• Αναζήτηση
 • Κύκλωμα είχε μετατρέψει την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών

  Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το παράρτημα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των Η.Π.Α.στην Αθήνα, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του Σ.Δ.Ο.Ε εγκληματική οργάνωση που μετέφερε δια θαλάσσης με κοντέινερ, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Eλλάδα αποτελούσε, κατ’ επιλογή της οργάνωσης, κέντρο «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από την Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν «καμουφλάζ» για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη.

  Ακόμη 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

  Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία δύο αλλοδαποί (ένας υπήκοος Κίνας και ένας υπήκοος Τουρκίας), ηλικίας 40 και 48 ετών και ένας ημεδαπός ηλικίας 74 ετών συνελήφθησαν στην Ελλάδα ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένας υπήκοος Εκουαδόρ. Αναζητούνται δύο επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος. Επίσης στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

  Κατά την πολύμηνη έρευνα των διωκτικών Αρχών αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

  Πιο αναλυτικά, από την έρευνα σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς, δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, προοριζόμενες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν  και εντοπίσθηκαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που έδρευαν στην Ελλάδα, απ’ όπου και διεξήγετο η χρηματοδότηση και ο συντονισμός των μεταφορών των ναρκωτικών.

  Ειδικότερα ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο ημεδαπό και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

  Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

  Συνολικά κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ 177 κιλά και 281 γραμμάρια κοκαΐνης, ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1 γραμμαρίου, δύο δισκία ναρκωτικών, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικά ριάλ, 400 Ουγγρικά φιορίνια και 100 κορώνες Τσεχίας, δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων, 7 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, δυο σημειωματάρια, μια τηλεφωνική ατζέντα, έξι ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις, δυο διαβατήρια και ένα δελτίο ταυτότητας Σερβικών Αρχών

  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.

  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk