Χουλιαράκης: Θα αναθεωρήσουμε τις δαπάνες με στόχο τη μείωση των φόρων

«Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, θα το κάνουμε όμως, συστηματικά και σταδιακά και όχι με οριζόντιες περικοπές, που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους, όπως κάνετε εσείς», είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, θα το κάνουμε όμως, συστηματικά και σταδιακά και όχι με οριζόντιες περικοπές, που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους, όπως κάνετε εσείς», είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απαντώντας στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι, από τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, με στόχο μείωση των φόρων μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, εκτίμησε πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής, προσαρμογή δηλαδή των στόχων, «ώστε να μην παγιδευτούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων, ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα γιατί η καθυστέρηση της αξιολόγησης την ευθύνη της οποίας καταλόγισε στην κυβέρνηση, κόστισε επί πλέον 9,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, δεν θα υπάρξει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, πέρα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου και επανέλαβε ότι, η συμφωνία εκείνη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε, ότι τα σημερινά μέτρα είναι λιγότερα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου, γιατί το 2015 υπήρξε υπέρβαση του πλεονάσματος κατά 4,7 δισ. ευρώ και ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να καταθέσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι λαμβάνονται περισσότερα μέτρα.

Στην ομιλία του ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι έμπνευσης ιδιοκτησίας και εκτέλεσης της Αριστεράς και οδηγούν σε πλήρες στέγνωμα της αγοράς και φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Την διαφωνία του, για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εξέφρασε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

«Θα μπορούσαμε να μεταθέσουμε την υλοποίηση του ΦΠΑ την 1/1/2017» είπε ο Νίκος Συρμαλένιος και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ με αυτή την διάταξη, αλλά δεν μπορώ και να μην ψηφίσω συνολικά το νομοσχέδιο, γιατί έτσι θα έκανα το χατίρι της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας που ουρλιάζει», ανέφερε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk