Στο γεμάτο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», στην οδό Πειραιώς, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση», το οποίο ήδη βρίσκεται σε δεύτερη έκδοση.

Με παρόντες τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Παναγιώτη Πικραμένο, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο, δίνοντας τη δική του άποψη για τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.

«Θέλω το βιβλίο να διαβαστεί απ’ όσους διαφωνούν, αλλά θέλουν να ακούσουν και την άλλη άποψη» είπε, υπογραμμίζοντας: «Θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική μας αυτογνωσία και να μην κυριαρχεί ο λαϊκισμός».

Παρών και ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το βιβλίο του πρώην υπουργού είναι σημαντικό. «Αδικούνται. Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός Μνημονίου. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2011 την διαπραγμάτευση» υποστήριξε.

Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε, επίσης, ότι «ο Αντώνης Σαμαράς εισήγαγε τη διετία 2010-2012 το μύθο της ‘άλλης πολιτικής’, αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε κι αγκάλιασε το μνημόνιο (…). «Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Του πήρε βέβαια έξι μήνες να καταλάβει και τελικά υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο» πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του Εurogroup, είπε ότι τελικά πέρασε και πάλι η θέση της Γερμανίας για τη διευθέτηση του χρέους: «Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, όπως το 2010 και το 2012» είπε, ενώ απέδωσε σαφείς ευθύνες στο Βερολίνο για τους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης από το 2010.

Ως καθοριστικό παράγοντα στην επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος, υπέδειξε την κοινή απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στη Ντοβίλ, όπου νοιάστηκαν, όπως είπε, για τη προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Γιώργος Παγουλάτος ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί την πληρέστερη μέχρι τώρα μαρτυρία για το πως προέκυψαν τα μνημόνια. «Δεν είναι αντικειμενική προφανώς, αλλά έχει στέρεα επιχειρήματα» σημείωσε.

Ο κ. Παγουλάτος άσκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι τη διετία 2010-2012 συμπεριφέρθηκε όπως αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έστρεψε στη συνέχεια τα πυρά του, τονίζοντας: «Το 2015 προχώρησε σε μια ανερμάτιστη διακυβέρνηση και η χώρα βίωσε όσα προσπάθησαν να αποφύγουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: κλείσιμο τραπεζών, capital controls, νέοι φόροι…».

Στη παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, παρενέβη ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, θέτοντας ευθεία ερωτήματα στον κ. Παπακωνσταντίνου για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο, όπως γιατί δεν εγκρίθηκε με 180 ψήφους από την τότε Βουλή, ή γιατί δεν έγιναν εκλογές μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η ΝΔ τότε είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε, ενώ συμφώνησε ότι ήταν λάθος η μη προσφυγή στις κάλπες.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Γκίκας Χαρδούβελης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αντρίκος Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ζαννιάς, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα.