Στη «μαζική μείωση» της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Ελλάδα και την παράλληλη μείωση της εξάρτησης της Αθήνας από την Μόσχα, σημειώνει σε άρθρο της η Handelsblatt. «Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα» γεγονός που είναι εις βάρος του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται.

«Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα εξασφάλιζε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Gazprom. Το αέριο προερχόταν από τον αγωγό Turkstream, ο οποίος διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Η Gazprom δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς στην παράδοση αερίου στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο των ρωσικών παραδόσεων στην ελληνική κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί φέτος κατά το ήμισυ στο 20%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ» σημειώνει μεταξύ άλλων το άρθρο.

40% μείωση

Όπως αναφέρει η Handelsblatt στο άρθρο της με τίτλο η Ελλάδα μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 40% τονίζοντας ότι εξαρτάται πλέον λιγότερο από τη Ρωσία:

«Το Σεπτέμβριο η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 40% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η εξοικονόμηση κατέστη δυνατή κυρίως μέσω της αυξημένης χρήσης λιγνίτη και ντίζελ στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παρά την τεταμένη κατάσταση ως προς τον εφοδιασμό, ο Υπουργός Ενέργειας δεν αναμένει για τον ερχόμενο χειμώνα διακοπές ρεύματος ή διανομή με δελτίο. Αυτός ο κίνδυνος είναι «πολύ χαμηλός, σχεδόν μηδενικός», είπε ο Σκρέκας στο ΣΚΑΪ.

»Μέχρι σήμερα η Ελλάδα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πέρυσι το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 40% του μίγματος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Σχεδόν τα 2/3 της ετήσιας κατανάλωσης των 6,5 δις κ.μ. φυσικού αερίου κατευθύνθηκαν στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προκειμένου να εξοικονομηθεί το ακριβό και σπάνιο φυσικό αέριο, οι ατμοστρόβιλοι των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο λειτουργούν πλέον με πλήρη ισχύ. Ο Σκρέκας θέλει να διπλασιάσει το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο ανερχόταν σε 11% πέρυσι. Τον Αύγουστο ήταν ήδη 24%.

Φιλόδοξοι στόχοι

»Η Ελλάδα είχε πραγματικά θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε να καταργήσει σταδιακά όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2023, εκτός από έναν, ο οποίος επρόκειτο να υποστεί μετατροπή έως το 2025 για να λειτουργεί με φυσικό αέριο. Πλέον οι λιγνιτικοί σταθμοί στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη θα λειτουργούν για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια. Η προγραμματισμένη μετατροπή του πιο σύγχρονου ελληνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Πτολεμαΐδα V σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση φυσικού αερίου είναι πιθανό να καθυστερήσει έως το 2028.

»Αρχικά η Ελλάδα θα μετατρέψει πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο σε σταθμούς που θα λειτουργούν με τη χρήση ντίζελ. Αυτό προϋποθέτει επιπλέον 500.000 κ.μ. ντίζελ για τον ερχόμενο χειμώνα. Τα ελληνικά διυλιστήρια ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να παράγουν αυτή την ποσότητα. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, ωστόσο, θα είναι δύσκολη η συνεχής τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής Ενέργειας, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα.

Η σχέση με την Gazprom

»Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα εξασφάλιζε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Gazprom. Το αέριο προερχόταν από τον αγωγό Turkstream, ο οποίος διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Η Gazprom δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς στην παράδοση αερίου στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο των ρωσικών παραδόσεων στην ελληνική κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί φέτος κατά το ήμισυ στο 20%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Αυτό κατέστη δυνατό κυρίως χάρη στην εντατικότερη χρήση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

»Η παροχή στον τερματικό σταθμό υγραερίου έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το LNG που παραδίδεται εκεί με τάνκερ προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλγερία και το Κατάρ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα δεν θέλει να καταληφθεί εξαπίνης από ενδεχόμενη παύση των παραδόσεων το χειμώνα και γι’ αυτό και στρέφεται στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας.

Η Ρεβυθούσα

»Τον Ιούνιο ο ΔΕΣΦΑ ναύλωσε ένα δεξαμενόπλοιο ως πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου. Με αυτόν τον τρόπο η αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας επεκτάθηκε από τα 225.000 στα 370.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η Ελλάδα έχει εξάγει μέχρι στιγμής φέτος 2 δις κ.μ. φυσικού αερίου από 0,7 δις κ.μ. το 2021. Οι παραδόσεις κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Η Βουλγαρία λαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της μέσω του τερματικού σταθμού κοντά στην Αθήνα, αφότου η Gazprom διέκοψε τις προμήθειές της προς τη χώρα την άνοιξη. Αιτία της διακοπής παραδόσεων ήταν η άρνηση της κυβέρνησης στη Σόφια να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε Ρούβλια. Χωρίς την Ρεβυθούσα, η οποία κατασκευάστηκε το 1999 και έχει χωρητικότητα 5,3 δις κ.μ. ετησίως, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία θα βρίσκονταν πλέον σε επισφαλή κατάσταση.

»Στο τέλος του 2023, ένας ακόμη πλωτός τερματικός σταθμός LNG με ετήσια χωρητικότητα 5,5 δις κ.μ. έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Έτσι η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και αυτές της γειτονικής Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους για το κλίμα

»Ακόμη και αν καθυστερήσει πλέον η αποκαρβονοποίηση, η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της για το Κλίμα. Η Ελλάδα θέλει να προωθήσει την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με απλουστευμένες διαδικασίες έγκρισης. Ήδη οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεισέφεραν το πρώτο πεντάμηνο του 2022 το 43,1% στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, έγραψε η ΓΓ του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σε άρθρο της στο Βήμα.

»Στόχος είναι ένα μερίδιο της τάξης του 70% έως το 2030. Με ένα πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης, το Υπουργείο σχεδιάζει να εγκαταστήσει 250.000 νέα φωτοβολταϊκά πάνελ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».