Με την πανελλήνια πρώτη της τελευταίας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans» θα σηκωθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέτος κλείνει 63 χρόνια ζωής η αυλαία θα πέσει στις 13 Νοεμβρίου).

Σε αυτή την γλυκιά ταινία ενηλικίωσης, που σύμφωνα με τα όσα έχουν ως τώρα γραφεί αποτίνει φόρο τιμής στη μαγική αύρα και τη λυτρωτική δύναμη του κινηματογράφου, ο διάσημος, κάτοχος δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας Αμερικανός δημιουργός έχει διπλό ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου (έγραψε το σενάριο μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου και κάτοχο Πούλιτζερ, θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ).

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι ότι ο Σπίλμπεργκ στο «The Fablemans» ανατρέχει στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας, στη δεκαετία του 1950, όταν έβρισκε στη σκοτεινή αίθουσα καταφύγιο από τις οικογενειακές εντάσεις, το διαζύγιο των γονιών του, τον αντισημιτισμό του κοινωνικού περίγυρου και τις οικονομικές δυσκολίες.

Στο «The Fabelmans» πρωταγωνιστεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπελ (της σειράς «American Gigolo») στο ρόλο του 16χρονου φιλόδοξου σκηνοθέτη Σάμι Φέιμπελμαν, ενώ η Μισέλ Γουίλιαμς υποδύεται την καλλιτέχνιδα μητέρας του και ο Πολ Ντέινο τον επιστήμονα πατέρα του. Τη μουσική έχει γράψει ο Τζον Γουίλιαμς του οποίου το έργο έχει ταυτιστεί με του Σπίλμπεργκ («Η λίστα του Σίντλερ», «Στα σαγόνια του καρχαρία» κ.α.), τα κοστούμια έχει σχεδιάσει Μαρκ Μπρίτζες («The Artist», «Αόρατη κλωστή» και το μοντάζ του έχει αναλάβει ο επίσης στενός συνεργάτης του Σπίλμπεργκ Μάικλ Καν («Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», «Η λίστα του Σίντλερ») μαζί με την Σάρα Μπρόσαρ.

Το The Fabelmans θα πραγματοποιήσει αβάν πρεμιέρ σε επιλεγμένες αίθουσες των ΗΠΑ στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου από την Odeon.