Αμαλία Κανελλοπούλου, Αμαλία Καραμανλή, Αμαλία Μεγαπάνου: Μια σπουδαία κυρία, μια κυρία που βρέθηκε στη σκιά ενός εθνάρχη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τον ακολούθησε ακόμα και στην αυτο-εξορία του στο Παρίσι και μετά του ζήτησε διαζύγιο. Εν συνεχεία, έως ότου εκδοθεί το διαβατήριο χάθηκε. Εμφανίστηκε αργότερα ως Αμαλία Μεγαπάνου και με συγγραφικό έργο.

«Τώρα χωρίσαμε οριστικά»

Τη γνώρισα στην κηδεία του εθνάρχη Καραμανλή. Ξεχώριζε μέσα στο πλήθος. Κρατούσε σφικτά από τον μπράτσο έναν νεαρό που μόλις είχε έλθει από το Λονδίνο. Ηταν ο Κώστας Καραμανλής, σημερινός υπουργός Μεταφορών: «Τώρα χωρίσαμε οριστικά», ψέλλισε σε κάποια στιγμή με δάκρυα στα μάτια, την ώρα που ο Καραμανλής όδευε προς την τελευταία του κατοικία στη Φιλοθέη. Πίσω της ο Αχ. Καραμανλής, αδελφός του πρώην συζύγου της που τη στήριζε στα δύσκολα χρόνια.

Ηταν μόνη και αξιοπρεπής έως το τέλος. Εμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βασ. Σοφίας 98 Α. Δεν δέχτηκε ποτέ και από κανέναν βοήθεια. Ηταν, σας είπα, αξιοπρεπής και ας κουβαλούσε μαζί της έναν πολιτικό μύθο. Ηταν η πρώτη και η μοναδική σύζυγος του Καραμανλή. Και ποτέ δεν μίλησε για την κοινή ζωή τους.

Η παρέα της Γλυφάδας

Θυμάμαι σ΄αυτά τα κυριακάτικα τραπέζια που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο γκολφ της Γλυφάδας (έπειτα από μια παρτίδα γκολφ με τον Γιώργο Ράλλη και τη σύζυγό του Λένα) γινόταν καμιά φορά συζήτηση και για την Αμαλία: «Τι κάνει; Την είδε κανείς τελευταία;», αυτά, τα τυπικά, ρωτούσαν και μάλιστα χαμηλόφωνα να μην τα ακούσει ο Πρόεδρος. Τίποτα παραπάνω. Και η παρέα της Γλυφάδας ήταν σπουδαία. Κάθε Κυριακή συντροφιά μ΄έναν Μάνο Χατζηδάκη, μ΄έναν Τάκη Χορν, μ΄έναν Τάκη Λαμπρία, τον Αχιλλέα Καραμανλή και την αφρόκρεμα τότε του δημοσιογραφικού κόσμου. Μια παρέα στην οποία θα ήθελε, πιστεύω, να βρεθεί και η Αμαλία.

Αλλά η Αμαλία άλλαξε σελίδα, παντρεύτηκε τον Μεγαπάνο, ιατρό μαιευτήρα. Ισως γιατί ήθελε να αφήσει πίσω της ότι της θύμιζε από τον πρώην σύζυγό της, υπέγραφε τα βιβλία της ως Αμαλία Μεγαπάνου. Και ας πήρε διαζύγιο αργότερα και από τον Μεγαπάνο.

Η κομψότερη Πρώτη Κυρία

Ξεχώριζε με την κομψότητά της. Με τη σιλουέτα της, το ντύσιμό της, τα καπέλα της. Ολα με γούστο. Ενείχε αρχοντιά. Εάν δεν ήξερες ποια ήταν, μπορούσε κάποιος να την περάσει και ως ξένη. Είχε με μια αποστροφή προς την εξουσία. Κάποια στιγμή κάπου διάβασα ότι όταν τη ρώτησαν για την εξουσία απάντησε με εκείνη την κοφτερή μιλιά της: «Και τι σχέση έχω εγώ με την εξουσία».

Ισως οι περισσότεροι να τη θυμούνται από την ιστορική επίσκεψη του Καραμανλή στον Λευκό Οίκο. Τον πρώτο ηγέτη που φιλοξένησε ο Κένεντι μετά την εκλογή του ήταν ο Καραμανλής. Μαζί του και η Αμαλία. Ηταν παρούσα και η Τζάκυ Κέννεντι. Οι πάντες θεωρούσαν ότι η σύζυγος του αμερικανού προέδρου ήταν ίσως η πιο κομψή πρώτη κυρία διεθνώς. Η Αμαλία κοντά της την επισκίασε…