O Richard Long δημιουργεί ένα νέο περίπατο στη σκιά της Ακρόπολης

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ συμπράττει με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και παρουσιάζει το έργο του Richard Long Athens Slate Line, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Land Art.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Richard Long, γεννημένος το 1945 στο Μπρίστολ, Αγγλία, συνδέθηκε με την εμφάνιση του ρεύματος Land Art στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960. Κεντρικό ρόλο στο έργο του κατέχει το βάδισμα, και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους περιπάτους σε όλο τον κόσμο.

Αντλώντας έμπνευση από τις διεργασίες της φύσης και τα οργανικά υλικά, τα πρωτοποριακά έργα του επιχειρούν να μιμηθούν την εμπειρία της φύσης. Τα γλυπτά του συνήθως έχουν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων (κύκλων, γραμμών, ελλείψεων και σπειρών) και συχνά αποτελούνται από υλικά αυτόχθονα στον τόπο όπου δημιουργούνται.

Το συγκεκριμένο έργο Athens Slate Line (1984) αποτελείται από 280 μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου τα οποία συναρμολογούνται στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος, ενώ η απλότητα της διάταξης αναφέρεται στη σημασία που δίνει ο Long στην ισορροπία και την αρμονία, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Η γραμμή βρίσκεται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Long. Πρωτοεμφανίστηκε στο εμβληματικό έργο του A Line Made by Walking, 1967, το οποίο δημιούργησε πατώντας επανειλημμένα στο ίδιο μονοπάτι σε ένα λιβάδι στο Γουίλτσαΐρ, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Saint Martin’s School of Art. Ο Long χρησιμοποιεί τις γραμμές καθ’ όλη την καριέρα του και σε εντυπωσιακές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ιρλανδία, η Αυστραλία, τα Ιμαλάια, η Βολιβία, η Ιαπωνία.

Το Athens Slate Line είναι απόλυτα μοναδικό, καθώς στην εγκατάστασή του δημιουργείται εκ νέου κάθε φορά. Χρησιμοποιούνται οι σταθερές και συμπαγείς πέτρες για να ορίσουν το περίγραμμα και ο εσωτερικός χώρος γεμίζει με πέτρες τοποθετημένες σποραδικά και τυχαία, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διαφορετική μορφή κάθε φορά, ενσωματώνοντας έτσι τη ρευστή φύση του φυσικού τοπίου μέσω της μορφής και του υλικού αλλά και μέσω της εγκατάστασής του.

Όλες οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης του ΝΕΟΝ που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, παρουσιάζονται στο microsite contemporaryheritage.neon.org.gr που δημιουργήθηκε για να αναδείξει τη διάδραση του παρελθόντος με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk