Μ.Σάλλας: Αρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

Για άρση του μεγαλύτερου μέρους της αβεβαιότητας και για επαναφορά της σταθερότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας την Πέμπτη.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας σημείωσε ότι με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Όπως είπε, από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον κλάδο.
Κι αυτό διότι θα επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα μειώσει την εξάρτησή τους από το μηχανισμό χρηματοδότησης του ELA, ενισχύοντας τα αποτελέσματά τους.
Με αυτά τα δεδομένα, υποστήριξε ο κ. Σάλλας, μπορεί να υπάρξει σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και χαλάρωση των capital controls.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι στο 4ο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016 τα NPLs της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.
«Εχουμε αφήσει σημαντικά πίσω μας το ιστορικό υψηλό των κόκκινων δανείων» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Τέλος, ανέφερε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το 2016, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 0% έως ύφεση 0,5%. Για το 2017 αναμένεται ανάπτυξη 2%.
Νέος CEO
Σημειώνεται ότι η επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα έχει μπει στην τελική της φάση και το όνομά του θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τη σχετική διαδικασία για λογαριασμό της τράπεζας «τρέχει» ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος Egon Zehnder, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει σε μία short list υποψηφίων, από τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος CEO.
Ο τελευταίος θα είναι επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μεσοπρόθεσμων στόχων του.
Προσωρινός διευθύνων σύμβουλος στην τράπεζα είναι ο Σταύρος Λεκκάκος.

Επιβράβευση μετόχων – πελατών

Μία ακόμη καινοτομία που προανήγγειλε ο κ. Σάλλας είναι η εφαρμογή προγραμμάτων επιβράβευσης μετόχων και πελατών που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε, θα θεσπιστούν ειδικά προγράμματα παροχής κινήτρων στους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες με διαχρονική σχέση με την τράπεζα.
Η ανακοίνωση της τράπεζας
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.
Η συμμετοχή των μετόχων, για πρώτη φορά σε τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, έφθασε το 80% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη και το αυξημένο ενδιαφέρον, Ελλήνων και διεθνών επενδυτών, στην πορεία και την προοπτική της Τράπεζας Πειραιώς. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και τα διεθνή funds, καθώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι μέτοχοι ψήφισαν ομόφωνα το σύνολο των προτάσεων της Διοίκησης, τις οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα για τη χρήση του 2015.
Οι ομιλίες
Κατά την Γενική Συνέλευση, μιλώντας για τ’ αποτελέσματα του 2015 και τις προοπτικές του 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος τόνισε μεταξύ άλλων:
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon Equity Tier-1 17% – 18%.
Ο κλάδος πέρασε μεγάλες δυσκολίες από την έναρξη της κρίσης και στάθηκε όρθιος. Συμβολή σε αυτό είχε η απόλυτη και αδιάλειπτη στήριξη από την ΕΚΤ και τους θεσμούς, αλλά και η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Στο μέτωπο των NPLs, στην Τράπεζα Πειραιώς πετύχαμε ισχυρή μείωση του ρυθμού των νέων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2015, ενώ σημειώσαμε μόνο οριακή αύξηση κατά τους τελευταίους απαιτητικούς μήνες του 2015 μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για το 2016 έχουμε δώσει ένδειξη στην αγορά ότι θα μειώσουμε σημαντικά το υπόλοιπο
των NPLs και ήδη η απόδοση του 1ου και 2ου τριμήνου του έτους κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα δύο 3μηνα, μάλιστα, από Οκτώβριο 2015 έως και Μάρτιο 2016 η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε μείωση του υπολοίπου NPLs κατά €1,2 δισ.
Αμέσως μετά το τέλος της Γεν. Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε :
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για την οικονομία, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Η συμφωνία με τους θεσμούς σταθεροποιεί το οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνει την προοπτική για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Παράλληλα, παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια.
Στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούμε ήδη βασισμένοι σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο. Κινούμαστε γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Τράπεζας και το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.
Γνώμονας για εμένα είναι το συμφέρον όλων των μετόχων της τράπεζας, σε συνδυασμό με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα προέχει η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη σταθερότητα που δημιουργεί για τη χώρα η συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης, το πρόγραμμα και η βοήθεια που παρέχεται στην οικονομία από τους θεσμούς.
Με αυτή τη φιλοσοφία και το συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχουμε θέση σε εφαρμογή, η Τράπεζα Πειραιώς προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις, αναβαθμίζεται και προχωράει στη νέα περίοδο, με σιγουριά και ασφάλεια για τους πελάτες και τους μετόχους της. Η τράπεζα έχει κάνει επίσης σημαντικά βήματα στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης και των κανόνων που επιτάσσει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η τραπεζική ένωση.
Η Τράπεζα μελετά με ειδικούς φορείς, κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες, δεν σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών αφού αυστηρά το απαγορεύει ο νόμος, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης. Η Τράπεζα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει όλους όσους τόσα χρόνια τη στηρίζουν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk