Πολλά προβλήματα πολλές φορές δεν γίνεται να κρυφτούν, όπως τα σκουπίδια, κάτω από το χαλί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει αρκετά προβλήματα που δημιουργούν μια πολύ κακή εικόνα δημόσια, ενώ ακόμα και στο παρασκήνιο υπάρχουν πολλά περισσότερα που τεχνηέντως μένουν στο σκοτάδι. Ο Στέφανος Κασσελάκης καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να αλλάξει το κλίμα, αλλά το κόμμα πέφτει σε συνεχείς αναταράξεις που δίνει την αίσθηση πως χάνεται σε μια «μαύρη τρύπα».

Μόνο η εικόνα των τελευταίων ημερών, που αντί τα φώτα να είναι στραμμένα στην μεγάλη πολιτική κρίση που συνταράσσει την κυβέρνηση με την σκληρή γραμμή και αντίσταση των σκληρών δεξιών βουλευτών για το νομοσχέδιο περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, στράφηκαν οι προβολείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε, για μια ακόμη φορά να χάσει τη μάχη των εντυπώσεων και της επικοινωνίας και να εμφανίσει εικόνα ενός κόμματος που αλλάζει θέσεις συνεχώς.

Παράλληλα είδαμε για πρώτη φορά να υπάρχει άλλη γραμμή από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σ.σ. προφανώς υπάρχει αδυναμία ενιαίας έκφρασης και διατύπωσης ενός κεντρικού αφηγήματος) σε σχέση με όσα πιστεύει ο ίδιος ο πρόεδρος που αναγκάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, να ξαναδώσει τον οδηγό που θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις Πολάκη –  Κασσελάκη

Το Σαββατοκύριακο, αντί να επικεντρωθεί η συζήτηση στις εργασίες της Κ.Ε. που θα αποφάσιζε τα πολιτικά κείμενα για την εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία του επικείμενου συνεδρίου, όλοι συζητούσαν για τις σχέσεις του Παύλου Πολάκη με τον Στ. Κασσελάκη, εάν ο δεύτερος του τηλεφώνησε ή όχι για να τον προειδοποιήσει για διαγραφή (σ.σ. το τηλεφώνημα διαψεύστηκε και από τις δυο πλευρές) και τι θα γίνει στο μέλλον μεταξύ του Σφακιανού πολιτικού και του προέδρου. Βέβαια, ο Στ. Κασσελάκης το έκλεισε ενώπιον του Πολάκη στην Κ.Ε. λέγοντας: «Αν δεν ήταν ο Παύλος και ο Καπνισάκης (σ.σ. ο Μανώλης Καπνισάκης ο δικηγόρος και διευθυντής του πολιτικού γραφείου) δεν θα ήμουν ΣΥΡΙΖΑ».

Η απουσία της πολιτικής και η επικράτηση της παραπολιτικής στον ύψιστο βαθμό με ευθύνη και πολλών εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και δεν είναι τα μόνα περιστατικά, καθώς το τελευταίο διάστημα αντί να γίνεται συζήτηση επί των προτάσεων του κόμματος για διάφορα θέματα, τα φώτα πέφτουν πάνω στο γιατί θα πάνε στις Σπέτσες οι βουλευτές με πρόσκληση του Στ. Κασσελάκη, γιατί και πως έδωσε δάνειο ο πρόεδρος στο κόμμα, εάν του έγινε ή όχι πρόταση να υπουργοποιηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη, κ.α.

Και είχε δίκιο ο Χρήστος Σπίρτζης με όσα είπε στην Κ.Ε., καθώς αποτύπωσε τις αγωνίες πολλών και προφανώς όχι αρκετών καρεκλοκένταυρων της Κ.Ε. και όσων επιθυμούν την διαιώνιση, έστω και μικρών «πολιτικών μαγαζιών που θα γίνουν περίπτερα σε λίγο» εντός του κόμματος.

«Σύντροφε Στέφανε, και όσοι είστε σε διακριτές θέσεις, στο γραφείο του Προέδρου ή στις Επιτροπές που διαβάζουμε στον Τύπο, δεν υπάρχει καμία διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει όμως η αγωνία, αν συνεχίσουμε έτσι, να αποσαθρωθεί κ’ να συρρικνωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη» ανέφερε ο Χρ. Σπίρτζης, πιάνοντας το σφυγμό της κοινωνικής και σημαντικού μέρους της κομματικής βάσης.

Το αναιμικό πολιτικό μάνατζμεντ

Ακόμα και η απόφαση για επιβολή κομματικής πειθαρχίας –κάτι ασύνηθες για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- προκάλεσε σεισμούς, αλλά ανέδειξε κάτι που υπάρχει καιρό από κάτω: τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, την αδυναμία ομογενοποίησης των θέσεων, αλλά και το αναιμικό πολιτικό μάνατζμεντ που υπάρχει. Και εάν ο Στ. Κασσελάκης είπε, δικαιολογώντας την πρότασή του για τις Σπέτσες, ότι αυτά δεν είναι συνηθισμένα στην Ελλάδα και υπό την σκιά της κριτικής πως αυτά είναι για μάνατζερ πολυεθνικών, μια αξιοποίηση από τον ίδιο των βασικών αρχών του μάνατζμεντ σε έναν πολιτικό οργανισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να τον έβαζε σε άλλη τροχιά, πιο παραγωγική.

Εξάλλου, μια πιο μανατζερίστικη προσέγγιση την χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ούτε οργανόγραμμα έχει, αν και επιχείρησε επί Αλέξη Τσίπρα να το εφαρμόσει ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά ο τότε πρόεδρος δεν ήθελε να το συζητήσει στη λογική της διατήρησης των ισορροπιών που τελικά αυτές κράτησαν χαμηλά το κόμμα.

Πάντως, ο Γ. Βασιλειάδης έδωσε μια πρόγευση επικείμενων αλλαγών στο κόμμα καθώς μίλησε για ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα που θα γίνει χωρίς τις αγκυλώσεις που ταλάνιζαν το κόμμα. Και ο νοών νοείτω.

Αυτή η ανανέωση θα γίνει και με το ευρωψηφοδέλτιο, για το οποίο αποφάσισε η Κ.Ε. που ενέκρινε τα κείμενα και το σχέδιο θέσεων για το συνέδριο που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ από σήμερα αρχίζει η προσυνεδριακή περίοδος με μεγάλο κύκλο περιοδειών, επαφών και συνεδριάσεων στην περιφέρεια και στο κέντρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και οι ευρωσοσιαλιστές

Σχετικά με το θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ευρωσοσιαλιστές μετά από κομματικό δημοψήφισμα όπως πρότειναν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, αυτό θα συζητηθεί στο συνέδριο, καθώς και ο Στ. Κασσελάκης είπε πως δεν είναι πρόταση-πυροτέχνημα, αλλά επιμένει πως η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει και επιθυμεί να είναι η ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Τα υπόλοιπα στο συνέδριο.

Όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους στον i-syriza ώστε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία. Η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος, κάτι που παραπέμπει σε προκριματικές για τις οποίες είχε μιλήσει εξ αρχής ο Στ. Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε πει πως δεν θέλει διορισμό και επιλογή από τον ίδιο, αλλά προκριματική διαδικασία, θεωρώντας ότι αυτή θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.