• Αναζήτηση
 • Αυστρία: Προειδοποιεί για κίνδυνο από το ακροδεξιό κόμμα

  Προειδοποιήσεις για νέο κίνδυνο για την Αυστρία, τον οποίο η ίδια επικεντρώνει στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, απευθύνει η «Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν», του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Προειδοποιήσεις για νέο κίνδυνο για την Αυστρία, τον οποίο η ίδια επικεντρώνει στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, απευθύνει η «Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν», του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου των αντιεβραϊκών πογκρόμ των ναζιστών τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου 1938, που υπήρξαν προπομπός του Ολοκαυτώματος, καθώς και με την ευκαιρία της σημερινής συγκρότησης σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής.

  «Η ημερομηνία της συγκρότησης σε σώμα της αυστριακής Βουλής θα μπορούσε να είναι ένα σύμβολο για το γεγονός ότι η Αυστριακή Δημοκρατία στηρίζεται στην χωρίς προϋποθέσεις απόρριψη του εθνικοσοσιαλισμού και στην μνήμη του πόνου των θυμάτων του», τονίζει σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Βίλι Μέρνι.

  «Ωστόσο, το Κόμμα των Ελευθέρων φροντίζει για έναν άλλο συμβολισμό, καθώς στον κατάλογο των βουλευτών του που εισέρχονται στη νέα Βουλή βρίσκονται τόσα πολλά μέλη γερμανοεθνικιστικών και ακροδεξιών συνδέσμων, όσα ποτέ άλλοτε», επισημαίνει ο πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν, προσθέτοντας πως είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες οι δραστηριότητες των αιώνιων νοσταλγών του παρελθόντος-μελών των οργανώσεων αυτών.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αντίφαση απ’ ό,τι ανάμεσα στην επέτειο των ναζιστικών αντιεβραϊκών πογκρόμ και στην είσοδο στη Βουλή πολλών εκπροσώπων ακροδεξιών συνδέσμων, ενώ ακόμη χειρότερο θα είναι εάν τέτοια άτομα αναλάβουν κυβερνητική ευθύνη, κάτι που δυστυχώς ήδη διακρίνεται στον ορίζοντα».

  Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, νικητή των πρόσφατων πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, θεωρείται δεδομένος και προς τούτο διεξάγονται ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας συγκεκριμένες και εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο η ορκωμοσία της να γίνει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, που ιδρύθηκε από τους γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν, μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαίου 1945, ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, με τους 122.797 από αυτούς- ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες- να έχουν αφήσει στα κρεματόρια του την τελευταία τους πνοή.

  Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους και κάθε χρόνο, στην επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον επιζώντες του.

  Το μνημειώδες έργο του «Μαουτχάουζεν», ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το 1965 σε ποίηση του εκλιπόντα το 2011, μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμιση χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk