Στο πρώτο βήμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την εκλογή των προέδρων βουλής και γερουσίας, αναφέρθηκε σήμερα Κυριακή ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

«Θεωρώ ότι θα ήταν τρελό αν γινόταν κάτι το διαφορετικό από αυτό που διάλεξαν οι Ιταλοί την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι δυνάμεις που κέρδισαν τις εκλογές είναι δυο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε με ποιον θα πρέπει να πάμε σε διάλογο», τόνισε ο Σαλβίνι, υπονοώντας τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων βουλής και γερουσίας θ΄ αρχίσουν σε δώδεκα ημέρες και η πολιτική παράδοση της Ιταλίας προβλέπει, συνήθως, ότι μια από τις δυο προεδρίες πρέπει να δίδεται στην αντιπολίτευση.

«Γενική δοκιμή» για τυχόν συμμαχίες

Υπήρξαν όμως και φορές (με τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι, αλλά και την περασμένη πενταετία), κατά τις οποίες η παράδοση αυτή δεν έτυχε σεβασμού.

Ορισμένοι αναλυτές, επίσης, προβλέπουν ότι η διαδικασία αυτή, εντός του κοινοβουλίου, θα μπορούσε να αποτελέσει «γενική δοκιμή» για τυχόν συμμαχίες που μπορεί να οδηγήσουν στην στήριξη της νέας κυβέρνησης.

Ο Ματέο Σαλβίνι πρόσθεσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να σεβαστεί την πολιτική εντολή που του έδωσαν οι Ιταλοί και να μπορέσει ν’ αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας.

«Χωρίς όμως να απαρνηθούμε τη Βίβλο μας, η οποία είναι το προεκλογικό μας πρόγραμμα», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.