Τούτη την περίοδο ο χώρος της κεντροαριστεράς, ως ανάχωμα στην κυβερνητική παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, μοιάζει με μια μεγάλη σκακιέρα. Οι κινήσεις και οι ζυμώσεις, είτε στο προσκήνιο είτε παρασκήνιο, είναι διαδοχικές και δεν αμφισβητούνται.

Φυσικά και κουβέντες γίνονται αρκετές. Όπως επίσης αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και μεσολαβούν επαφές που φέρνουν πιο κοντά συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το γεγονός πως τόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας με το «Μέτωπο Δημοκρατίας» όσο και οι Θεοχαρόπουλος – Ραγκούσης – Ζαχαριάδης με την πρόταση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές έθεσαν -πριν και κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο- ζητήματα «ταυτότητας», γέφυρας ευρύτερων συνεννοήσεων και φρέσκων συμμαχιών που θα βοηθήσουν την παράταξη της Κουμουνδούρου να διατηρήσει την (όποια) δύναμή της δεν ήταν τυχαίο. Διέθετε το σχετικό υπόβαθρο.

Ταυτόχρονα στο ΠαΣοΚ, η μάχη του κέντρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ζωτικής σημασίας. Ο πρόεδρος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι ο κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να τον εκτοξεύσει εκλογικά είναι το ανάλογο ακροατήριο και, παρόλο ο ίδιος που δεν συμμερίζεται την ιδέα συγκολλήσεων κομμάτων, έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει μελλοντική συσπείρωση. Απλώς θα ήθελε αυτό να συμβεί από θέση ισχύος.

Ποιος θα είναι, εν τέλει, αυτός που θ’ αποφασίσει να βγει μπροστά, κινώντας αποφασιστικά τα νήματα, και πότε αυτό θα είναι καταλληλότερο να συμβεί θα το (απο)δείξει ο καιρός.

Ο χρόνος που μεσολαβεί ως τις κάλπες του Ιουνίου για το Ευρωκοινοβούλιο είναι μικρός και σ’ αυτούς τους σκάρτους πέντε μήνες προεκλογικής διαδικασίας εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι πρώτες εξελίξεις. Αντιθέτως είναι δεδομένο ότι αυτές θα προκύψουν από το αποτέλεσμα, τα ποσοστά, τις θέσεις και τις τελικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Πόσο δηλαδή θα έχει ανακατευτεί η τράπουλα.

«Ό,τι γράφεται εξυπηρετεί στοχεύσεις άλλων»

Προς το παρόν η απόσταση από πληροφορίες για άγνωστα ραντεβού, μυστικά δείπνα και σοσιαλδημοκρατικά φαγοπότια, που θα επηρεάσουν την τροπή των πραγμάτων, είναι αρκετά μεγάλη. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά τη Δευτέρα (15/1) συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου «δημοσιεύματα που εδώ και καιρό τον εμπλέκουν σε διάφορα ‘κεντροαριστερά σενάρια’ ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Σχολίαζαν άλλωστε οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και συζητούν καθημερινά μαζί του για τα τεκταινόμενα ότι «είναι διαχρονικά γνωστό σε όλους πως ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος και ό,τι έχει να κάνει το κάνει αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη των πράξεών του».

Γι’ αυτό ακριβώς κατέληγαν με σαφέστατες αιχμές πως «ό,τι γράφεται αυτήν την ώρα εξυπηρετεί στοχεύσεις άλλων».