Δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκδηλωθούν διαφωνίες και καβγάδες με αφορμή την κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου από την Βουλή για την υπόθεση Τριαντόπουλου. Η θρυαλλίδα ήταν η κλήρωση της υπό συνταξιοδότηση (στις 30 Ιουνίου) εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία, μάλιστα, κληρώθηκε για την θέση της εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου.
Σε συνδυασμό με τις αιτιάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για «μαγείρεμα» της λίστας των δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το χθεσινό «ξέσπασμα» του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Για να είμαι ακριβής, ο κ. Τζανακόπουλος μάλλον… ζήλεψε την δόξα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ζητώντας επίμονα την εξαίρεση της Αδειλίνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Θα ζητήσετε την εξαίρεση, κύριε Φλωρίδη; Ένα ναι ή ένα όχι. Ναι ή όχι; Απαντάτε σε άλλα, πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Κύριε Φλωρίδη, αφήστε, διότι δεν έχετε διάθεση να απαντήσετε», είπε. Ο Γιώργος Φλωρίδης επιχείρησε να απαντήσει, λέγοντας «Με συγχωρείτε, δεν θέλετε να ακούσετε. Απαντώ, λοιπόν, το εξής…». «Κύριε Φλωρίδη, με συγχωρείτε δεν έχετε τον λόγο…», τον διέκοψε ο Τζανακόπουλος.
Το τηλεφώνημα Κακλαμάνη
Μέσα σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα ο Γ. Φλωρίδης διευκρίνισε με τα πολλά ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξαιρέσει κάποιον που έχει κληρωθεί από την Βουλή -«Αλίμονο στη δημοκρατία αν ο υπουργός, άμα δεν του αρέσει κάποιος, να ζητούσε να εξαιρεθεί», είπε- εξηγώντας στη συνέχεια πως ούτε η Βουλή έχει τέτοιο δικαίωμα. «Δεν μπορεί να εξαιρέσει η Βουλή. Η Βουλή κάνει κλήρωση. Από εκεί και πέρα, το μόνο όργανο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει είτε αυτεπάγγελτα είτε με αιτήσεις των εχόντων έννομο συμφέρον επί αιτημάτων εξαίρεσης είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει άλλο», δήλωσε.
Σημειώνω, ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο προς αποφυγή παρερμηνειών: «Ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει ούτε η Βουλή», όπως είπε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Κακλαμάνης και πρόσθεσε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα υπάρξει δεύτερη κλήρωση στην Ολομέλεια, τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο.
***
Τι έψαχνε στις ΗΠΑ ο Παπασταύρου;
Τι συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και με τον υπόλοιπο κόσμο; Η ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία, όπως συμφώνησαν χθες, πληροφορούμαι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου με τον Νταγκ Μπέργκαμ. Ο τελευταίος, εκτός από υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ είναι και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών.
Όμως, ο Παπασταύρου δεν έμεινε μόνο σε αυτό, καθώς μετά είχε συνάντηση και με το Νο2 των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Τζον Μπαράσο.
***
Η μεγάλη μαύρη τρύπα του ΣΥΡΙΖΑ
Το ότι τα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό κατάσταση βαθιάς χρεωκοπίας δεν είναι κάτι που ο Σωκράτης Φάμελλος είπε για πρώτη φορά. Δύσκολη η προεδρική παραδοχή, αλλά μάλλον πρέπει, διότι διαφορετικά άπαντες θα έκρυβαν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί, όταν οι εργαζόμενοι ανακοινώνουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας τα δεδουλευμένα. Τα φρέσκα νέα που ακούστηκαν ήταν η ΑΜΚ στο Κόκκινο και η εφαρμογή μιας νέας μορφής λειτουργίας και με μικρότερα σχήματα και πολύ μικρότερο κόστος έτσι ώστε να είναι βιώσιμο. Κατ’ επέκταση μειώνεται το υπάρχον προσωπικό με κάθε κόστος.
Είναι μονόδρομος, πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα, μου είπε ο γνώστης της κατάστασης. Διότι, όπως έμαθε συμπληρωματικά η στήλη, το κόμμα δεν διαθέτει ρευστότητα. Σε βαθμό που λόγω συσσωρευμένων οφειλών λίγο έλειψε να υπάρξει προσημείωση περιουσίας. Τη γλίτωσαν με ρύθμιση προς το δημόσιο, που πρέπει φυσικά να εξυπηρετηθεί. Για να προχωρήσετε σε εφεξής το σχέδιο βιωσιμότητας οι τρόποι δεν είναι πολλοί (εθελούσια, απολύσεις). Και σ’ αυτήν, βέβαια, την περίπτωση χρειάζεται να βρεθούν πόροι. Η χρηματοδότηση είναι μια πιο αξιόπιστη λύση, οι συνδρομές και η καμπάνια για συγκέντρωση χρημάτων μια δεύτερη. Η αναστολή των Μέσων δεν εξετάζεται, καθώς είναι ακόμα πιο δαπανηρή διαδικασία.
***
Συμμετοχή ναι, ψηφοδέλτιο όχι
Παρεμπιπτόντως, σήμερα διεξάγονται και οι φοιτητικές εκλογές στα ιδρύματα όλης της χώρας. Σε μια χρονική περίοδο που η συζήτηση για τα πανεπιστήμια, τη βία, τη μορφή αστυνόμευσης, τις διαγραφές φοιτητών και το άρθρο 16 του Συντάγματος έχει φουντώσει, έμαθα ότι συγκριτικά με τις ποικίλες εσωκομματικές έριδες στην Κουμουνδούρου, τα συντροφικά «μαχαιρώματα» και τα χωρισμένα μπλοκ, πριν από το συνέδριο, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει καλύτερο παράδειγμα.
Γιατί, τουλάχιστον, παρά τη μικρή δυναμική της υπάρχει μια ενιαία γραμμή. Δεν ζει, σίγουρα, μέρες του παρελθόντος, έχοντας δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω των διασπάσεων, αλλά, συνδυαστικά με την πρόσφατη αλλαγή της ηγεσίας, η οργάνωσή της στις σχολές βρίσκεται σε περίοδο ανασύνταξης. Κάτι είναι και αυτό.