«Εμείς υπουργέ έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα και παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι…». Μ΄αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, όπου έτυχε πλήρους ενημέρωσης, την ίδια ακριβώς που θα γινόταν και στον πρωθυπουργό της χώρας, όποτε αυτός θα το ζητούσε. Ετσι ο κ. Τσίπρας έμεινε στο υπουργείο συνολικά 3,5 ώρες και για αρκετή ώρα συνομιλούσε κατ΄ιδίαν με τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του ως επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ, κάτι που επίσης ο κ. Τσίπρας έδειξε ενδιαφέρον. Ο κ. Αβραμόπουλος άλλωστε θα διατηρήσει στην Αθήνα γραφείο, το οποίο ήδη άρχισε να το στελεχώνει.
Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (και όχι μόνον) απαιτείται σύγκλιση και θεσμική συνεννόηση. Αν και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το τι συζήτησαν οι δύο πολιτικοί στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, θεωρείται βέβαιον ότι και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να υπάρξει εθνική σύμπνοια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Προφανώς και συζητήθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η έξοδος της χώρας από το ΔΝΤ και τα μνημόνια με τους δύο ωστόσο να εμμένουν στις θέσεις τους. Ο μεν κ. Τσίπρας να επιμένει ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές και με συναίνεση να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο δε κ. Αβραμόπουλος να τάσσεται υπέρ της συναίνεσης στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα.
Οι κκ. Αβραμόπουλος και Τσίπρας πάντοτε είχαν διαύλους επικοινωνίας αν και βρίσκονταν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είχε επικρίνει την πολιτική του κ. Αβραμόπουλο, τον είχε επισκεφθεί και το παρελθόν και τον είχε ευχαριστήσει δημοσίως όταν του χορηγούσε κάθε διπλωματική και τεχνική υποστήριξη κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Πέραν αυτών, πιθανολογείται, ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της υπόθεσης των υποβρυχίων, το δεύτερο εκ των οποίων καθελκύστηκε την Δευτέρα. Κατά το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει σκληρή στάση για την υπόθεση των υποβρυχίων και με αφορμή το θέμα είχε ξεσπάσει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης – ειδικότερα δε του Ευ. Βενιζέλου, λόγω της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Αμυνας.
Πλήρη ενημέρωση

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων έκαναν λεπτομερή ενημέρωση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απάντησαν σ΄όλες τις ερωτήσεις του, ενώ του έδειξαν και φωτογραφίες από την πρόσφατη εμφάνιση τουρκικής φρεγάτας κοντά στον… Πόρο και πώς αντιμετωπίσθηκε η τουρκική πρόκληση. Την ώρα που γινόταν η ενημέρωση του κ. Τσίπρα από τους επιτελείς ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών CN- 235 (ναυτικής συνεργασίας) προχωρούσε σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι επιτελείς εξήγησαν ακόμα και τι είναι παραβίαση και τι είναι παράβαση.
Η πρώτη ερώτηση που έκανε (όπως «Το Βήμα» πληροφορείται) ο κ. Τσίπρας αφορούσε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διαθεσιμότητα σε υλικό που έχουν και ρώτησε πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση τις Ένοπλες Δυνάμεις: «Ήταν διαβασμένος, γνώριζε τα θέματα και έδειξε ενδιαφέρον για όλες τις απαντήσεις που πήρε», έλεγε ένας από τους επιτελείς που τον ενημέρωσε.
Ενημερώθηκε για τα πάντα ακόμα και για τα μισθολογικά των ενστόλων, δεν έδωσε υποσχέσεις και δεν έκανε καθόλου αντιπολίτευση. Ενημερώθηκε επίσης για τις κινήσεις του «Μπαρμπαρόσα» στην ΑΟΖ Κύπρου, για την τουρκική προκλητικότητα στη περιοχή, για την ισορροπία (και εάν έχει αυτή διαταραχθεί) ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκία. Έδειξε ιδιαίτερη προσοχή για την κατάσταση που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συζήτησε για το πώς θα πρέπει να γίνονται εφ΄εξής τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δεν είπε τίποτα ούτε για το ΝΑΤΟ (που κάποιοι βουλευτές του ζήτησαν να εξέλθει η χώρα απ΄αυτό) ούτε για την αμερικανική βάση της Σούδας, αλλά ούτε έγινε συζήτηση για θέματα μείωσης της θητείας..