Στην πιθανή αυξανόμενη «ανησυχία» των στρατιωτικών ηγετών της Ρωσίας, σε σχέση με την ασφάλεια της Κριμαίας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη αναφέρεται η πλέον πρόσφατη έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Όπως σημειώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι μια αποθήκη πυρομαχικών εξερράγη την Τρίτη «κοντά στο Τζιανκόι, στα βόρεια της περιοχής, και ότι ο κοντινός σιδηρόδρομος και ο υποσταθμός υπέστησαν επίσης ζημιές». Σύμφωνα με την ίδια πηγή και «ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν φωτιά κοντά στην αεροπορική βάση Γκβαρντισκ (Gvardeyskoye) στο κέντρο της Κριμαίας».

Σε Τζιανκόι και Γκβαρντισκ δύο ρωσικά αεροδρόμια

Στις περιοχές Τζιανκόι και Γκβαρντισκ στεγάζονται δύο βασικά ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια στην Κριμαία, όπως επισημαίνει η βρετανική έκθεση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Τζιανκόι «αποτελεί επίσης βασικό οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο που παίζει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό των επιχειρήσεων της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία».

«Η αιτία αυτών των περιστατικών και η έκταση της ζημιάς δεν είναι ακόμη σαφής», αλλά οι Ρώσοι διοικητές είναι πιθανό – όπως επισημαίνει το Λονδίνο – να «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προφανή επιδείνωση της ασφάλειας σε ολόκληρη την Κριμαία, η οποία λειτουργεί ως περιοχή βάσης για τις κατοχικές δυνάμεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κριμαία δέχονται ήδη χτυπήματα γραμμές ανεφοδιασμού γεγονός που θεωρείται από τους ειδικούς μέρος της ευρύτερης προσπάθειας αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο Νότο. .