Θρήνος στον κόσμο του Χόλυγουντ. Η ηθοποιός Άντζελα Λάνσμπερι έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια.

Σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της άφησε την τελευταία της πνοή στον ύπνο της.

«Τα παιδιά της Dame Angela Lansbury με λύπη ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, στη 1:30 π.μ. σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, μόλις πέντε ημέρες πριν από τα 97α γενέθλιά της», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Λάνσμπερι ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.  Οι ερμηνείες της τής χάρισαν πέντε Βραβεία Τόνι, ενώ έχει λάβει επίσης έξι Χρυσές Σφαίρες.

Έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Murder She Wrote» («Η συγγραφέας ντετέκτιβ»), όπου υποδύθηκε τη συγγραφέα μυστηρίου και ερασιτέχνη ντετέκτιβ Τζέσικα Φλέτσερ. Η σειρά προβαλλόταν για 12 χρόνια.

Για τον ρόλο της ως Τζέσικα Φλέτσερ ήταν υποψήφια για δέκα Χρυσές Σφαίρες (κέρδισε τις τέσσερις) και 12 Βραβεία Έμμυ.

Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες «Εφιάλτης» (1944), «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» (1945) και «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» (1962).

Τον Νοέμβριο του 2013 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη.

Ποια ήταν η Άντζελα Λάνσμπερι

Γεννήθηκε το 1925 στο Λονδίνο. Το 1940 προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε υποκριτική στο Feagin School of Dramatic Art.

Το 1942 υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro-Goldwyn-Mayer και ανέλαβε τον πρώτο της ρόλο στην ταινία του Τζορτζ Κιούκορ «Εφιάλτης» (Gaslight, 1944) όπου υποδυόταν την αδίστακτη υπηρέτρια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η ερμηνεία της επαινέθηκε από τους κριτικούς και της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες της MGM, αλλά σε δευτερεύοντες ρόλους και το συμβόλαιό της έληξε το 1952. Από ‘κει κι έπειτα η καριέρα της άνθισε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Η ερμηνεία της στην ταινία «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» (The Manchurian Candidate, 1962) χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες στην καριέρα της, ενώ η ενασχόλησή της με το είδος μιούζικαλ την καθιέρωσε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Τη δεκαετία του 1980 μεταπήδησε στο χώρο της τηλεόρασης αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Η συγγραφέας ντετέκτιβ» (Murder She Wrote, 1984) που προβαλλόταν για 12 χρόνια και τις χάρισε 12 υποψηφιότητες για Βραβείο Έμμυ.

Το 1991 χάρισε τη φωνή της στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η πεντάμορφη και το τέρας».

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή της στο Μπρόντγουεϊ ήταν στην αναβίωση του έργου «The Best Man» του Γκορ Βιντάλ το 2012.

Υπήρξε παντρεμένη δύο φορές. Η πρώτη με τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Κρόμγουελ, όπου ο γάμος τους διήρκεσε ένα χρόνο και η δεύτερη με τον παραγωγό Πίτερ Σο, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη μέχρι και τον θάνατό του το 2003.