο. Η φυλακή θα έχει 12 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων. Θα διαθέτει σχολικά συγκροτήματα, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων» αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Παράλληλα προχωρεί το σχέδιο της αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος. Τελευταία υπήρξε η έκτακτη μεταγωγή 1.000 κρατουμένων στην προσπάθεια να «σπάσουν» τα κυκλώματα των φυλακών. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα μετατραπούν οι φυλακές Δομοκού σε πειθαρχική φυλακή χωρητικότητας 600 θέσεων και εκεί θα μεταφερθούν εκτός των απείθαρχων καταδικασμένοι για τρομοκρατία και ειδεχθή εγκλήματα. Στα καταστήματα κράτησης Λάρισας, Χαλκίδας και Δράμας θα δημιουργηθούν τμήματα όπου θα κρατούνται συνολικά περίπου 600 καταδικασμένοι για οικονομικά εγκλήματα, ενώ στο Μαλανδρίνο και στα Τρίκαλα θα δημιουργηθούν φυλακές υψίστης ασφαλείας για κρατουμένους υψηλής επικινδυνότητας που υπολογίζονται σε περίπου 500 στις φυλακές της χώρας.

***

Στις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ο Νότης Μηταράκης αναλάμβανε μετά φανών και λαμπάδων το νεοϊδρυθέν από τον Πρωθυπουργό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δήλωνε δε περιχαρής και αποφασισμένος να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να καταστήσει τα νησιά πρότυπα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Είχε προηγηθεί η σύγκρουσή του με τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Απασχόλησης για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και έφευγε από εκεί ελεύθερος και έτοιμος για δράση. Λίγες μέρες μετά την «ηρωική» εγκατάστασή του εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου και άλλων νησιών και έκτοτε ουδέν. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον πρόσφατο εμπρησμό και την επελθούσα καταστροφή της Μόριας ουδέν έπραξε. Αλήθεια, πώς επανεμφανίζεται και δηλώνει πανέτοιμος να δώσει και πάλι λύσεις που δεν έχει και δεν κατέχει; Κάποια στιγμή τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να αποκτούν έστω αίσθηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους. Επιτέλους, ας καταλάβουν ότι απέναντί τους δεν στέκουν μονίμως ενθουσιασμένοι αφελείς.