«Επίκειται κύμα χρεοκοπιών». Στη δραματική αυτή προειδοποίηση προχωρούν αναλυτές της Deutsche Bank, προβλέποντας αύξηση του αριθμού αθετήσεων πληρωμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω των υψηλών επιτοκίων των Fed και ΕΚΤ.

Στην ετήσια μελέτη αθετήσεως που συντάσσει ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, εκτιμάται ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 το ποσοστό αθέτησης των ομολόγων υψηλής απόδοσης θα κορυφωθεί στο 9%, ενώ το ποσοστό αθέτησης των αμερικανικών δανείων θα φτάσει το 11,3%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αθέτησης κερδοσκοπικών δανείων προβλέπεται να αυξηθεί επίσης στο ηπιότερο 5,8%.

Στην εξέλιξη αυτή, κατά τους συγγραφείς της έκθεσης, θα οδηγήσει η αυστηρότερη επιτοκιακής πολιτική των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, η οποία «προσκρούει σε αυξημένη εταιρική μόχλευση που βασίζεται σε τεντωμένα περιθώρια κέρδους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην αγορά μοχλευμένων δανείων, η οποία αυξήθηκε χρόνο με το χρόνο από τα μηδενικά επιτόκια και το QE [σ.σ., πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης] της κεντρικής τράπεζας».

Χωρίς στήριξη από τη Fed

Το αναμενόμενο «τσουνάμι» αθετήσεων πληρωμών έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποίαν η Fed δεν αναμένεται να παρέμβει για να στηρίξει την οικονομία, καθώς παραμένει – και θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν – προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όπως άλλωστε σχολιάζει το Market Watch, η συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για την επέκταση του ορίου χρέους βάζει οριστικά «ταφόπλακα» σε οποιοδήποτε σενάριο για δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ ως τις επόμενες εκλογές, εκτός και αν προκύψει μια επώδυνη ύφεση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, μια ύφεση και οι συνεπαγόμενες χρεοκοπίες είναι πιθανό να πιάσουν εξαπίνης τους επενδυτές, οι οποίοι μοιάζουν επαναπαυμένοι από τη βελτίωση των δεικτών των ομολόγων υψηλής απόδοσης και του σταθερά χαμηλού, τα τελευταία 15 χρόνια, ποσοστού αθέτησης δανείων.

Σημειώνεται ότι η περσινή έκθεση των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας είχε, ορθώς, προειδοποιήσει για το τέλος της εποχής των εξαιρετικά χαμηλών αθετήσεων πληρωμών. Το ποσοστό αθέτησης για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 2,1% από 1,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,1% από 1,4%. Στην Ευρώπη, τα ποσοστά αθέτησης κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν στο 2,7% από 1,7%. Σύμφωνα με τη Fitch, ο μέσος όρος του ποσοστού αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.