Συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος: Προς αναστολή οι χαιρετισμοί – Τι θα ισχύσει με τις κυριακάτικες λειτουργίες

Μέτρα και μάλιστα δραστικά για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοιού προτείνεται να λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, που περιλαμβάνουν αναστολή των χαιρετισμών για 15 ημέρες, καθώς επίσης και των κατανυκτικών λειτουργιών και της ομαδικής λατρείας

Μέτρα και μάλιστα δραστικά για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοιού προτείνεται να λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, που περιλαμβάνουν αναστολή των χαιρετισμών για 15 ημέρες, καθώς επίσης και των κατανυκτικών λειτουργιών και της ομαδικής λατρείας. Προτείνεται η τέλεση της κυριακάτικης λειτουργίας κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή, για πρώτη φορά, χωρίς πιστούς.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται από έγκυρους εκκλησιαστικούς κύκλους, τη Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιεωρώνυμο, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πρόκειται να εισηγηθεί στους ιεράρχες:
* Δραστικό περιορισμό ή την αναστολή όλων των λειτουργειών για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς,  τους κατανυκτικούς εσπερινούς και τις προηγιασμένες λειτουργίες
* Οι κυριακάτικες λειτουργίες θα τελούνται κανονικά, αλλά από έναν ιερέα και από έναν ιεροψάλτη.  Εδώ οι εκκλησιαστικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου αναφέρεται ότι οι κυριακάτικες λειτουργίες μπορούν να γίνονται χωρίς πιστούς παρά μόνον από έναν ιερέα και από έναν ψαλτη.
* Οι ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί , ώστε όοποιος ή οποία επιθυμεί να πρσέρχεται σε αυτούς, να προςεύχεται να ανάβει ένα  κεράκι και να αποχωρεί. Ζήτημα, δηλαδή ατομικής ευθύνης και ατομικής λατρείας και όχι ομαδικής λατρείας.

Εξυπακούεται ότι για να ισχύσουν τα μέτρα αυτά θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου.
Είχε προηγηθεί  τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης, ειδικά για τις δύο προσεχείς εβδομάδες, που αφορά την διασπορά του κορωνοιού με τον πρωθυπουργό, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, να ζητεί από την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.
Εκέινο το οποίο πολλοί στην κοινωνία δεν άφησαν ασχολίαστο, ήταν η σημαντική προσέλευση πολλών πιστών την Κυριακή στις εκκλησίες, καθώς και η συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία, αγνοώντας τις υποδείξεις των επιστημόνων και αψηφώντας κάθε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk