Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των ειδικών Εισηγητών των Ηνωμένων Εθνών, χρειάζεται να υποβληθεί σε «ψυχιατρική εξέταση».
Περιγράφοντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη τις προσβολές σε βάρος αυτών των εργαζομένων του ΟΗΕ –ο ένας μάλιστα κατηγορήθηκε για «τρομοκρατία»– ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είπε: «Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων χρειάζεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση».
Ο Ζέιντ και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επικρίνουν συχνά την αμφιλεγόμενη εκστρατεία εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει ο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2016, περίπου 4.100 διακινητές και χρήστες ναρκωτικών ουσιών έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι τριπλάσιος.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ έχει εξελιχθεί στο «μαύρο πρόβατο» για τη Μανίλα.
Την Πέμπτη, μιλώντας με τους εκπροσώπους των Φιλιππίνων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο αλ Χουσέιν επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ντουτέρτε απείλησε να «χαστουκίσει» την Καλαμάρ, καθυβρίζοντάς την. «Είναι απολύτως σκανδαλώδες, ο πρόεδρος μιας χώρας να εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τέτοια χυδαία γλώσσα σε βάρος μιας αξιοσέβαστης Ειδικής Εισηγήτριας», είπε ο αλ Χουσέιν.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αντέδρασε άμεσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Άλαν Πέτερ Καγιετάνο να υποστηρίζει ότι «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους Ντουτέρτε» και ότι ο αλ Χουσέιν «ξεπέρασε το μέτρο».
Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Ειδικής Εισηγήτριας για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων, Βικτόρια Ταουλί Κόρπουζ. Όπως είπε, τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων την κατηγόρησε για «τρομοκρατία» και ως μέλος «του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων και του Νέου Λαϊκού Στρατού (NAP)». Η οργάνωση αυτή είναι το ένοπλο τμήμα των κομμουνιστών ανταρτών και θεωρείται «τρομοκρατική» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η Κόρπουζ πιστεύει ότι έχει στοχοθετηθεί επειδή έκανε δηλώσεις για τη σφαγή των αυτοχθόνων στην περιοχή του Μιντανάο, όπου ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο πλαίσιο της εκστρατείας του εναντίον των τζιχαντιστών.
Ο Καγιετάνο υποστήριξε ότι υπάρχουν «αποδείξεις» ότι η Κόρπουζ συνδέεται με μια εκτός νόμου οργάνωση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αν η κυρία Ταουλί Κόρπουζ και οι άλλοι που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση είναι πραγματικά αθώοι, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να το θεωρήσουν ως ευκαιρία για να καθαρίσουν το όνομά τους», κατέληξε.