• Αναζήτηση
 • Καταλωνία: Ενώπιον του δικαστή η πρόεδρος του κοινοβουλίου

  Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ προσήλθε την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης όπου δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή της ή μη, στο πλαίσιο έρευνας για «στάση», τη στιγμή που ορισμένα μέλη της καθαιρεθείσης αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ήδη προφυλακισμένα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ προσήλθε την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης όπου δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή της ή μη, στο πλαίσιο έρευνας για «στάση», τη στιγμή που ορισμένα μέλη της καθαιρεθείσης αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλωνίας είναι ήδη προφυλακισμένα.

  Την επομένη μίας γενικής απεργίας στην Καταλωνία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας, η Κάρμε Φορκαντέλ και πέντε ακόμη βουλευτές βρίσκονται ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Καταλωνία για περισσότερο από 20 χρόνια και είναι γνώστης των καταλανικών θεμάτων.

  Κατά την προσέλευσή της, η Κάρμε Φορκαντέλ έγινε δεκτή από πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. «Δεν είστε μόνοι!», φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζδεμόν στη φυλακή», φώναζαν οι δε.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν βουλευτές και στην προκειμένη περίπτωση έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας που έχουν διατυπωθεί κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλωνίας.

  Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

  Η παραπομπή της καταλανικής κρίσης στη δικαιοσύνη προκάλεσε την οργάνωση διαδηλώσεων καταλανών αυτονομιστών, που θεωρούν «πολιτικούς κρατούμενους» τα προφυλακισμένα μέλη της καταλανικής ηγεσίας, τη στιγμή που θεωρείται ότι πρέπει να προετοιμάσουν τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου.

  Την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και εκατοντάδες φορτηγά, τα περισσότερα με προορισμό τη Γαλλία, καθηλώθηκαν στην Καταλονία από αυτονομιστές που διαμαρτύρονταν για τις προφυλακίσεις.

  Συνολικά, 150.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν από τις ακυρώσεις ή τις καθυστερήσεις των δρομολογίων των τρένων.

  Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου, η πλειονότητα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων στη Βαρκελόνη και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας λειτούργησαν κανονικά. Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα , τα CCOO και UGT, δεν συμμετείχαν αυτή τη φορά στην απεργία.

  Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «ελάχιστη» συμμετοχή στην απεργία, εκτός του τομέα της εκπαίδευσης όπου η συμμετοχή ανήλθε στο 30%.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk