Η πρώτη δια ζώσης, μετά από πολύ καιρό, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε αρκετό παρασκήνιο. Παρά τη ζέστη (αν και τα κλιματιστικά του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ρυθμισμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπήρχε σπατάλη ενέργειας), άπαντες, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού φορούσαν μάσκες. Μέτρο απαραίτητο, θα πω, αφού ήταν τόσο πολλοί στρυμωγμένοι μέσα σε μια αίθουσα που επιβαλλόταν να ληφθούν μέτρα προστασίας. Κάπου 28, εκτός των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Και να σκεφθείτε ήταν μόνον οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί. Οι υφυπουργοί δεν παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου εκτός εάν κληθούν. Αυτό όμως που μου έλεγαν, οι υπουργοί, είναι ότι τέσσερις ώρες συνεδρίασης με μάσκα, μέσα σε μια αίθουσα, με τέτοια ζέστη, κόντευαν να… σκάσουν.

***
Οι τρίμηνες θερινές περιοδείες υπουργών

Στο τραπέζι του Υπουργικού υπήρχαν μερικά κουλουράκια και εμφιαλωμένο νερό. Τα κουλουράκια ελάχιστοι τίμησαν, το νερό άπαντες. Προτού σας πω ποιος υπουργός μακρηγόρησε και γιατί, θέλω να σας αποκαλύψω ότι βγήκαν (στο παρασκήνιο) αρκετές ειδήσεις. Για παράδειγμα οι περιοδείες που παρότρυνε ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί του, συνεννόηση με τον Γραμματέα του κόμματος, στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι. Όπερ σημαίνει ότι διακοπές δεν έχει (εκτός ίσως από μερικές ημέρες τον Αύγουστο), ό,τι επίσης απέκλεισε τον ανασχηματισμό με την ευρεία έννοιά του. Και μετά τις περιοδείες του καλοκαιριού των υπουργών, θα πείτε, τι έρχεται; Τους αναμένει όλους αρκετή δουλειά, έρχεται και η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις όποιες εξαγγελίες της. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός πάντα λέει στους υπουργούς του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη του 2023. Όπως και να το κάνουμε αυτό το καλοκαίρι θα είναι και το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τις εκλογές, με τους υπουργούς να βρίσκονται στα γραφεία τους.

***
Πού πήγαν τα 43 δισ. ευρώ;

Υπήρξαν όμως, στη διάρκεια του Υπουργικού και διευκρινίσεις για το πού πήγαν τα δισ. των επιδομάτων και για την πανδημία και για την ακρίβεια. Γιατί υπήρχε μια αγωνία, πώς να το κάνουμε, εάν τα χρήματα αυτά από τον κρατικό κορβανά πήγαν σε τίποτα πολίτες με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια. Ο Χρήστος Σταϊκούρας (που είναι και ο θησαυροφύλακας) ανέλαβε να λύσει τον γρίφο, προσκομίζοντας έγχρωμα γραφήματα, χάρτες και λεπτομερή στοιχεία. Ο υπουργός Οικονομικών όταν του ζητούν κάτι τέτοιο στα Υπουργικά Συμβούλια έρχεται πολύ καλά προετοιμασμένος- διαβασμένος και λειτουργεί σαν καθηγητής πανεπιστημίου, μόνον ο τήβεννος του λείπει.

Είπε λοιπόν ότι συνολικά δόθηκαν 43 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την αντίστοιχη περίοδο, όπως αποκάλυψε, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Δόθηκαν συνολικά 20 δισ. για τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα σε επιχειρήσεις. Αυτά τα χρήματα, τόνισε, αφορούν όλα τα κοινωνικά στρώματα και βεβαίως και την μεσαία τάξη. Σε αυτούς που έχουν καταθέσεις από 5.000 έως 50.000 ευρώ, η αύξηση των καταθέσεων ήταν 7,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

***
Πόσο και γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Τώρα θα πείτε, πώς και γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις; Η αύξηση, είπε ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορεί να οφείλεται στο πολλά γεγονότα: 1: Ό,τι βγήκαν χρήματα από τα στρώματα και μπήκαν στις τράπεζες. Ο κ. Σταϊκούρας το δικαιολόγησε, πως έγινε αυτό λόγω εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. 2: Λόγω της πανδημίας πολλοί δεν ξόδευαν, και 3: εξοικονομήθηκαν λεφτά λόγω μείωσης των φόρων. Αυτά τα επιχειρήματα,, μαζί με τα γραφήματα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό άρεσε στους πάντες, όπως άρεσε και στον Πρωθυπουργό.

***
Ο υπουργός που μίλησε περισσότερο

Πάμε τώρα στον υπουργό που μακρηγόρησε: Πήρε τον λόγο για να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο, αφού ήδη είχαν περάσει τρεις ώρες (με μάσκες) συνεδρίασης και αυτός άρχισε να κάνει έναν λεπτομερή απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου του ωσάν να βρισκόταν σε τελετή «παράδοσης- παραλαβής». Απτόητος μιλούσε για αρκετή, ώρα αναγκάζοντας τον επόμενο υπουργό- ομιλητή να υποσχεθεί στους συναδέλφους του ότι θα μιλήσει για το νομοσχέδιό του μόνον τρία λεπτά (για να μη τους ταλαιπωρήσει άλλο). Αλλά πώς να μην πάει τέσσερις ώρες το Υπουργικό; Όχι επειδή ήταν δια ζώσης, αλλά επειδή υπήρχαν προς συζήτηση- έγκριση εννέα συνολικά νομοσχέδια. Όλα αυτά έκαναν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να… προειδοποιεί ότι «έχει τόσο ενδιαφέρον το Υπουργικό που ίσως απαιτηθεί και δεύτερη συνεδρίαση». Για το λόγο αυτό μη ξαφνιαστείτε εάν ο Πρωθυπουργός κάνει άλλο ένα Υπουργικό μέσα στο καλοκαίρι.

***
Ο Μπιλ Γκέιτς, η Microsoft και ο Μπουρλά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έρχεται στην Ελλάδα. Είχε ξανάρθει πριν από 14 χρόνια για να εγκαινιάσει τότε το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Γκέιτς έρχεται προσκεκλημένος του Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer. Του έγινε μάλιστα κράτηση σε προεδρική σουίτα στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν πρόκειται να μείνει μόνον στην Αθήνα. Θα κάνει το ίδιο όπως κάνουν και οι Αμερικανοί τουρίστες. Θα επισκεφθεί τα νησιά. Να υπενθυμίσω όμως ότι η Microsoft προχώρησε σε μία σημαντική σε μέγεθος αλλά και σημασίας επένδυση (του ενός δισ. ευρώ) στη χώρα μας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Οι υποδομές του συγκεκριμένου data center θα δημιουργηθούν σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις στην Αττική που θα διασυνδεθούν και θα έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

***
Οι 45 ασκήσεις στο Αιγαίο

Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο Πρωθυπουργός από το Υπουργικό Συμβούλιο: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» δήλωσε και αναφερόμενος στους λεονταρισμούς της Άγκυρας είπε: «όσο απειλούν, τόσο εκτίθενται και όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται. Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο».

Την ίδια ώρα με όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις, τις απειλές για τα νησιά μας, τις υπερπτήσεις, αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πώς τις αντιμετωπίζουν οι επιτελείς στο ελληνικό Πεντάγωνο; «Πόλεμο δεν θέλουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε ανά πάσα στιγμή εάν θιγούν κυριαρχικά μας δικαιώματα», μου έλεγε, ανώτατη στρατιωτική πηγή. Αυτή τη στιγμή με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου διεξάγονται ταυτόχρονα στο Αιγαίο, 45 ασκήσεις μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας (όλες όμως προγραμματισμένες). Όσον αφορά τις απειλές για τα ελληνικά νησιά, ο στρατηγός Φλώρος είχε προειδοποιήσει με ανάρτησή του το 2020 ότι «μια κρίση σε ένα νησί, για παράδειγμα στο Καστελλόριζο δεν πρόκειται να περιοριστεί εκεί, αλλά θα εξαπλωθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο». Αναφερόμενος μάλιστα στην έννοια της «σημειακής κρίσης», είπε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθώς «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

***
Ένα Top Gun στο Ιόνιο

Ένα Top Gun (χωρίς βεβαίως τον Τομ Κρουζ) έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο αεροπλανοφόρων. Ενα πυρηνοκίνητο αμερικανικό το USS Harry S. Truman και ένα ισπανικό αμφιβίων επιχειρήσεων το SPS Juan Carlos. Η ασκήσεις αυτές συνεκπαίδευσης έγιναν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα 4 F-16, από το USS Harry S. Truman 4 F-18 και 2 AV-8B Harrier από το SPS Juan Carlos I, σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαίτισης αεροσκαφών δίωξης – βομβαρδισμού.

***
Άρχισαν πάλι τις υπερπτήσεις

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται καθώς χθες σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος και μάλιστα σε ύψος 19.000 ποδών .Συγκεκριμένα, ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι και στις 12:56 πάνω από τους Ανθρωποφάγους. Χθες, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έγιναν συνολικά 28 παραβιάσεις και μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Το πιο ανησυχητικό, είναι ότι και χθες υπήρξαν εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες δηλαδή) στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

***
Όταν ο Απόστολος συνάντησε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Ρώτησα τον Απόστολο Τζιτζικώστα τι του έκανε περισσότερη εντύπωση από την συνομιλία που είχε με τον κορυφαίο σταρ του Χόλυγουντ Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Τον συνάντησε στη Θέρμη στα γυρίσματα της ταινίας «Tin Soldier». Και ιδού τι μου απάντησε: «Να ξέρεις ότι η ταινία αυτή είναι η τέταρτη που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 11 μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «πέσει» στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ζεστό χρήμα, κάπου 60 εκατ. ευρώ». Όσον αφορά τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο μου είπε πως είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, ανοικτός σε συζήτηση και ότι τόσο πολύ του άρεσε η Ελλάδα που σκέφτεται να ξανάρθει, αλλά αυτή τη φορά για διακοπές. Είπε ακόμα πως είχε έρθει ξανά το 1960 και του έκανε φοβερή εντύπωση πόσο άλλαξε η Ελλάδα. Έμεινε ενθουσιασμένος από τα θαλασσινά της Θεσσαλονίκης, κυρίως από τα χταποδάκι στα κάρβουνα το οποίο τίμησε δεόντως.

***
Ο διάδοχος του Γαμπρίτσου

Τώρα με την παραίτηση (για λόγιους υγείας) του Γιώργου Γαμπρίτσου από την ΕΡΤ όλοι αναζητούν να μάθουν ποιος είναι αυτός που θα τον διαδεχθεί. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είχα δει προ ημερών τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα και τον Τζώνη Καλημέρη, ένα πρωϊνό της Κυριακής, να πίνουν καφέ στο «Αθηναϊκό» και να κουβεντιάζουν χαμηλόφωνα..