Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες μια και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν η δεύτερη χώρα σε εισφορές έχει πλέον αποχωρήσει. Οι χώρες όμως που παραμένουν, καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές και για το λόγο αυτό είναι δυσαρεστημένες.

Το κενό των 60 έως 75 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφήνει το Brexit μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα μείγμα λιτότητας και υψηλότερων εισφορών, δήλωσε ο Γκύντερ Έντιγκερ, πρώην Επίτροπος Προϋπολογισμού, τον Μάιο του 2018 όταν είχε παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι μικρότεροι καθαροί εισφορείς όπως είναι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία δηλώνουν ότι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων κατά την επόμενη επταετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να παραμείνει στο 1% των οικονομικών επιδόσεων ή στα 1.000 δις ευρώ. Η Γερμανία είναι η χώρα που καταβάλλει τις μεγαλύτερες εισφορές με 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι εισφορές της στο μέλλον θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι το 2027 στα 20 ή στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Να αλλάξουν όλα και τίποτα…

Πιο 'πράσινο' προϋπολογισμό προκρίνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πιο ‘πράσινο’ προϋπολογισμό προκρίνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Όλαφ Σολτς ζητά εκσυγχρονισμό της κατανομής των κονδυλίων και να δαπανώνται λιγότερα χρήματα στη γεωργία. Η Γαλλία, επίσης μια χώρα που καταβάλει μεγάλες εισφορές, αρνείται ωστόσο την περικοπή των αγροτικών κονδυλίων. Άλλωστε Γάλλοι και Πολωνοί αγρότες είναι αυτοί που περισσότερο επωφελούνται από τα αγροτικά κονδύλια.

Οι χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης προσπαθούν πάλι από την πλευρά τους να περισώσουν το ισχύον status quo. Για παράδειγμα η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Πολωνία ή η Ουγγαρία επωφελούνται τα μέγιστα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού έχει περισσότερο «πράσινο» προσανατολισμό και προβλέπει ότι το 25% των κονδυλίων «θα πρέπει να είναι σημαντικά για την προστασία του κλίματος». Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιμένει στο Green Deal. Και όχι μόνο αυτό. Στο μέλλον τα κονδύλια θα καταβάλλονται μόνο σε όσες χώρες σέβονται τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Το καμπανάκι χτυπάει για την Ουγγαρία και την Πολωνία εναντίον των οποίων εκκρεμεί η επίσημη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7 για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να διοχετεύεται το 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει 300 δισεκατομμύρια περισσότερα τα επόμενα χρόνια για τους καθαρούς εισφορείς. Η Κομισιόν προτείνει 1,11% ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ 1.07%. Ένας συμβιβασμός δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Μπερντ Ρίγκερτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου