Η Wall Street επανήλθε δυναμικά την περασμένη εβδομάδα μετά την απορρόφηση της πολυαναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, με τους επενδυτές να είναι διχασμένοι για το αν οι μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ή θα μπουν σε νέα περίοδο κλυδωνισμών.

Μετά από πολύμηνη πτώση, ο S&P 500 σημείωσε το καλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020. Η άνοδος μείωσε τις φετινές απώλειες του δείκτη σχεδόν στο μισό, αν και εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 6,7% για το 2022.

Το αν το ράλι θα συνεχιστεί είναι ένα ακανθώδες ερώτημα, σε μια αγορά που εξακολουθεί να ταλαντεύεται μεταξύ της γερακίσιας πολιτικής των επιτοκίων που αποκάλυψε η Fed την περασμένη Τετάρτη και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ορισμένες μεγάλες τράπεζες πιστεύουν ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, προς το παρόν. Οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management την Παρασκευή δήλωσαν ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός σύσφιξης της Fed είναι «συνεπής με την άνοδο των μετοχών» και συνέστησαν στους πελάτες να συνεχίσουν να επενδύουν σε μετοχές.

Η JPMorgan προέβλεψε νωρίτερα την εβδομάδα ότι ο S&P 500 θα τελείωνε το έτος στις 4.900, περίπου 10% πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής, λέγοντας ότι οι αγορές «έχουν προεξοφλήσει τώρα την πολυαναμενόμενη άνοδο της Fed με την πολιτική που είναι πιθανώς σκληρή όσο γίνεται».

Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Οι ανησυχίες ότι ο αγώνας της Fed ενάντια στον πληθωρισμό θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη ήταν εμφανείς στην αγορά ομολόγων, όπου η ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων επιταχύνθηκε μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed αυτήν την εβδομάδα. Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, στην οποία οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αυξάνονται πάνω από εκείνες των πιο μακροπρόθεσμων, ήταν ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας των προηγούμενων υφέσεων.

Ο επίμονος πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και λίγες ενδείξεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θολώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα για τους επενδυτές, δήλωσε ο Rick Meckler, συνεργάτης της Cherry Lane Investments.

«Οι αγορές είναι πιο περίπλοκες τώρα από τα επιτόκια, είναι πιο περίπλοκες από τον πληθωρισμό και είναι σίγουρα πιο περίπλοκες από τη ρωσική κατάσταση», είπε.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι τα απότομα κέρδη της εβδομάδας στις μετοχές είναι απίθανο να κατευνάσουν τις οικονομικές ανησυχίες που ενθάρρυναν το πτωτικό κλίμα τους τελευταίους μήνες.

«Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή… είναι πραγματικά το ζήτημα του αν θα πάμε σε ύφεση ή όχι», δήλωσε στο Reuters ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικής στην BakerAvenue Asset Management.

Επιφυλακτική για ένα πιθανό «στασιμοπληθωριστικό» περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, η εταιρεία Lip επενδύει σε ενεργειακές μετοχές, εμπορεύματα και πολύτιμα μέταλλα, όπως ETF χρυσού ή μετοχές εξόρυξης χρυσού.

Η Cresset Capital Management συνιστά στους πελάτες να υποβαθμίσουν τις μετοχές και να αυξήσουν την έκθεσή τους στον χρυσό, ο οποίος θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, δήλωσε ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων της Cresset.

«Βλέπουμε σίγουρα μια αρκετά επιθετική Fed που έχει κάνει πραγματικά την καταπολέμηση του πληθωρισμού ως νούμερο ένα προτεραιότητά της και όχι απαραίτητα την προστασία των αξιών της αγοράς μετοχών», είπε ο Ablin.

Οι μετοχές ιστορικά έχουν ξεπεράσει τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων αρκετά καλά. Από το 1983, ο S&P 500 έχει επιστρέψει κατά μέσο όρο 5,3% τους έξι μήνες μετά την πρώτη άνοδο των επιτοκίων της Fed σε έναν κύκλο, σύμφωνα με στοιχεία της UBS.

«Ο στόχος της Fed παραμένει να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία», έγραψαν οι αναλυτές της εταιρείας. «Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια, παραμένοντας παράλληλα αφοσιωμένοι στις αγορές μετοχών».

Πηγή: ΟΤ