• Αναζήτηση
 • Ολοένα και περισσότεροι Ροχίνγκια φτάνουν στο Μπανγκλαντές

  Χάρη στις ήρεμες θάλασσες, αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έφτασαν την Πέμπτη στο Μπανγκλαντές εν μέσω εκκλήσεων να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι να αντιμετωπίσει την κρίση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Χάρη στις ήρεμες θάλασσες, αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έφτασαν την Πέμπτη στο Μπανγκλαντές εν μέσω εκκλήσεων να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι να αντιμετωπίσει την κρίση.

  Επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ έχει ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα τέλη Αυγούστου και να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζούσαν χιλιάδες μέλη της μειονότητας, ενώ πολλοί ακόμη προσπαθούν να φύγουν.

  Ένα συνοριοφύλακας στο Μπανγκλαντές δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στις ακτές νότια του Κοξ Μπαζάρ.

  Ο Αμπντούς Σαμπίρ ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που έφτασαν στις ακτές του Μπανγκλαντές αφού ταξίδεψαν έξι ώρες με μια βάρκα, το τελικό στάδιο της φυγής τους που ξεκίνησε πριν εβδομάδες.

  «Φύγαμε γιατί ο στρατός εξακολουθεί να καίει τα σπίτια μας», δήλωσε ο Αμπντούς που ζούσε στην Πολιτεία Ραχίν.

  Εκεί κοντά βρισκόταν και ο Χουσάιν Σόριφμ, ο οποίος δήλωσε ότι έκανε κουπί επί τέσσερις ώρες για να μπορέσει να φτάσει στο Μπανγκλαντές μαζί με τους 56 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα που είχαν φτιάξει από μπαμπού και μπιτόνια.

  «Κάποιοι βαρκάρηδες μας ζητούσαν τεράστια ποσά τα οποία δεν είχαμε. Οπότε φτιάξαμε μόνοι μας μια βάρκα και ήρθαμε», εξήγησε ο Σόριφ, προσθέτοντας ότι χιλιάδες Ροχίνγκια παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή Πα Νιαούνγκ Γκι, στις εκβολές του ποταμού Ναφ.

  Το εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει θα αυξήσει τη διπλωματική πίεση στη Μιανμάρ, κυρίως από τις μουσουλμανικές χώρες και τις ΗΠΑ, στη διάρκεια των τριών περιφερειακών συνόδων που θα φιλοξενηθούν στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

  Η Σου Κιι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ, πρόκειται να συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βιετνάμ.

  Στη συνέχεια θα παρευρεθεί στη σύνοδο της Ένωσης χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Μανίλα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Σύνοδος Ανατολικής Ασίας στην πόλη Άνγκελες, βόρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων.

  Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα συναντηθεί με τη Σου Κιι στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την κρίση με τους Ροχίνγκια και αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

  «Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους έπειτα από αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής χωρίς να έχουν συμφωνήσει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων για να πιέσουν τη Μιανμάρ να σταματήσει τις ωμότητες και να επιτρέψει την είσοδο ανεξάρτητων παρατηρητών και οργανώσεων αρωγής», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

  Ο Άνταμς πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν πώς να ερευνήσουν τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ωμότητες στην Πολιτεία Ραχίν και να τις παραπέμψουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

  Επίσης, το HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Μιανμάρ, οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση ταξιδίων εις βάρος αξιωματικών του στρατού της χώρας.

  Κόσμος